Hojs popravil izjavo o protestih: Ljudje lahko protestirajo s pisanjem na RTV, plačevanjem oglasov in na družbenih omrežjih

M.R.
10.03.2021 12:28
Notranji minister Aleš Hojs je včeraj dvignil kar nekaj prahu s svojimi izjavami o protestih. Sprva je govoril, da ti niso prepovedani, zvečer pa je svojo izjavo precej popravil in ji dodal veliko mero cinizma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Hojs se je kot notranji minister v času protesta proti ukrepom vlade za omejevanje širjenja koronarivusa sprehodil v družbi varnostnega osebja.
Robert Balen

Na konkretno vprašanje voditeljice oddaje Odmevi na javni televiziji Rosvite Pesek, ali lahko pred parlamentom protestira deset ljudi, ki ob tem upoštevajo zahtevano varno razdaljo in nosijo zaščitne maske, ker jim ni všeč napovedana sprememba zakona o vodah, je Aleš Hojs odgovoril: "V tem trenutku ne. Lahko pa protestirajo tako, da pišejo pisma na radiotelevizijo, lahko protestirajo na spletnih omrežjih, plačujejo oglase zoper ta zakon in tako naprej. Dejstvo je, da so v tem trenutku zaenkrat prireditve, shodi in vse tisto, kar je napisano v odloku, še zmeraj prepovedano." 

Pred konkretnim vprašanjem pa je govoril, da "nikjer v odloku ne piše, da je kakršenkoli protest prepovedan". "Nenazadnje protestirajo univerzitetni profesorji v parlamentu, kjer blatijo našo državo. Ali pa protestira znana slovenska gostinka z daljnega Zanzibarja, kjer nam po televiziji razlaga, kakšne krivice so dogajajo v Sloveniji. Mnogi protestirajo preko spletnih omrežjih, mnogi protestirajo s plačanimi oglasi ali pa preko medijev. Nikjer ne piše, da protesti niso dovoljeni. Res pa je, da protesti še vedno niso mogoči tako, kot so si jih predstavljali nekateri. Torej z zbiranjem na ulicah, z metanjem kock ali s čim podobnim. To je zaenkrat še zmeraj prepovedano," je govoril Hojs. 

Sprva trdil, da je protestiranje dovoljeno

A pred tem je s svojo izjavo, ki jo je v včeraj v objavljenem intervjuju podal za Slovensko tiskovno agencijo (STA), precej razburil marsikoga. Zavrnil je namreč razlage, da trenutne omejitve prepovedujejo protestiranje. "Če bi nekdo trenutno vložil prošnjo za dovoljenje za shod do 10 ljudi, bi ga po besedah ministra 'verjetno dobil, saj je dovoljeno zbiranje na javnih krajih do 10 ljudi, ne vem pa, kdo bo vložil vlogo samo za 10 ljudi, glede na to, da je organizator tudi odgovoren, da je vse, kot mora biti'," je zapisala STA v članku o pogovoru s Hojsom.

V Pravni mreži za varstvo demokracije so ob objavi tega zapisa opozorili, da ministrove trditve ne držijo in so v nasprotju z odlokom, ki je z 20. oktobrom uvedel popolno prepoved shodov, saj je v 2. členu določil, da so začasno prepovedane "vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi". Prepoved shodov je bila nato podaljševana in še vedno velja, pristojnim organom pa ne omogoča izdaje dovoljenja za proteste, so zapisali. Zato se je verjetno Hojs v Odmevih tudi popravil. 

Hkrati so včeraj v Pravni mereži za varstvo demokracije spomnili na besede namestnika generalnega direktorja policije Tomaža Pečjaka na vladni novinarski konferenci 18. februarja, ko je razlagal nova pravila za zbiranje ljudi. Takrat je Pečjak dejal, da se do 10 ljudi lahko skupaj zbere na določenem območju, vendar pa ne z namenom shoda. 

V sodelovanju z omenjeno organizacijo se je na Hojsove besede, izrečene za STA, odzvala tudi protestna ljudska skupščina. Skupaj so od notranjega ministra zahtevali opravičilo in njegov odstop.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta