Zdravstveni dom Maribor: Pri javnem naročanju za skoraj milijon evrov nepravilnosti

13.09.2021 14:34
Računsko sodišče je Zdravstvenemu domu dr. Adolfa Drolca Maribor izreklo negativno mnenje o poslovanju v letu 2018, tudi zaradi izplačila nadur in drugih dodatkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni dom Maribor je ugotovljene nepravilnosti odpravil med revizijo, direktor Jernej Završnik pa je že sprejel pravila in delovna navodila, da se v prihodnje več ne bi dogajale. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Računsko sodišče je Zdravstvenemu domu dr. Adolfa Drolca Maribor izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja v letu 2018, ki se med drugim nanašajo na plače in druge stroške dela, pa tudi na napačno izpeljana javna naročila. Zdravstveni dom je ugotovljene nepravilnosti odpravil med revizijo, direktor Jernej Završnik pa je že sprejel pravila in delovna navodila, da se v prihodnje več ne bi dogajale.

Zdravstveni dom, kjer dela okoli tisoč zaposlenih, je za plače v letu 2018 namenil okoli 30 milijonov evrov, od tega je izplačal 2,1 milijona evrov dodatka za delo preko polnega delovnega časa. Računsko sodišče za 17.353 evrov dodatkov ugotavlja, da so bili izplačani nepravilno. Štirinajst zaposlenih javnih uslužbencev je dodatek prejelo, delo pa je bilo dejansko opravljeno v rednem delovnem času.

Elektronsko beleženje časa le za zaposlene v upravi

​Težave je sicer imelo Računsko sodišče ugotavljati dejansko stanje, saj javni zavod ni vodil natančnih evidenc o opravljenem nadurnem delu, tako je prihajalo tudi do razlik med prikazanimi nadurami v delovnih izkazih in poročilih o opravljenih nadurah. Elektronsko beleženje prihodov in odhodov zdravstveni dom uporablja le za zaposlene v upravi, za ostale javne uslužbence pa ne.

"V nasprotju z Zakonom o delovnih razmerjih javni uslužbenci nadurnega dela niso opravljali le v izjemnih, nujnih ali nepredvidenih primerih, temveč jim je bilo nadurno delo odrejeno in izplačano za pisanje izvidov, za opravljene samoplačniške in nadstandardne storitve v zobozdravstvu ter storitve iz naslova konvencij, poleg tega pa sklepi o določitvi nadurnega dela niso bili izdani pravočasno," je zapisalo Računsko sodišče, ki stoji na stališču, da pisanje izvidov ni takšno delo, da bi zanj smele biti izplačane nadure.

Zdravstveni dom Maribor
Igor Napast

Za tri ali štiri napisane izvide ena nadura

Zdravstveni dom je namreč za štiri, v nekaterih primerih tri napisane izvide zaposlenemu priznal eno naduro. Čeprav so v zdravstvenem domu računskemu sodišču pojasnili, da se pisanje izvidov ne izvaja in se tudi ne more izvajati v rednem delovnem času, ko potekajo ambulantni pregledi, ampak se vedno pišejo izven rednega delovnega časa, so to po reviziji spremenili. "Računsko sodišče je pri odrejanju, opravljanju in izplačevanju nadurnega dela v višini 26.121 evrov menilo, da opravljeno delo ni bilo ustrezno beleženo. Pojasnjujemo, da je pa bilo vso delo izvedeno in s strani naročnikov plačano," so pojasnili v zdravstvenem domu.

Osmim zaposlenim pa so izplačali preveč položajnega dodatka (7315 evrov), še petim pa preveč dodatka za mentorstvo (757 evrov). Dodatek za mentorstvo študentom v zdravstveni negi namreč zaposlenim ne pripada. So ga pa lahko izplačali, a so ga preveč, za mentorstvo zdravnikom specializantom. Da gre za anomalijo v delovnopravni zakonodaji, je ob tem slišati v zdravstvenem domu.

Zdravstveni dom Maribor
Igor Napast

Nenatančna javna naročila

Računsko sodišče še ugotavlja, da je mariborski zdravstveni dom kršil predpise o javnem naročanju pri nabavah v vrednosti najmanj 972.186 evrov. Od tega levji delež pri spornem javnem naročanju, kjer niso zagotovili izbire ponudnikov z najugodnejšo ponudbo, odpade na naročilo laboratorijskega materiala in znaša 732.061 evrov. Postopek javnega naročanja, ki je bil razdeljen na 42 sklopov, je bil že v osnovi pomanjkljiv, saj niso v razpisni dokumentaciji specificirali, kaj bo enota in kako bo izračunana osnova za določitev najnižje cene, pač pa so enoto prilagajali. Ker ponudniki materiala ne ponujajo v enakih količinah v škatlah, je zdravstveni dom tako med drugim enkrat uporabil enoto en artikel, drugič je določil škatlo, pri čemer pa ni določil točnega števila artiklov v škatli, ali pa so uporabili ceno glede na porabljeno količino za določeno obdobje, za dva artikla pa glede na količino pakiranja.

Revizijsko poročilo sicer navaja še nekatere druge nepravilnosti, a zaradi že izvedenih popravljalnih ukrepov s strani vodstva zdravstvenega doma računsko sodišče ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila in je revizijski postopek zaključen, kar so pri zdravstvenem domu posebej izpostavili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta