Izginuli pravosodni novci: Kriminalisti ugotovili, da sindikat ni posloval optimalno, tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo

20.09.2021 11:57
Kriminalistična preiskava skoraj propadlega Sindikata delavcev pravosodja Podravje je pokazala, da sindikat med letoma 2012 in 2020 ni posloval optimalno. Zaradi ne dovolj zanesljivih dokazov, je okrožno državno tožilstvo v Mariboru zavrglo kazensko ovadbo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor so obravnavali prijavo povezano z enim od sindikatov v Podravju," so potrdili na PU Maribor. Kriminalisti so delo opravljali v času našega poročanja o izginulih nekaj manj kot 75 tisočakih v Sindikatu delavcev pravosodja Podravje junija letos. V skladu z 209. členom kazenskega zakonika so nekdanji člani sindikata nekdanjemu predsedniku Mihi Zorcu očitali, da si je pri svojem delu prisvajal sredstva sindikata, so pojasnili na okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru. Za to je, kot piše v zakoniku, zagrožena triletna zaporna kazen.

Dolgovi domnevno zaradi malomarnega ravnanja z denarjem

Spomnimo. "Skupno število vseh, ki jim je potrebno izplačati privarčevane zneske VBSP-ja (vzajemne brezplačne sindikalne pomoči, op. a.), je 93, skupna vsota izplačil pa znaša cca. 74.772,00 €." To je ugotovitev, zapisana v prilogi k zapisniku sestanka iz 23. septembra lani, ki smo ga na Večeru pridobili junija.

Robert Balen

Dolg je glede na navedbe v zapisnikih nastajal zaradi gotovinskega izplačevanja sindikalnih posojil in njihovega nevračanja s strani nekdanjih članov, neplačevanja članarin in nepolaganja za izlete in novoletne zabave namenjene gotovine na transakcijski račun. Prisotni člani so na lanskoletnem septembrskem sestanku Zorcu "očitali malomarno ravnanje glede financ ter posledično zaradi tega finančno stanje samega sindikata".

Sindikat, ki je po podatkih mariborskega okrožnega sodišča junija štel 21 članov – na vseh ostalih podravskih sodiščih so navedli, da so njihovi zaposleni izstopili –, po podatkih Ajpesa še vedno zastopa Miha Zorec. Kot je v času junijskega poizvedovanja pojasnil za Večer, od 1. januarja letos v pravosodju ni več zaposlen in po statutu sindikata tako več ne more opravljati funkcije njegovega zastopnika. Po Zorčevih besedah nihče noče prevzeti te funkcije, zato je s 1. januarjem letos vodenje sindikata prevzel njegov izvršilni odbor.

Odgovornih več. Kdo, ni jasno

"Sindikat med letoma 2012 in 2020, ko ga je vodil nekdanji predsednik, ni posloval optimalno, vendar pa odgovornosti za to ni mogoče naprtiti zgolj osumljencu, temveč tudi drugim osebam, ki so  v Sindikatu opravljale vodstvene in nadzorne funkcije (nadzorni, izvršilni odbor)," so zaključke kriminalistične obravnave strnili na tožilstvu. Prav tako ni mogoče zaključiti, da je osumljenec namenoma oškodoval sredstva sindikata in s tem njihove člane ali da bi si jih nameraval protipravno prilastiti, so še pojasnili.

Na podlagi tega je tožilstvo v torek prejšnji teden izdalo sklep o zavrženju kazenske ovadbe zoper nekdanjega predsednika, s čimer je zadeva za tožilstvo zaključena. Kot so še pojasnili, je mogoče zadevo ponovno obravnavati, če se naknadno najdejo novi dokazi, na katerih je mogoče potrditi utemeljenost suma kaznivega dejanja. “Sindikat lahko v roku 30 dni od prejema sklepa o zavrženju kazenske ovadbe vloži t. i. subsidiarno obtožbo,” so še pojasnili na tožilstvu

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.