(INTERVJU) Imeli bi sodobne naprave, rudarili pa ne bi

Urban Červek Urban Červek
16.02.2020 20:00

S predsednikom Evropske federacije geologov in nekdanjim direktorjem Geološkega zavoda Slovenije o odvisnosti Evrope od uvoza surovin in prizadevanjih, da bi na stari celini spet začeli rudariti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Komac: "Evropa rabi mineralne surovine zaradi neodvisnosti."
Robert Balen

Iz vaših objav je razvidno, da se strokovno ukvarjate z zemeljskimi plazovi ...
"Včasih sem se bolj intenzivno. Še vedno sem v raziskovalni skupini, sicer pa mi čas ne dopušča bolj poglobljenih študij, saj sem samostojni podjetnik in si moram posle pridobivati na trgu. Ti so v glavnem v tujini, delam na evropskih projektih, ki pa so zelo malo vezani na plazove. Več se ukvarjam z mineralnimi surovinami, ki so sedaj trend v Evropi. Evropa si namreč želi na tem področju postati neodvisna od ostalih celin. To bo dolga in težka pot, a se bomo po njej morali podati, sicer nas bodo lahko odrezali in bomo ostali brez za evropsko gospodarstvo tako potrebnih surovin."
O katerih surovinah govorite?
"O tistih, ki so v naših telefonih, na primer. Pa v vseh električnih napravah, od tistih, ki jo proizvajajo, do tistih, ki jo koristijo."
Mislite na tako imenovane redke zemlje, o katerih je veliko govora in ki jih pridobivajo v večini na Kitajskem?
"Da, pa tudi o manj eksotičnih surovinah, na primer o navadnem grafitu. Nov trend so grafitne baterije, saj gredo litijske počasi iz mode, ker se jih ne da reciklirati in je njihovo pridobivanje okoljsko sporno. Grafita pa v Evropi nimamo oziroma naj ga ne bi imeli, saj sploh ne vemo, kaj je v globinah, ker so te premalo raziskane. To je tudi eno od kislih jabolk, v katera bomo morali ugrizniti v Evropi."
Do sedaj je industrija v Evropi kovine in druge rudnine pridobivala z uvozom. Sedaj je to očitno postalo (strateški) problem.
"Na uvozu surovin bo naše gospodarstvo temeljilo še naslednjih deset do petnajst let, dokler ne bomo odprli kakšnega rudišča v Evropi, kar bo velik izziv glede na negativen odnos do rudarjenja. To vsi vidijo kot rudarjenje 19. stoletja in ne kot rudarjenje 21. stoletja."

Redke zemlje večinoma pridobivajo na Kitajskem.
Stringer Shanghai
Marko Komac: "Rudarjenje na Luni je prihodnost, saj so surovine, če odmislimo težavnost potovanja in transporta na Zemljo, tam malodane prosto ali pa precej enostavneje dostopne."
Ales Beno/finance
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta