(INTERVJU) Stane Rožman: "Jedrska energija je del rešitve, ne del problema"

Srečko Klapš
13.02.2021 06:00
S prvim možem Nuklearne elektrarne Krško o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji, o odlaganju radioaktivnega odpada in o sodelovanju z Westinghousom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stane Rožman, predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško: "Prepričanje znatnega dela Evrope, da lahko probleme odpravi zgolj z obnovljivimi viri, je postalo ideologija brez realne podlage." 
Tit Košir

Dolgoletni predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško (NEK) Stane Rožman je dobitnik letošnje nagrade Združenja Manager za življenjsko delo. Glede na to, da je v NEK zaposlen že 44. leto, je to verjetno njegov zadnji mandat. Ker gre za zahtevno in odgovorno upravljanje jedrske energije, nas je ob čestitki najprej zanimalo, ali je "vzgojil" naslednika.

"Celovit razvoj kadrov je ena naših temeljnih opredelitev že desetletja. Na tej podlagi sistematično načrtujemo nasledstva in razvoj vodilnih kadrov. Trenutno je v ta proces vključenih okoli 30 kandidatov. Gre za izjemne ljudi, ki rastejo s podjetjem in v polni meri razumejo specifične lastnosti jedrske energije. Iz tega nabora kandidatov ne bo težko izbrati mojega naslednika."

Kako gledate na debate o stanju v slovenski energetiki, kjer je treba tudi na podlagi mednarodnih zavez zniževati ogljični odtis in zapirati elektrarne na fosilna goriva? Po drugi strani pa mnogi nukleark ne vidijo več kot primernega trajnostno naravnanega vira energije?

"Mislim, da se tako Evropa kot Slovenija premalo odgovorno lotevata mednarodnih zavez za zniževanje ogljičnega odtisa in deklariranih obveznosti ne jemljeta dovolj resno. Prepričanje znatnega dela Evrope, da lahko probleme odpravi zgolj z obnovljivimi viri, je postalo ideologija brez realne podlage. Dejansko stanje ne potrjuje pričakovanj. Na srečo se je Slovenija opredelila za dolgoročno izkoriščanje jedrske energije."

Čeprav ste z ekipo podaljšali delovanje NEK-1 za dve desetletji, se bo tam okoli leta 2040 njena življenjska doba iztekla. Kot je mogoče razumeti, sta tako leva in desna vlada naklonjeni izgradnji NEK-2. Da boste o tem prepričali tudi javnost, bo treba verjetno zadovoljivo rešiti tudi problem odlaganja radioaktivnega odpada …

"Stališča podpore izgradnji NEK-2 na ravni parlamentarnih strank razumem kot spoznanje, da je jedrska energija del rešitve, ne del problema. Seveda mora v to verjeti najširša javnost. Naša naloga je, da smo do javnosti izjemno korektni in transparentni, da jo prepričamo z argumenti. Odlaganje radioaktivnih odpadkov seveda mora biti rešeno in bo rešeno. Smo ena redkih dejavnosti, ki sistematično pristopa tudi k tem okoljsko pomembnim vprašanjem in za to prav tako namenjamo ustrezna sredstva."

Nuklearna elektrarna Krško je lani proizvedla 6 milijard kilovatnih ur električne energije oziroma dve petini vse proizvedene električne energije v Sloveniji.
Igor Napast

Gotovo imate finančne projekcije, koliko bi nas ta naložba stala in v kolikem času bi se obrnila?

"Bolj podrobne številke o tej investiciji ima družba GEN energija, ki je nosilec investicije. Gotovo pa je naložba vredna nekaj milijard, kar je še vedno manj, kot smo že in še bomo vložili v obnovljive vire, ki pa bi sami imeli veliko nižje pozitivne učinke kot skupaj z NEK-2. Koncept, ki ga zagovarjam, je z roko v roki z obnovljivimi viri."

Glede na to, da je v NEK vgrajena ameriška tehnologija Westinghouse​, se za NEK-2 še naprej dogovarjate z njimi. Kako daleč so ti pogovori z Američani?

"Mi se z nikomer ne dogovarjamo. Kot rečeno, je za investicijo odgovorna GEN energija. Kar pa zadeva Westinghouse, so delovni odnosi, logično, vzpostavljeni na vseh ravneh. Vendar so taki tudi z drugimi dobavitelji jedrske tehnologije; nihče nima prednosti. Dobave so zaupane in bodo zaupane tistemu, ki bo najboljši po objektivnih kriterijih vrednotenja ponudbe."

Kako na NEK-2 gledajo hrvaški partnerji in polovični lastniki? Kako sicer deluje taka mešana uprava, glede na to, da nam na drugih področjih (arbitraža glede meje na morju) ne gre najbolje?

"Hrvaška kaže interes za vse strateške naložbe v regiji, tako kot jih izkazuje tudi Slovenija. Mešana uprava v NEK je v sedemnajstih letih partnerskega odnosa dokazala, da je lahko učinkovita in uspešna ter da deluje v interesu obeh družbenikov. Rešitev je vedno v sodelovanju in v okviru sobivanja."

Kaj kažejo svetovni trendi v industriji nuklearnih elektrarn? Kako je z varnostjo tudi z zornega kota nemirnih tal, kot smo jim bili priča tudi v Krškem v zadnjih mesecih?

"Delež proizvedene električne energije v jedrskih elektrarnah v svetovnem merilu že deveto leto zapored raste. Kar zadeva varnost obratovanja, je po letu 2011 dosežen velik napredek. V Krškem zaključujemo enega najsodobnejših konceptov varnostne tehnološke nadgradnje. Nemirna tla, kot pravite, v naši regiji niso nikakršna novost. Elektrarna je projektirana in zgrajena za veliko višje jakosti potresov, kot smo jih doživeli nedavno."

Lani ste drugič v zgodovini proizvedli več kot 6 milijard kilovatnih ur električne energije. Kako kaže za letos in kaj to pomeni za slovensko energetiko?

"Proizvodnja iz NEK obsega okoli 40 odstotkov vse v Sloveniji proizvedene električne energije. Letos bo delež nekoliko nižji, saj bo elektrarna dober mesec zaustavljena zaradi načrtovane menjave goriva in remonta opreme. Obratovanje in proizvodnja NEK pomenita za Slovenijo zanesljivost oskrbe z električno energijo, stabilnost elektroenergetskega sistema, ekonomsko učinkovitost in nizek ogljični odtis."

Pred leti ste bili nominirani za vodenje svetovne organizacije WANO, a ste ponudbo odklonili. Kaj boste počeli po zaključku mandata?

"Morda se pridružim svetovni organizaciji WANO, morda se posvetim naravni pridelavi hrane, morda se odločim za popotništvo, morda pa zbiranju arheoloških najdb, kdo ve."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta