Hrana se je letos podražila za štiri odstotke, toplotna energija pa kar za 70 odstotkov

Va, STA
30.12.2021 12:43
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Cene življenjskih potrebščin so se letos v Sloveniji zvišale za 4,9 odstotka (lani so se za 1,1 odstotka znižale).

Naftni derivati, ogrevanje, hrana ... 

Na inflacijo so najbolj vplivale višje cene naftnih derivatov, hrane in toplotne energije. Decembra se cene  v mesečni primerjavi v povprečju sicer niso spremenile, je sporočil statistični urad.

Letno inflacijo 2021 so naftni derivati zvišali za 1,3 odstotne točke, pri čemer se je dizelsko gorivo podražilo za 34,5 odstotka, bencin za 31,8 odstotka, tekoča goriva pa za 13,7 odstotka. Hrana je k inflaciji prispevala 0,6 odstotne točke, toplotna energija pa pol odstotne točke. Hrana se je v letošnjem letu podražila za štiri odstotke, toplotna energija pa kar za 70,9 odstotka.

Blago se je v letu dni podražilo za 6,9 odstotka. Cene poltrajnega blaga so se zvišale 4,3 odstotka, cene blaga dnevne porabe pa za 7,8 odstotka. Cene trajnega blaga so se zvišale za 6,3 odstotka, cene storitev pa so se v primerjavi z decembrom lani v povprečju zvišale za 1,6 odstotka.

Gospodinjstva so v letošnjem tretjem četrtletju povečala potrošnjo in s tem manj privarčevala: za varčevanje so namenila samo 6,6 odstotka razpoložljivega dohodka ali za 5,9 odstotne točke manj kot v tem obdobju lani.  

Po drugi strani so podjetja pospešila investicijsko aktivnost, država je povečala primanjkljaj, finančne družbe pa so ustvarile presežek, so še ugotovili državni statistiki.

Na Malti inflacija najnižja

Letna stopnja inflacije v državah članicah Evropske monetarne unije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila novembra 4,9-odstotna. V državah članicah EU so statistiki zabeležili 5,2-odstotno inflacijo. Najnižja inflacija, 2,4-odstotna, je bila na Malti, najvišja, 9,3-odstotna, je v Litvi.  Slovenija je, kot rečeno, letos imela 4,9-odstotno inflacijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta