Šter: Ne morem se znebiti misli, da je ambicija skoraj večine Slovencev Hrvaška. "Situacij je nešteto," odvrača od potovanj za praznike

23.04.2021 12:24
Sproščanje ukrepov, tudi pri prehajanju meje, je lahko varljivo, pravi vodja konzularnega sektorja. Na ministrstvu za zunanje zadeve priporočajo, da se tisti, ki nameravajo kamorkoli potovati, najprej temeljito prepričajo o stanju, če ni nujno, pa potovanje odložijo. Kako torej na Hrvaško, v Italijo, Avstrijo, Srbijo ... in nazaj? Zaostruje se situacija v Indiji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Šter
Nebojša Tejić/STA

"Bolezen seveda ni za nami ali da bi se razmere kjerkoli že normalizirale. Sproščanje ukrepov, tudi pri prehajanju meje, je lahko varljivo, zato ker se lahko neosnovano približamo ideji, da bomo šli nekam drugam, kjer ne bo treba upoštevati niti omejitev niti tistih preventivnih ukrepov, ki smo jih navajeni doma," je na tiskovni konferenci vlade pred prazničnim tednom opozoril vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. 

Idila? Vprašanje!

Šter se ne more znebiti misli, pravi, da je zlasti pred prvomajskimi prazniki cilj in ambicija skoraj večine Slovencev, da bodo šli na Hrvaško, ki je zdaj zaradi koronavirusa v zelo težkem položaju. Torej v Istro, Šibenik, Split, tudi Zagreb, je naštel. 

Razmere pri sosedih je treba upoštevati, ko se odpravimo in pričakujemo, da nas bodo tam pričakale idilične, skoraj že poletne razmere, pravi. O obveznosti pred vrnitvijo, če se na Hrvaškem ostane več kot 48 ur oziroma več kot 72 ur, to je testiranje, pa, da to pomeni seveda kontakt z obremenjeno hrvaško zdravstveno službo.

V Italiji najprej 5-dnevna karantena

Za Italijo velja, da je treba povedati, kam smo namenjeni, nakar na italijanskem ozemlju sledi petdnevna karantena. Kdor bi si zdaj zaželel pet ali sedem dni na Siciliji, bo torej slabo naletel, je opozoril Šter, ker mora upoštevati, da bo ostal v karanteni. 

Tudi za Madžarsko Šter pravi, da so omejitve takšne, da si jih pri nas težko predstavljamo. Za vstop v Avstrijo je nujna elektronska prijava. Pogoj za vstop v Srbijo je PCR-test ... Pri določanju pogojev za prehod meje so države avtonomne, je povedal in posebej opozoril na pogoje tako imenovanih tretjih držav. "Situacij pa je nešteto," je pribil. Zato naj vsak, ki načrtuje pot, dobro premisli, ali je to res nujno. 

Šter pred potovanjem napotuje na spletno stran ministrstva za notranje zadeve, kjer so objavljeni pogoji za odhod iz Slovenije in za vrnitev prek meje domov. Da nas kaj ne preseneti pri odhodu in pri povratku. Druga pa je spletna stran ministrstva za zunanje zadeve.

Vodja konzularnega sektorja MZZ je opozoril tudi na "dramatičen zasuk na slabše" v Indiji. Zapirajo se že letalske zveze s Kanado, Azijo, verjetno bodo sledila še ostala letališča. Nekaj Slovencev pa je tudi zdaj v Indiji. In ne ve se, kako dolgo bodo zaostrene razmere trajale, je opozoril.

Združene države Amerike prav tako svojim državljanom odsvetujejo potovanja v številne države, tudi v Slovenijo, je opozoril. "To ni dokaz, da je v Sloveniji zelo slabo ali slabše kot prej," pravi Šter, potrjuje pa, da se bo situacija s covidom še vlekla. 

Z zrnom soli in brez prikrivanja

Sproščanje ukrepov je treba torej razumeti z zrnom soli. To je sicer možno, ni pa argument, da lahko kar grem in se po svetu obnašam, kot se doma ne bi, tako Šter. Na to naj mislijo tisti, ki se nameravajo odpraviti na svoj vikend na Hrvaško bodisi v kakšen hotel, je pozval. Po njegovih besedah je Hrvaška za velikonočne praznike ambiciozno odpirala hotele, potem pa morala kakšne spet zapreti. 

Tisti, ki vas pred potovanjem opozori na kakšno neželeno situacijo, tudi uslužbenec na meji, ni sovražnik in nima slabih namenov, je še rekel.

Šter odsvetuje tudi prikrivanje okoliščin potovanja. Če kdo na meji na primer pove, da potuje iz zdravstvenih razlogov, v prtljažniku pa ima opremo za kopanje. Enako velja za prirejena ali ponarejena potrdila v zvezi s covidom, kar je tudi kaznivo dejanje, postopke na meji pa zaostri in postroži.   

         

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta