Gradnja danes: Ne zgolj privlačna, temveč tudi trajnostna

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
08.04.2024 06:22

Kakšna gradnja danes najbolj pritegne in kakšna so pričakovanja in želje tistih, ki stanovanja kupujejo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradbeništvo predstavlja enega največjih generatorjev odpadkov na svetu.
Gradbeništvo predstavlja enega največjih generatorjev odpadkov na svetu.
Igor Napast

Sodobna gradnja mora vsebovati čim več trajnostnih sestavin, opozarja Primož Pinter, direktor gradbenega podjetja Primius gradnje. Potencialni kupci bi ob iskanju primerne lokacije za gradnjo morali upoštevati zgolj urbane lokacije, saj te omogočajo trajnostno gradnjo. "Trajnostno lokacijo pa ni samo smiselno nadgraditi s trajnostnim objektom, temveč je danes to nujno potrebno. Vsekakor se morajo načrtovanje, izvedba in ocenjevanje vedno gledati z ustrezno širino - da so prisotni strokovnjaki z več različnih področij," poudari sogovornik. Meni, da uporaba zgolj naravnih materialov, kot se današnji investitorji radi pohvalijo, še zdaleč ni dovolj. "Gradbeništvo predstavlja enega največjih generatorjev odpadkov na svetu. Posledično je zelo pomembno uveljavljati tehnologije in tipe gradenj, ki generirajo minimalno količino gradbenih odpadkov," poudarja.

Sodobne gradnje žal ne moremo kar izenačiti s kvalitetno gradnjo, pa opozarja Branko Potočnik iz nepremičninskega podjetja Insa nepremičnine: "Sodobni trendi se gibljejo v smeri energetske učinkovitosti, ekološko nespornih materialov in moderne arhitekture." Glede energetske učinkovitosti ni dilem, pravi. "Čim boljša izolativnost sten, oken in vrat, toplotne črpalke, solarna energija. Tudi glede okolju in ljudem prijaznih materialov je večinoma vse jasno: naravni materiali, kot so les, kamen, jeklo, steklo, so izbire, ki jim sledi sodobni kupec in se hkrati otepa plastike, salonita, stiropora, umetnih topil, barvil," razmišlja Potočnik. Zato je po njegovem mnenju sodobna arhitektura prilagojena uporabniku. "Udobna, okolju prijazna, različnih cenovnih rangov. In ni nujno, da je nova: najboljši arhitekti današnjega in preteklih časov bivalno okolje prilagajo ljudem. Ne obratno," še sklene Potočnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta