Hvalospev septembru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Ziga Zivulovic Jr./bobo

September je moj najljubši mesec, pravzaprav vreme, ki prevladuje nekje od konca avgusta. Seveda sem doživel že, da je vreme v tem času vse pokvarilo. Da je bila večina meseca deževnega, hladnega, skratka precej neprijaznega in od zgodnjejesenske lepote ni ostalo prav dosti. Verjetno nihče ne pričakuje, da bo vreme ves mesec suho, sončno, prijetno toplo ...Vreme je pač na svetu zato, da se spreminja, drugače ga ne bi potrebovali. Zato se v tem času (pa tudi sicer) najdejo dnevi, ki bi jih najraje pozabili, a so tudi taki, ki nam še dolgo ostanejo v spominu.

In minuli četrtek je bil eden izmed njih, dan, ki bi si zaslužil hvalospev ali vsaj dvovrstično pesmico v počastitev, haiku. Bleščeč. Tako značilne jutranje megle skorajda ni bilo - le tu in tam v kakšni dolini, pa še to je sonce hitro posušilo. Kdor se je ta dan odpravil v hribe, je skoraj zadel glavni dobitek na lotu! Suh in prozoren zrak je podaril lepe razglede in oblakov, razen prav na zahodu, skorajda ni bilo. Jesen je za obisk hribov tako ali tako najlepši čas. Seveda ne smemo tega jemati dobesedno, torej pričakovati, da bo že prvi ali drugi dan meteorološke jeseni tako. Zakaj torej? Predvsem je manj kopaste oblačnosti in zato so tudi plohe in nevihte manj verjetne. Ozračje postaja bolj stabilno, ker sonce izgublja svojo moč in ne more več tolikokrat pregreti ozračja, da bi kopasti oblaki sploh lahko nastajali.

Poleti je sicer dan daljši, a jasni dnevi brez oblakov so redkejši, vsaj po vrhovih se zelo radi »obesijo« ravno takrat, ko smo mi tam gori. Jeseni se začnejo dnevi z dvignjenim temperaturnim obratom, ki so poleti res redki. Dvignjena plast zraka s temperaturnim obratom pomeni, da je nad to mejo zrak suh in prozoren, nižje pa malo manj. Običajno se pod to temperaturno mejo nabere bolj vlažen in onesnažen zrak, kar nam od zgoraj lahko da občutek, kot da je pod nami tanka oblačna plast, od spodaj navzgor pa tega skorajda ne opazimo. Včasih na taki inverzni plasti nastane tudi razmeroma plitva plast oblakov, ki nas lahko dodatno vzpodbudi k višjemu vzponu, da pokukamo nad oblake.

Kakšne so razmere v ozračju, si lahko zjutraj ogledamo na vertikalni sondaži, ki je običajno dostopna na spletnih straneh meteoroloških služb, ali pa tudi s spletnimi panoramskimi kamerami. Pa še eno prednost za obisk gora ima jesen pred poletjem. Takrat je lepše obiskati tudi bolj oblegane vrhove, saj je obiskovalcev manj. Konec koncev gremo v hribe zato, da smo deležni tudi miru, da se v sebi umirimo. In če bi radi prav na Triglav ali kakšen drug "obvezni" hrib …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.