(INFOGRAFIKA) Katere dokumente moramo imeti za oddih na Hrvaškem in kakšni so ukrepi po županijah?

S.M.
25.04.2021 06:00
Kljub pandemiji covida-19 je v drugem četrtletju lanskega leta na Hrvaškem prenočilo več kot 800 tisoč Slovencev, kažejo podatki statističnega urada. To je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 za skoraj 600 tisoč nočitev manj. Na kaj pa morajo biti turisti pozorni letos in kaj morajo v izogib nevščenostim pred dopustom storiti lastniki plovil?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po zdaj veljavnih pravilih morajo Slovenci za vstop na Hrvaško predložiti enega od naslednjih dokumentov: negativni PCR ali hitri antigenski test, ki ne sme biti starejši od 48 ur; potrdilo o prejetju drugega odmerka cepiva pred vsaj 14 dnevi; potrdilo o preboleli bolezni covid-19 ali po prihodu na Hrvaško na lastne stroške opraviti PCR ali hitri antigenski test. Do prejema izvida je obvezna samoizolacija.

Med izjeme, za katere zgoraj naštete obveznosti ne veljajo, sodijo osebe, ki potujejo zaradi nujnih družinskih ali poslovnih razlogov; tranzitni potniki, ki bodo Hrvaško zapustili v 12 urah od vstopa vanjo; bolniki z neodložljivimi zdravstvenimi težavami; delavci, učenci in študenti, ki vsakodnevno migrirajo; delavci v tranzitu; pomorščaki in nekateri drugi.

Vlada je med izjeme za prehod meje vključila tudi lastnike nepremičnin in plovil. Od ponedeljka bo lastnikom za prehod meje zadoščal brezplačni hitri antigenski test, in ne več plačljiv PCR test. Vlada je prav tako zanje podaljšala čas dovoljenega prehoda meje z 48 na 72 ur. 

Kot je na novinarski konferenci pred dnevi pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, hitri antigenski test zadošča, saj je stopnja tveganja za okužb lastnikov nepremičnin in plovil, ki ostajajo v svojem mehurčku, drugačna kot pri tistih, ki nenadzorovano odhajajo v tujino. 

Ker je Hrvaška uvrščena na rdeč seznam držav, kar pomeni, da je tam tveganje za okužbo s koronavirusom visoko, bodo osebe ob vrnitvi v Slovenijo napotene v deset dni dolgo karanteno. Tej se lahko izognejo z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur; potrdilom o pozitivnem PCR testu, starejšim od 21 dni, vendar ne več kot šest mesecev; potrdilom o prebolelem covidu-19 ali potrdilom o cepljenju. Podrobnosti o ukrepih ob vrnitvi v Slovenijo so dostopne na vladnem spletnem mestu.

Hrvaška iz vpisnika plovil v začetku leta izbrisala 24 tisoč plovil

Hrvaška je leta 2009 uvedla evidentiranje oseb na podlagi osebne identifikacijske številke (OIB). Dolžni so jo imeti vsi državljani, pravne osebe in lastniki nepremičnin ter plovil, registriranih na Hrvaškem.

Andrej Petelinšek

1. januarja letos je pristojno ministrstvo iz vpisnika plovil po besedah Lene Koter izbrisalo več kot 24 tisoč tujih državljanov, tudi Slovencev, ki svojega OIB niso pravočasno sporočili. Zanje to pomeni, da plovila do vnovičnega vpisa v vpisnik ne smejo uporabljati.

Vnovični vpis lahko lastniki opravijo na pristojni kapitaniji z oddano vlogo. Pred tem morajo opraviti izredni tehnični pregled plovila na kopnem. "Cena tehničnega pregleda je odvisna od dolžine plovila in moči motorja in se giblje med 200 in 800 kun ( med 26 in 105 evri, op. p.), največji strošek pa predstavljata dvigalo in urejanje podvodnega dela plovila," je pojasnila Lena Koter.

Opozorila je še, da so se s spremembo pomorskega zakonika in pravilnika o čolnih in jahtah spremenila tudi nekatera druga pravila. Med njimi so denimo spremenjene definicije območja plovbe, zaradi česar morajo lastniki ažurirati podatke v vpisniku. Trajna veljavnost tehničnega pregleda za večino pravil ne obstaja več. Po novem morajo plovila za osebne potrebe tehnični pregled opraviti vsakih pet let. Pooblaščenci, ki zastopajo lastnika v času njegove odsotnosti, pa imajo več obveznosti. "Na luški kapitaniji opozarjajo, da bodo tudi plovila brez pooblaščenca kmalu izbrisana," je še dejala Lena Koter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.