Han dvomi v uspeh ustavne obtožbe, koalicija za nov poskus Zorčičeve razrešitve

Luka Mlakar Luka Mlakar
24.05.2021 10:48
Potem ko poslanci prejšnji teden niso potrdili dnevnega reda majske seje državnega zbora, so se na kolegiju predsednika državnega zbora danes v manj kot uri dogovorili za sklic dveh izrednih sej, tudi s točkami, ki bi jih morali obravnavati na rednem zasedanju. O ustavni obtožbi zoper premierja Janeza Janšo naj bi glasovali v sredo, v petek pa bi koalicija lahko vnovič poskusila razrešiti predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Han meni, da je v tem trenutku malo možnosti, da bi bila ustavna obtožba zoper premierja Janeza Janšo lahko izglasovana.
Robert Balen

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je dogovor na kolegiju predsednika državnega zbora pospremil z besedami, da je konec tedna "očitno prinesel svoje in da so nekateri razmislili o svojih dejanjih". "Tudi predsednik državnega zbora je na današnjem kolegiju na nek način normalno glasoval, tako da ni nasprotoval svojemu predlogu. Tudi terminski plan za junij in julij je podprl, vključno z ostalimi predstavniki koalicije," je poudaril Krivec.

Han: Malo možnosti, da bo ustavna obtožba izglasovana

V torek bodo poslanci najprej odločali o datumu referenduma o zakonu o vodah in vnovični izvolitvi Marka Ilesiča za sodnika na Sodišču EU. Slednji je na tem položaju od leta 2004. V sredo naj bi obravnavali ustavno obtožbo zoper premierja Janeza Janšo, najprej naj bi odločali o tem, ali naj svoje stališče glede tega poda predsednik republike Borut Pahor.

"Če ta zadeva ne bo izglasovana, se bo točka ustavne obtožbe nadaljevala," je pojasnil vodja poslancev SD Matjaž Han, ki sicer dvomi v uspeh ustavne obtožbe. "Mislim, da je v tem trenutku malo možnosti, da bo izglasovana," je dejal Han in dodal, da ne verjame, da bodo poslanci odločili, da se mora predsednik Pahor opredeliti do ustavne obtožbe. Kako bodo glasovali glede tega, naj bi v SD še razmislili.

Danijel Krivec je pojasnil, da so v koaliciji načeloma dogovorjeni za nov poskus zamenjave predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.
Robert Balen

Ko gre za glasovanje o tem, ali naj Pahor poda svoje stališče do ustavne obtožbe predsednika vlade, je Krivec ocenil, da se predsednik republike ne bi smel opredeljevati do tega, ker da je to stvar postopka v državnem zboru. "Ne pričakujemo, da bi se do tega opredelil, ker je ustavna obtožba tako ali tako brezpredmetna, ker ni nobenih konkretnih kršitev zakonodaje, kot ste videli iz samega gradiva, tako da tu ne pričakujemo nobenega presenečenja," je pojasnil vodja poslancev SDS. Kot je pojasnil, je predsednik državnega zbora Igor Zorčič dejal, da so termin obravnave ustavne obtožbe uskladili s kabinetom predsednika vlade.

Koalicija morda v nov poskus Zorčičeve razrešitve

Na dnevnem redu izredne seje bodo v četrtek in petek tudi mandatno-volilne zadeve, kar pomeni, da bi koalicija lahko šla v nov poskus Zorčičeve zamenjave. Krivec je pojasnil, da so glede tega načeloma dogovorjeni, a dodal, da bodo dokončno odločitev glede Zorčičeve razrešitve sprejeli sredi tedna. Predlog za njegovo razrešitev so skupaj s poslanci NSi in SMC v državni zbor vložili že v začetku maja.

"Načeloma smo glede tega dogovorjeni, bomo pa do petka čakali, ker je šteti treba, to nas opozarjate, zato smo previdni. To je predvideno za petek, seveda pa moramo do takrat imeti primerno število glasov in čakati, da se vmes kaj ne zgodi," je pojasnil Krivec. Predlog za Zorčičevo razrešitev so vložili z 38 poslanskimi podpisi, na tajnem glasovanju mora za njegovo zamenjavo glasovati 46 poslancev.

Če bo državni zbor v petek glasoval o razrešitvi Zorčiča, bo ta po besedah Krivca tudi razrešen. Ko gre za vprašanje razdelitve mest v delovnih telesih, s katerimi kljub nedavnemu dogovoru niso zadovoljni v LMŠ, SD, Levici, SAB in poslanski skupini nepovezanih poslancev, pa je vodja poslancev SDS dejal, da je ta razprava zanje zaključena. Ob tem velja omeniti, da kolegij predsednika državnega zbora danes ni podprl predloga koalicije za izvedbo izredne seje na daljavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta