(IZJAVA ZA JAVNOST) O imenovanju predstavnikov zaposlenih v nadzorni svet JHMB

20.06.2024 06:00

Ko se začne poslovodstvo vpletati v pristojnosti predstavnikov zaposlenih glede imenovanja delavskih članov v nadzorni svet, morajo zazvoniti vsi alarmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

V Odloku o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor (JHMB) je namreč decidirano zapisano (zaradi slabih izkušenj), da je skupni svet delavcev pristojen za imenovanje predstavnikov zaposlenih v nadzorni svet krovne družbe. Vodstvo holdinga bi v »svojem« predlogu mestnemu svetu te pristojnosti podelilo kar svetu delavcev krovne družbe. Tovrstne zgrešene prakse ne boste zasledili v prav nobeni holdinški družbi v vsej EU.

Zakaj bi si ustanovitelj/lastnik, ki ima tako ali tako dvetretjinsko večino in lahko predstavnike zaposlenih brez težav preglasuje, tako goreče prizadeval za postavitev »svojih« predstavnikov zaposlenih v nadzorne svete? Kako to, da se to dogaja izključno v državnih/občinskih holdingih?

Ker imamo popolnoma zgrešeno kadrovsko politiko, kjer so organi nadzora in upravljanja iz istega politično-prijateljskega kadrovskega bazena. Tako so predstavniki zaposlenih v tovrstni korporativni praksi edini branik transparentnosti, družbene odgovornosti in gospodarnega poslovanja. Edini razlog za tovrstna prizadevanja poslovodstev je preprečiti, da bi jim kdorkoli "gledal pod prste". Takšno prakso imamo žal že v HSE in v SDH, kjer pa celo povsem zavračajo z ustavo opredeljeno pravico zaposlenih do sodelovanja pri upravljanju.

Zelo težko bomo od privatnega kapitala zahtevali dosledno upoštevanje te ustavne pravice, če ga v "državnih družbah" tako veselo in zavestno kršimo.

Zakon o sodelovanju delavcev pri upravljanju (ZSDU) vprašanja izvolitve delavskih predstavnikov v nadzorni svet obvladujoče družbe v primeru kapitalsko povezanih družb na žalost res ne ureja neposredno in povsem decidirano, tako da je mogoče do ustreznega odgovora priti le z uporabo ustreznih pravno-interpretacijskih metod. Pri tem je seveda treba vedno izhajati iz enega temeljnih pravnih načel: "Zakon vedno namerava tisto, kar ustreza razumnemu preudarku." V danem primeru pa je bolj ali manj že na prvi pogled jasno, da je razlaga zakona, po kateri naj bi le peščica delavcev znotraj nekega gospodarskega subjekta odločala o imenovanju delavskih predstavnikov v nadzorni svet v imenu večine, popolnoma zunaj razumnega preudarka.

Zaradi navedenega tako javno pozivam svetnike MOM, da zavrnejo predlagano spremembo odloka o ustanovitvi JHMB, saj za tem predlogom nikakor ni skrb za delavske pravice. Nasprotno – gre za namen "umakniti kritična ušesa".

Predsednik Združenja svetov delavcev Slovenije Vladimir Šega

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta