Hojs, Nova24TV in Zver organizirajo tekmovanje za učence in dijake iz znanja zgodovine. Kaj pravijo na šolskem ministrstvu?

Miha Raičevič Miha Raičevič
08.04.2021 15:45
Notranji minister Aleš Hojs, poslanka SDS Mojca Škrinjar in direktor Nove24TV Boris Tomašič so slovenskim šolam poslali vabilo za tekmovanje iz znanja slovenske zgodovine, na katerega vabijo učence in dijake. Obljubljajo jim tudi denarne nagrade.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Hojs je tudi predsednik VSO, do nastopa mandata na notranjem ministrstvu pa je bil tudi član izvršnega odbora Nove24TV.
Robert Balen

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki mu predseduje minister za notranje zadeve Aleš Hojs, poslanka SDS Mojca Škrinjar, ki je predsednica pedagoške sekcije VSO, in direktor medija Nova24TV Boris Tomašič so ravnateljem osnovnih in srednjih šol poslali vabilo k udeležbi na tekmovanje iz znanja slovenske zgodovine, poroča spletni portal Necenzurirano

Tekmovanje, ki ga organizirajo VSO, Nova24TV in pisarna evropskega poslanca Milana Zvera (SDS), je namenjeno osmo- in devetošolcem ter dijakom. V vabilu so zapisali, da je cilj tekmovanja "okrepitev zavesti otrok o pomenu nastanka slovenske države, evropskih vrednot in demokracije v Sloveniji"

Ob tem naj bi po pisanju omenjenega portala tudi posebej omenili, da lahko sodelujoči pri reševanju kviza uporabijo vsebino Bele knjige slovenske osamosvojitve, ki jo je leta 2013 uredil sedanji premier in predsednik SDS Janez Janša, izdala pa jo je založba Nova obzorja. Ta je posredno v večinski lasti madžarskega podjetnika Petra Schatza, slabo tretjino v založbi pa ima tudi vladajoča stranka SDS.

Nagrade za najboljše

V pismu ravnateljem je omenjena trojica zapisala tudi, da bodo sodelujoči deležni nagrad. Zmagovalec naj bi prejel 2000 evrov, drugi 1000 evrov, tretji pa 500 evrov. Tisti, ki se bodo tekmovanja udeležili v studiu, bodo prejeli tudi plaketo Domoljub, vsi sodelujoči pa priznanje Domoljub na elektronski naslov. 

Najboljših deset tekmovalcev bo v spremstvu enega izmed staršev ali učitelja skupaj s predstavniki VSO in Nove24TV obiskalo Bruselj, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali s poslancem Zverom ter drugimi evropskimi poslanci. 

V priloženem vabilu je tudi pisni nagovor učencem in dijakom, pod katerega so se podpisali Hojs, Škrinjarjeva in Tomašič, objavili pa so ga na portalu Necenzurirano. V njem so zapisali, da živijo v eni najlepših držav na svetu. "Imate skrbne starše, ki vam želijo le najboljše. Vse se zdi samoumevno, toda vedno ni tako. Na svetu je mnogo otrok, ki so sirote, brezdomci, brez toplega zavetja doma. Vaši starši so vas rodili, vzgojili, vam ustvarili dom in državo. Nič od tega ni bilo lahko," so še dodali. 

Poudarili so še, da zgodovina Slovencev sega "daleč pred najbolj ponosno leto 1991" ter da s sodelovanjem na tekmovanju prispevajo ne le k lastni izobrazbi, temveč s tem utrjujejo podobo domovine zase in za svoje zanamce ter tako utrjujejo vrednoto domoljubja. 

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec s poslancem SDS Tomažem Liscem v državnem zboru ob razpravi o interepelaciji, ki jo je proti njej vložila opozicija.
Robert Balen

Kustec: Ravnatelji se bodo sami odločili

Šolska ministrica Simona Kustec je o tekmovanju, potem ko je prejela novinarsko vprašanje, spregovorila med današnjo vladno novinarsko konferenco, na kateri je sicer napovedala odprtje šol po modelu C in vrtcev prihodnji teden. "Imamo kar veliko različnih projektov in pobud s strani nevladnih organizacij, ki so povezane z izobraževalnimi vsebinami. To je eden od njih. Vsi naslovi osnovnih šol so javno dostopni in tako kot vse ostale pobude je tudi ta prišla na naslove teh šol. Seveda se bodo pa ravnatelji in ravnateljice potem tako kot v vseh ostalih primerih vsekakor sami odločili, ali bodo to priložnost, to aktivnost tudi aktivirali oziroma se za njo odločili ali ne," je bila kratka ministrica.

Ministrstvo za izobraževanje nam je kasneje odgovorilo naslednje: "Na šole se pogosto obračajo različne organizacije, društva, vladne in nevladne organizacije s prošnjami po sodelovanju pri njihovih projektih in aktivnostih s področja vzgoje in izobraževanja (natečajih, tekmovanjih, delavnicah). Ravnateljice in ravnatelji se po svoji strokovni presoji skupaj s svojimi aktivi samostojno odločijo, ali in na kakšen način se na te aktivnosti odzovejo." 

Gregor Pečan
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.