Kaj bo Hojs predlagal vladi glede policijske ure? Zdaj se je zapletlo tudi pri njegovi izjavi o protestih

VČ, A.L., STA
09.03.2021 12:24
Na MNZ razmišljajo tudi o možnosti odprave omejitve zbiranja na 10 ljudi, ko bo država dosegla rumeno fazo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Da bo vladi verjetno predlagal zamik začetka tako imenovane policijske oziroma, kakor ji rečejo v vladi, epidemiološke ure na 22. uro zvečer, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Zamik z zdajšnje 21. na 22. uro bi se zgodil verjetno s prehodom na poletno merjenje časa konec marca.

Prav to: ali bo vladi predlagal skrajšanje starta nočne prepovedi gibanja s prehodom na poletni čas, smo danes ministra vprašali tudi pri Večeru. Z 21. na 22. ali 23. uro na primer. Pa tudi, ali bi se lahko, z daljšanjem dneva, policijska ura prej končala, recimo ob 5. uri zjutraj.

Ta nekonkretni odgovor na konkretna vprašanja smo dobili: "Vlada RS vseskozi spremlja epidemiološko stanje v državi in se vsakih sedem dni na podlagi ocen strokovne posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje redno odloča o vrsti ukrepov za zajezitev širjenja nalezljive bolezni covid-19. Namen vsakega sprejetega ukrepa je zajeziti širjenje virusa in izboljšati epidemiološko stanje v državi ter zagotoviti varnost našim prebivalkam in prebivalcem."

Rahljanje po regijah?

Vlada je tako imenovano policijsko uro zaradi epidemije covida-19 uvedla konec lanskega oktobra in je neprekinjeno v veljavi že 140 dni.  

Da bomo z nočno prepovedjo gibanja še živeli, pa je dal Hojs vedeti tudi v pogovoru za STA. Znano je: v načrtu vlade je ukinitev predvidena v tako imenovani rumeni fazi ukrepov za celotno državo. 

Minister za notranje zadeve sicer pravi, da se razmišlja o razrahljanju tega ukrepa, za zdaj predvsem v posavski in regiji jugovzhodna Slovenija, ki sta zdaj, po epidemiološki sliki, (še) v rumeni fazi, od tega ponedeljka pa lahko tam, poskusno za en teden, obratujejo terase gostinskih lokalov.  

Na MNZ razmišljajo tudi o možnosti odprave omejitve zbiranja na 10 ljudi, ko bo država dosegla rumeno fazo, je povedal.

Z meje obvezno v karanteno?


O pravilih na meji v času epidemije pa Hojs takole: "Ne razumem, kako ni mogoče stvari urediti tako, da moraš, ko prideš v schengensko območje, imeti pri sebi negativni test na koronavirus, ne pa da rečeš, da si v tranzitu in ni potreben." 

Aleš Hojs
Anže Malovrh/sta

Zato na predlog svetovalne skupine razmišljajo o obvezni karanteni, je povedal: "Torej ne bi bilo dovolj, da imaš negativni test ali si cepljen, ampak bi bilo treba v vsakem primeru v karanteno."
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta