(INTERVJU) Aleksandar Popovski: Doba rušenja traja predolgo

Novi umetniški vodja mariborske Drame SNG o stavah, razpisanih na trajanje njegovega mandata, o lokalnih in drugih mitih, o Sloveniji kot gledališkem domu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandar Popovski: "Jaz sem vse to bogastvo že dobil in mislim, da je zdaj edina pravilna odločitev, da ga delim z drugimi. In to priložnost mi je dal Maribor."
Igor Napast

Pretekli teden je predstavil svojo prvo sezono kot umetniški vodja Drame SNG Maribor, zasnoval jo je na upanju. Makedonski režiser Aleksandar Popovski, letnik 1969, zadnjega četrt stoletja režira od Istanbula do Stockholma in Londona - pa po vsej nekdanji skupni domovini. Na slovenskih odrih je debitiral v Mariboru pred osemnajstimi leti z Don Kihotom, leto kasneje je sledila režija Drakule Dejana Dukovskega. Skoraj dve desetletji je že Slovenija njegov drugi gledališki dom. Teatra do zdaj še ni vodil, razen domačega Makedonskega narodnega v Skopju, a le pol leta. Politika ga je tedaj odstavila. Nomadski režiser je, pravi, v prihodnjem tednu bo v Budimpešti, Novem Sadu, Beogradu - pa v Mariboru seveda, kamor se je letos preselil z družino.
Najbolj mednarodno priznani makedonski dramatik Goran Stefanovski je bil častni gost EPK Maribor 2012. V intervjuju mi je dejal o vas kot svojem študentu, da mu je všeč, kako znate vsako žalostno sceno narediti smešno. In če imate smešno sceno, jo naredite otožno. Velik kompliment velikega mojstra?
"Goran me je naučil vseh velikih skrivnosti gledališča in drame. Razložil mi je strukturo drame na način, kot avtomehanik razstavi avto. Pripovedoval mi je zgodbe na posebej zapeljiv način. Njegove zgodbe so dišale po orientu, baklavah in čevapčičih na eni strani, po drugi strani pa v sebi nosile zvoke Londona, Beatlesov in kitarskih refrenov. Zadnja stvar, ki mi jo je povedal, je bila skrivnost za dolgo življenje, ki mu jo je zaupal njegov stric. Zjutraj vstaneš, se pogledaš v ogledalo in namigneš sam sebi nekaj v stilu, da zmoreš, da si močnejši od usode. Goran je bil moj gledališki oče. Tisti, ob katerem sem odrasel.
Zelo važno je, da spoštujemo tiste, ki so ustvarjali pred nami, pustili pečat. V teatru se naslanjamo eni na druge, na legende in mite, ki v bistvu ne obstajajo. Teater je najtesneje povezan z mitologijo. Ko sem prvič prišel v beograjski Atelje 212 in sem sedel z Danilom Bato Stojkovićem, Ljubom Tadićem, Draganom Nikolićem - velikimi igralci naših časov, s katerimi sem začel delati kot režiser - mi je to ogromno pomenilo. Naše zgodbe so mitološke in gledališča brez mitologije ni. Ustvarjajo jo bogovi ali padli bogovi, to so ljudje, ki so del tega miljeja."

Aleksandar Popovski pravi, da je nomadski režiser - v prihodnjem tednu bo v Budimpešti, Novem Sadu, Beogradu - pa v Mariboru seveda, kamor se je letos preselil z družino.
Igor Napast
Aleksandar Popovski: "Čez dan razumem Maribor, ko pade noč, pa se nekaj zgodi, in tu je nekaj ključnega, kar moramo preučiti."
Igor Napast
"Zdaj naša družina šteje 29 igralcev. Moj prvi vtis je, da je to ansambel, ki komaj čaka, da se loti dela. Moja naloga je, da to pametno izkoristim," meni Aleksandar Popovski.
Igor Napast
Aleksandar Popovski: "Malo sem dvignil število predstav prav zato, da bi igralci dobili več priložnosti. V dodatni program sem dal tudi Kabaret pri Belem zajcu, ki bo naš laboratorij."
Igor Napast
Franc Riemer je vilo Marijo izgubil.
Irena Herak/Finance
Aleksandar Popovski: "Jaz sem vse to bogastvo že dobil in mislim, da je zdaj edina pravilna odločitev, da ga delim z drugimi. In to priložnost mi je dal Maribor."
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta