Ivan Simič si je premislil in bo kandidiral za direktorja finančne uprave s polnim mandatom

M.R.
07.09.2021 13:21
Vršilec dolžnosti direktorja finančne uprave Ivan Simič, ki je ob imenovanju na položaj napovedoval, da bo funkcijo opravljal največ nekaj mesecev, si je očitno premislil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Simič je Furs (tedaj sicer davčno upravo) vodil že med letoma 2006 in 2008.
Robert Balen

Po pogovoru s finančnim ministrom Andrejem Šircljem se je namreč prijavil na razpis za direktorja s polnim mandatom, poročajo Finance. Razpis se sicer izteče jutri. 

Simič je večkrat poudaril, da prihaja na Furs za največ šest mesecev. "Če se sprašujete, zakaj grem le za šest mesecev in kaj mi je to treba, je moj odgovor, da zato, ker menim, da Furs potrebuje določene spremembe na področju poenostavitev poslovanja in da jih v tem kratkem času lahko izvedemo," je pojasnjeval, tik preden je zasedel to funkcijo. 

Ob tem je poudarjal, da bi se konflikt interesov še stopnjeval, če bi ostal na Fursu dlje časa. Simič je namreč hkrati tudi lastnik in direktor enega največjih podjetij za davčno svetovanje.

Konec julija pa je v intervjuju za Večer dejal, da bodo skušali vse naloge zaključiti do novembra, ko se mu izteče mandat. "Upam, da se bo kdo prijavil na razpis za generalnega direktorja s polnim mandatom," je še dodal takrat in izrecno zatrdil, da še vedno velja, da bo na čelu uprave največ šest mesecev.

Potrdil je, tudi, da se s Šircljem poznata že okoli 25 let in da sta prijatelja ter da ga je prav on klical, če bi prevzel vodenje Fursa. "Najprej sem njegovo povabilo zavrnil, ker je vztrajal, sem ga sprejel za šest mesecev," je pred dobrim mesecem še govoril Simič.

Vlada, ki jo vodi Janez Janša, ima namreč kar nekaj težav z imenovanjem direktorja Fursa. Najprej je razrešila Petra Jenka, ki ga je imenovala še prejšnja vlada pod vodstvom Marjana Šarca. Nato je na njegov položaj začasno imenovala Ireno Nunčič, ki pa je svojo kandidaturo za poln mandat umaknila. Do roka, ki se je iztekel konec januarja, je bila edina prijavljena na razpis. Nato je Furs od marca vodil Simon Starček, s 1. junijem pa ga je zamenjal Simič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta