Janković trdi, da je sklenil dogovor s Svobodo. Golob: Zakaj se ukvarjamo s tistimi, ki jih ni v sobi?

L.M., STA
25.10.2022 13:36

Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da sta se s prvakom Gibanja Svoboda Robertom Golobom dogovorila za sodelovanje na lokalnih volitvah v Ljubljani. Kaj je glede tega povedal Golob?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob se ni hotel izjasniti, ali je z Zoranom Jankovićem sklenil dogovor o sodelovanju.
Borut Živulovič

Župan Ljubljane Zoran Janković, ki se bo na novembrskih lokalnih volitvah potegoval za šesti zaporedni županski mandat, je na današnji novinarski konferenci dejal, da sta se s premierjem in prvakom Gibanja Svoboda Robertom Golobom dogovorila o sodelovanju njegove liste in liste Gibanja Svoboda v novem sklicu ljubljanskega mestnega sveta. Po Jankovićevih besedah so s strani Gibanja Svoboda v ponedeljek prejeli nek "papir" o sodelovanju, ki je trenutno še v usklajevanju. Neuradno gre za osnutek dogovora o medvolilnem in povolilnem sodelovanju. "Zame je to samo papir in ni dosti pomemben. Jaz sem dosegel dogovor s predsednikom vlade. Zame to drži in tega se bom držal. Ali bodo v Gibanju Svoboda podpirali mene ali koga drugega v Ljubljani, je prepuščeno njim," je dejal Janković.

Ljubljanski župan je nato vnovič poudaril, da je z Golobom sklenil dogovor: "Tega se bom držal. Gibanje Svoboda ni predstavilo kandidata za župana, tako da se tudi on tega drži, ostalo pa so zame samo detajli." Golob pa na današnji predstavitvi županskih kandidatov Gibanja Svoboda ni potrdil, da je z Jankovićem sklenil dogovor o sodelovanju. "Lastnega županskega kandidata v Ljubljani nimamo. Na kakšen način se bomo opredeljevali o podpori do kogarkoli v Ljubljani, bomo sporočili v kratkem," je dejal Golob in dodal, da pogajanja glede uradne podpore stranke še potekajo. Po naših informacijah bi bila tema pogovorov skupne prioritete obeh strani za Ljubljano.

Golob: Janković se mi zdi primeren, a nisem iz Ljubljane

Prvak Gibanja Svoboda je ob tem pojasnil, da je njegovo osebno stališče do Jankovića znano že nekaj časa: "Meni se zdi Zoran Janković zelo primeren, da nadaljuje z županovanjem, ampak jaz nisem iz Ljubljane. Zagotovo je bolj pomembno od tega, kaj mislim sam, to, kar si mislijo Ljubljančani." Gibanje Svoboda bo na lokalnih volitvah s svojo kandidatno listo nastopilo v 122 od skupno 212 občin, ponudili bodo 51 županskih kandidatov, v dveh občinah pa bodo nastopili s skupnim kandidatom. V občinah, kjer stranka ne bodo imela svojih županskih kandidatov, pogovori o sodelovanju še potekajo, tudi v Ljubljani, je zatrdil Golob.

Zoran Janković je pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami podprl Gibanje Svoboda.
Robert Balen

Na vprašanje, kako se lahko ob podpori Jankoviću zavzemajo za boj proti korupciji, pa je odgovoril, da v stranki nimajo nobenih koruptivnih dejanj. "Če jih bomo imeli, jih bomo izkorenili. Če ste mislili na nekoga drugega, ki ni v Svobodi, pa se morate obrniti na njega." Na vprašanje, ali Janković torej še vedno nima uradne podpore stranke in na kaj se nanašajo njihovi pomisleki, pa je Golob odgovoril naslednje: "Glejte, ne vem, ali je to slovenska navada, pa nočem problematizirati z vami. Tukaj je 55 kandidatk in kandidatov za župane. Zakaj nimamo vprašanj za nekoga, ki je z nami, zakaj se ukvarjamo s tistimi, ki jih v sobi ni? To je moje iskreno vprašanje. S tem bom zaključil debato o človeku, ki ga danes ni tukaj."

Jankovićevi protikandidati brez predstavitev v občinskem glasilu

V prestolnici se bodo poleg Jankovića, ki je na čelu Ljubljane že od leta 2006, za županski stolček potegovali še poslanka Levice Nataša Sukič, vodji svetniških klubov SDS in NSi Igor Horvat in Mojca Sojar, skupna kandidatka SLS in Naše dežele Tina Bregant, sekretar Piratske stranke Jasmin Feratović, kandidatka Vesne Jasminka Dedić, predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, kandidat Zelenih Slovenije in Konkretno pa bo Tomaž Ogrin. "Kandidatur ni tako veliko, tokrat jih je najmanj, vsakega jemljem resno, nobenega se ne bojim," je glede tekmecev dejal Janković.

Spomnimo, da je vseh osem Jankovićevih protikandidatov župana, ljubljanski mestni svet in uredništvo revije Ljubljana prejšnji teden pozvalo, naj v glasilu omogočijo predstavitev vseh županskih kandidatov in kandidatnih list za mestni svet. Janković je danes poudaril, da bo novembrska številka revije izšla šele po lokalnih volitvah, kar je ocenil za "izjemno odločitev uredniške ekipe". Običajno se revija raznaša med 10. in 15. v mesecu, tokrat pa se bo 21. novembra, je dodal dolgoletni župan.

Golob: Zanimajo nas samo mestne občine

Golob je na drugi strani po parlamentarnih volitvah napovedal, da bo naslednji cilj stranke zmaga na lokalnih volitvah. Danes je to napoved omilil z besedami, da bo za njegovo stranko uspeh, če bo v vsaj šestih od skupno dvanajstih mestnih občin zmagal njihov županski kandidat oziroma kandidat z njihovo podporo: "To je za nas uspeh, ker želimo biti vsaj v polovici mestnih občin sestavni in tvorni del koalicije, ki bo te občine vodila v naslednjem mandatu." V Mariboru bo županski kandidat Svobode Vojko Flis, v Celju Uroš Lesjak, v Krškem Aleš Zorko, v Murski Soboti Mitja Horvat, v Novi Gorici Samo Turel, na Ptuju Štefan Petek, v Kranju Srečko Barbič, v Velenju pa Lidija Črnko. V Kopru so podprli dosedanjega župana Aleša Bržana, ki bo nastopil kot predstavnik svoje liste.

Ko gre za preostale občine, je Golob ocenil, da bo uspešna vsaj polovica od njihovih 55 županskih kandidatov. Na vprašanje, kakšen proporcionalni delež glasov pričakuje na lokalnih volitvah, pa je premier odgovoril naslednje: "Ne bom streljal na slepo. To ni nekaj, kar nas zanima. Nas zanima samo, koliko županov bomo imeli v mestnih občinah. Ne obremenjujemo se z odstotki," je zatrdil Golob. Na vprašanje, ali ga rezultati prvega kroga predsedniških volitev navdajajo z optimizmom, da bodo dosegli cilj na lokalnih volitvah, pa je predsednik vlade odgovoril, da je leva sredina imela tri močne kandidate, poleg skupnega kandidata SD in Gibanja Svoboda Milana Brgleza še Natašo Pirc Musar in Vladimirja Prebiliča, ki so skupaj osvojili več kot polovico vseh glasov: "To pomeni, da Slovenija še vedno želi živeti vrednote svobode. Vse ostalo so zame nianse."

Maksuti: Stranka tvega drugi zaporedni poraz

Alem Maksuti meni, da Svoboda na lokalnih volitvah tvega drugi poraz v manj kot mesecu dni.
Robert Balen

Pa lahko stranka po porazu na predsedniških volitvah doseže uspeh na lokalni ravni? Politolog Alem Maksuti meni, da Gibanje Svoboda zaradi napačno zastavljene strategije na lokalnih volitvah tvega drugi zaporedni poraz v manj kot mesecu dni. "Mislim, da so se popolnoma napačno lotili teh volitev, podobno kot SMC leta 2014, ko je julija zmagala na parlamentarnih, jeseni istega leta pa je potem izgubila na lokalnih volitvah. Največji problem Gibanja Svoboda je, da ne širijo jasnih sporočil, kdo so in koga podpirajo," ocenjuje Maksuti in dodaja, da so v Gibanju Svoboda napako storili tudi s tem, ker niso predlagali svojega kandidata za župana Ljubljane.

"Na neki točki je izgledalo, kot da so stopili stran od Jankovića, zdaj pa so se očitno dogovorili, da bodo po volitvah sodelovali v mestnem svetu, ampak za ta mestni svet bodo morali doseči dober rezultat. Zakaj pa bi nekdo volil njih, če lahko v tem primeru voli Jankovića?" pravi Maksuti, ki se boji, da bo največja parlamentarna stranka na lokalni ravni dosegla relativno slab rezultat v primerjavi z zadanimi cilji. "Že pred časom sem javno govoril, da ni pametno, da Golob govori o zmagi na lokalnih volitvah. Upal bi si trditi, da nihče od kandidatov, ki so samo njihovi, ne bo izvoljen v nobeni od mestnih občin. Predsedniške volitve so bile prva klofuta, bojim se, da bi dva poraza v tako kratkem času lahko vplivala na volilno udeležbo na referendumih in tudi na same izide referendumov, čeprav bo tukaj svojo vlogo odigrala tudi civilna družba," še dodaja Maksuti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta