Večer se seli v Galerijo Gosposka

DR
20.12.2023 05:00

Selitev bo sklenjena 1. januarja. Medijska hiša bo iz novih prostorov zagotavljala kompleten servis naročnikom. Direktor Klančar: Zagotavljal bom uredniško in novinarsko neodvisnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer bo na novi lokaciji v Gosposki ulici 8 začel delovati 1. januarja, selitev pa te dni že poteka.
Sašo Bizjak

Medijsko podjetje Večer po več kot šestih desetletjih zapušča stavbo v Ulici slovenske osamosvojitve (prej Svetozarevske ulice) in novinarsko redakcijo in poslovni del seli na bližnjo lokacijo, v Galerijo Gosposka, ki je v lasti aktualnega mariborskega župana Saše Arsenoviča. Spomnimo, stavba, ki se je pri Mariborčanih oprijelo ime "Pri Večeru", od leta 2021 ni več v lasti medijske hiše, saj sta jo nekdanja lastnika Večera Sašo Todorovič in Uroš Hakl prodala. Selitev je dvignila veliko prahu, ker so odločitvi lastnikov in uprave Večera nasprotovali zaposleni. A na koncu je obveljala odločitev lastnikov, ki so ostali kljub številnih protestom, tudi stanovskih organizacij in dela javnosti, neomajni. Večer bo na novi lokaciji v Gosposki ulici 8 začel delovati 1. januarja, selitev pa te dni že poteka. Odtlej bo medijska hiša Večera tam zagotavljala celovit servis naročnikom. Uradne ure okenca za vse naročniške storitve (naročila Večera, plačilo položnic, naročila osmrtnic ...) bodo v ponedeljek, sredo in petek od 9. do 12. ure. Tako je bilo tudi doslej, spremeni se le lokacija.

Zagotovilo uredniške in novinarske neodvisnosti

Miha Klančar, direktor družbe Večer mediji, ob tem še enkrat izpostavlja, kar je ponavljal ves čas razprave o selitvi, da lokacija v ničemer ne bo vplivala na temeljne funkcije, ki jih mora opravljati medij v demokratični družbi nasploh, Večer pa še posebno v Mariboru in regijah, kjer je že dolga desetletja najpomembnejši medij: "Kot direktor bom še naprej spoštoval in zagotavljal uredniško ter novinarsko neodvisnost. Zdaj se moramo osredotočiti na to, da bo Večer ostal kakovosten in visoko profesionalen medij, ki je sposoben potrebnih premikov v prihodnost. To smo in bomo dokazali z našim delom. Na poti v prihodnost, ki je vse bolj digitalna, smo že uspeli narediti nekaj pomembnih korakov, a vsi se moramo zavedati, da nas jih čaka še kar nekaj. Naš korak v - verjamem - svetlo prihodnost moramo kvečjemu še pospešiti. To zmoremo in to bomo dokazali, četudi v drugih prostorih." Z novo najemno pogodbo, opozarja Klančar, obstaja tudi možnost, da Večer pisarne, v katerih bo poslej deloval, odkupi in tako ponovno pridobi lastniške prostore.

Krize in stroškovni pritisk na panogo

Razmere na trgu tiskanih medijev so zaostrene in zahtevne že dlje časa, v tem smislu Miha Klančar, ki z januarjem prevzema tudi vodenje Slovenskega združenja medijev pri Slovenski oglaševalski zbornici, pričakuje več posluha države in oblikovanje ustreznih shem pomoči, ki bodo medijem pomagale pri prestrukturiranju poslovnih modelov in bodo omogočile nadaljnji razvoj novinarstva, s tem pa tudi ohranitev novinarskih delovnih mest. "Država, v kateri bi mediji ugašali, nima dobre prihodnosti. Tega bi se morala politika, ki odloča, zavedati, če želi biti odgovorna. Mediji smo bili v preteklih letih še posebno na udaru zaradi številnih kriz, najprej epidemije, dvig cen surovin, energetska kriza in rast inflacije pa so prinesle dodatni stroškovni pritisk na panogo, ki ima že tako veliko razvojnih izzivov. Pomoč države bi morala biti takšna, kot je bila v primeru nekaterih drugih delov gospodarstva. Mediji v zasebni lasti smo gospodarske družbe, a se je treba zavedati, da mediji predstavljajo hrbtenico javnosti in imajo širše družbene funkcije, pomembne za ohranjanje demokracije in odprte družbe. Poslovna stabilnost je predpogoj, da lahko uredništva delujejo v skladu s svojim poslanstvom," pravi Klančar. V zvezi s tem je s kolegi iz poslovodstev drugih medijskih podjetij opravil tudi več sestankov s predstavniki vlade oziroma države. Aktivnosti na tem področju bodo nadaljevali.

Celovit informacijski servis

Tiskani Večer je še vedno ključni Večerov produkt, čeprav zaradi spremenjenih navad bralcev in digitalizacije v vseh segmentih družbe naklade padajo, kar je globalni trend. A ob tem se Večer vse bolj uveljavlja in raste na trgu digitalnih vsebin, kjer ponuja različne pakete in razvija nove produkte. Število Večerovih digitalnih naročnikov je zraslo tudi v zadnjem letu. "Naša stava ostajajo novinarsko visoko profesionalne, poglobljene, kritične vsebine, obenem pa našim bralcem že desetletja zagotavljamo celovit informacijski servis o tem, kaj se v krajih, kjer živijo, dogaja. Tako bo ostalo tudi naprej. Večer ostaja trdno na strani svojih bralcev, njihov najbolj verodostojen in zanesljiv informacijski kanal," sklene Miha Klančar. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta