GZS želi od vlade razumen poseg na trg naftnih derivatov

STA, Gr.G.
10.05.2022 12:18

Analiza gibanja cen goriva, ki jo je izvedlo Združenje za promet pri GZS, je pokazala, da cena goriva predstavlja že 30 odstotkov stroškovne cene prevoza.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Podražitve goriva imajo po opozorilih GZS velik vpliv na sektor gospodarskih prevozov. Povišanje cen prevoznih storitev povzroča spiralo podražitev v drugih sektorjih ter podražitev večine proizvodov in storitev v gospodarstvu. Zato pozivajo vlado, naj na trg naftnih derivatov začasno in razumno poseže z regulatornimi ukrepi. "Predlagamo, da vlada začasno regulira cene na veleprodajnem trgu in kompenzira trgovce z naftnimi derivati. S tem bi omejili nekontroliran dvig cene goriv ter posledično zavrli splošno rast cen storitev in proizvodov," so v sporočilu za javnost poudarili na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Kot so ponazorili, se je bruto marža sektorja gospodarskih prevozov po četrtletnih računih skrčila že v lanskem zadnjem četrtletju. Analiza gibanja cen goriva, ki jo je izvedlo Združenje za promet pri GZS, pa je pokazala, da cena goriva predstavlja že 30 odstotkov stroškovne cene prevoza. "To pomeni, da so številni prevozniki za zagotovitev rentabilnega poslovanja primorani razmisliti o dvigu cen prevoznih storitev. Ob tem je treba upoštevati, da vsak dvig cene prevoznine pokrije stroške višjih cen goriva z zamikom, odvisno od pogodbenih klavzul, vendar ne prej kot v 30 dneh," so zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta