(IZJAVA) Kolektiv Večera: Hvala za podporo, bralke in bralci

20.12.2023 05:00

Ob selitvi sporočamo: Naša temeljna zaveza bralstvu je in bo ostala neomajna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasprotovanje selitvi je bilo javno in odločno. A je ni ustavilo. 
Andrej Petelinšek

Večer se bo z novim letom preselil v Galerijo Gosposka, pogodba med lastnikom in najemnikom novih prostorov je bila podpisana. Čeprav je kolektiv zaposlenih pri Večeru enotno in odločno ter po našem prepričanju argumentirano nasprotoval selitvi, sta lastnik in direktor pri selitvi vztrajala in jo bosta izpeljala - ne glede na naše odklonilno mnenje. Novo dejstvo, ki naj bi bilo neke vrste kompromis po nasprotovanju selitvi, je, da ima Večer kot najemnik možnost odkupa najetih prostorov. Časovnice potencialnega nakupa najetega dela Galerije Gosposke sicer niso podrobneje opredeljene oziroma nam podrobnosti pogodbe niso poznane; po pojasnilih je gotovo le, da je potencialni nakup negotov.

Zaposleni pri Večeru se zahvaljujemo vsem, ki ste nas pri opozorilih in zavzemanjih za neodvisno in profesionalno novinarstvo javno podprli s prihodi na branje pred Večerom, protest pred Večerom in s podpisom peticije proti selitvi - ali v drugih oblikah potrdili naša prizadevanja. Množična zaslomba, podpora in razumevanje nam pomenijo veliko in jih ne jemljemo za samoumevne. Hvala tudi vsem medijem in novinarjem, ki javnost ves čas korektno obveščate o dogajanju na Večeru.

Kljub razpletu s selitvijo bi vse (re)akcije ponovili. Še vedno verjamemo, da so bile prave in da imamo prav. Selitev namreč pomeni, da Večer nepovratno zapušča stavbo, dolgoletni dom časopisa, ki so ga pomagali graditi tudi nekdanji zaposleni s samoprispevkom - in se je kot ena osrednjih ustanov zasidral v Mariboru. Pri vseh dosedanjih korakih smo zlasti novinarji v uredništvu Večera imeli pred očmi predvsem svojo verodostojnost in zaupanje bralcev, ki sta tudi naši vodili. V tem trenutku smo po posvetovanju v kolektivu enotno ocenili, da bomo skušali tudi v spremenjenih razmerah delovati kot do zdaj - enotno in avtonomno, predvsem pa skladno s profesionalnimi in etičnimi standardi. Menimo tudi, da se bo v novih okoliščinah hitro pokazalo, ali je tako delovanje realno in mogoče; če bi se izkazalo, da ni, bomo (tudi o tem) obvestili javnost in se glede na razvoj dogajanja odločali za nadaljnje korake. Skeptični ostajamo do možnosti realnega nakupa nepremičnine, saj nam je bil kot ključni razlog selitve predstavljen finančni, torej znižanje stroškov, zato upravičeno dvomimo o realni možnosti nakupa. Kot slabo še ocenjujemo, da odločevalci niso razumeli in sprejeli argumentov, s katerimi smo ob nasprotovanju izpostavljali negativne posledice selitve.

Predvsem pa nam še naprej ni vseeno za Večer in bomo svoj del njegovega delovanja, vsaj kar zadeva verodostojnost vsebin, skušali ohraniti. Naša temeljna zaveza bralstvu je in bo ostala neomajna. Ob nadaljnji zaslombi in podpori vas, javnosti, bo naše delo lažje, a hkrati nič manj odgovorno. Upamo in verjamemo, da boste ostali na naši strani in z nami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta