Ilirska Bistrica: Bo na mestu opuščenega kamnoloma kamp z razgledom?

Katja Kirn Vodopivec
14.10.2024 15:00

Občina Ilirska Bistrica želi v opuščenem kamnolomu nad Ilirsko Bistrico urediti počitniški kamp v obliki javno-zasebnega partnerstva. Na javni poziv, s katerim so iskali zainteresirane vlagatelje, je v roku prispela ena ponudba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na območju nekdanjega kamnoloma, ki je že desetletja zapuščen, naj bi zrasel kamp.
Katja Kirn Vodopivec

Opuščeni kamnolom se nahaja tik ob državni cesti, ki vodi iz Ilirske Bistrice proti Sviščakom, na razgledni lokaciji s pogledom na mesto. Leži na samem robu Snežniške planote. Na zahodni strani ga omejuje prazgodovinsko gradišče Draga, do katerega vodi več pešpoti, na severu pa meji z območjem Črnih njiv, ki so priljubljena rekreacijska točka za sprehode in kolesarjenje.

Znebili bi se “grdobije”

Tudi z občinskim prostorskim načrtom so na območju opuščenega kamnoloma predvidene površine za oddih, rekreacijo in šport na prostem. Kamnolom na tem območju namreč ni aktiven že desetletja, od devetdesetih let naprej so lokacijo uporabljali za predelovanje in deponiranje kamnitih agregatov, ki so jih prevažali iz višje ležečega kamnoloma Gabrovec. Leta 2022 pa so tudi predelavo preselili na novo lokacijo in vse od takrat je območje zapuščeno. Na zemljišču sta urejena vodovod in elektrika, v bližini je možen tudi priklop na komunalno infrastrukturo.

3,6 hektarja veliko degradirano območje bi občina zdaj izkoristila za ureditev počitniškega kampa. "To bi bila velika dodana vrednost za Ilirsko Bistrico z vidika pridobitve dodatnih prenočitvenih zmogljivosti, ki jih v občini močno primanjkuje. Tu vidimo zlasti povezavo s športno-rekreacijskim turizmom. Na ta način bi se znebili ene 'grdobije' nad mestom in dobili bi lep objekt s povsem drugo funkcijo, hkrati pa bi vsaj deloma zmanjšali kampiranje na črno v naravi," razlaga župan Gregor Kovačič.

In kaj naj bi kamp obiskovalcem sploh nudil? “Mi smo zaenkrat vrgli kost potencialnim investitorjem, da preverimo, ali sploh obstaja interes za tovrstno naložbo. Vsebine kampa so stvar dogovora med zainteresiranimi promotorji in občino ter so odvisne tudi od ekonomskih izračunov,” odgovarja župan, ki sicer verjame, da ima projekt velik potencial.

Zanimata se dva zasebnika

Na javni poziv je v roku, ki se je iztekel 30. septembra, prispela ena ponudba, še en zasebnik pa se je zanimal za ogled lokacije, a mu je načrte prekrižalo slabo vreme in se za ogled še dogovarjajo, so sporočili z občine. Predlog oz. oba predloga bodo najprej preučili, nato pa oblikovali končni model javno-zasebnega partnerstva, ki bo podlaga za izvedbo javnega razpisa za izbiro izvajalca. Sama oddaja vloge o zainteresiranosti za sklenitev javno-zasebnega partnerstva sicer kandidata ne obvezuje k sodelovanju v nadaljnjem postopku izbire izvajalca.

Zanimivo je, da Ilirska Bistrica kot druga po površini največja slovenska občina še nima urejenega kampa. Ima pa v občinskih predalih iz prejšnjih mandatov kar nekaj načrtov zanje. Med najbolj odmevnimi so bili načrti za ureditev kampov na Sviščakih in ob jezeru Mola, a so do danes vsi ostali le na papirju.

Župan Kovačič sicer pravi, da se občina s projektom za ureditev kampa v kamnolomu ne odpoveduje ostalim turističnim projektom. "Prav nasprotno. Potencialnih investitorjev za naložbe v turizem se na občini ne branimo. Zavedamo se, da je turizem v prvi vrsti gospodarska dejavnost. Prav zato želimo tudi s takimi projekti spodbuditi zasebno iniciativo in občino postopoma postaviti na turistični zemljevid Slovenije."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta