Informacijska varnost: Najšibkejši člen je še vedno človek

Aleš Kocjan
10.04.2019 17:36

V vrhu naše države se trudijo poskrbeti za varno in zaščiteno komunikacijo najvišjih vladnih uslužbencev. Vsi gredo skozi izobraževanje, ki ga zanje pripravita Urad za varovanje tajnih podatkov in Sova.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Večkrat je že bilo poudarjeno, da sta bila nekdanja slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Simona Drenik in arbiter Jernej Sekolec sama kriva, da sta se leta 2015 ujela v prisluhe hrvaške obveščevalne službe. Tudi onadva sta opravila tečaj varne komunikacije.
Etični heker in strokovnjak za informacijsko varnost Milan Gabor, ustanovitelj in direktor podjetja Viris, podarja, da bi morali biti predstavniki oblasti ozaveščeni o vseh možnih potencialnih zlorabah, ki prežijo nanje v digitalnem svetu.

Milan Gabor: "Predstavniki oblasti se morajo zavedati, da sta v verigi napadov še vedno najšibkejša člena prav človek in njegova namerna ali nenamerna napaka."

Šarec po varnih in nevarnih linijah

V slovenskem državnem vrhu imajo predsednik republike, šef vlade, predsednik državnega zbora in nekateri ministri (denimo obrambni, zunanji in notranji) na voljo tako imenovane kriptirane telefone oziroma kodirano zaščito telefonskih povezav in elektronske pošte, ki naj bi jih varovali pred prisluhi ali vdorom denimo obveščevalnih služb. Kriptirani telefoni so lahko ali stacionarni ali mobilni, klici prek njih pa so kot varna oziroma zaupna komunikacija zaščiteni le, če so usmerjeni na drug prav tako kriptiran telefon. Predsednik vlade Marjan Šarec pri svojem delu komunicira tako po zaščitenih kot nezaščitenih komunikacijskih kanalih, kar je odvisno od vsebine pogovora, so nam sporočili iz njegovega kabineta. V državnem zboru skladno skladu z varnostno politiko tudi periodično obveščajo in izobražujejo svoje uporabnike o načinih samozaščitnega delovanja za zmanjševanje varnostnih tveganj pri poskusih zlonamernega delovanja, so nam sporočili iz njihove službe za odnose z javnostmi.

Robert Balen

Sova izobrazila člane KNOVS

Vprašanja o ozaveščanju in rabi varnih komunikacijskih kanalov smo naslovili tudi na urad vlade za komuniciranje in nekatere ministre ter poslance. Nekdanja predsednica vlade, danes ministrica za infrastrukturo, Alenka Bratušek pravi: "Vsaka vlada se ob začetku mandata poduči, kako ravnati z zaupnimi podatki in dokumenti. Dodatnega posebnega izobraževanja kot predsednica vlade nisem bila deležna. Vsekakor pa bi moral vsak politik vedeti, kaj lahko in česa ne sme komunicirati po navadni telefonski liniji."

Andreja Katič: "Tudi sama, večinoma zaradi časovne stiske, vse pogosteje posežem po elektronskih napravah."
Andrej Petelinsek
Žan Mahnič
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta