Janša se mora stranki SD opravičiti za laži in plačati visoko odškodnino. Kako se je odzval bivši premier?

A.L., Va
17.08.2022 12:52

"Sodba ima velik pomen, saj je višje sodišče še enkrat postavilo Janeza Janšo pred odgovornost za lažnive izjave," so se odzvali v stranki, bivši premier pa na twitterju v svojem slogu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Višje sodišče v Celju je 6. julija zavrnilo pritožbo Janeza Janše in v celoti potrdilo sodbo sodišča prve stopnje o tožbenem zahtevku Socialnih demokratov zaradi lažnivih izjav in tvitov o "ukradeni židovski vili", sedežu Socialnih demokratov na Levstikovi ulici 15 v Ljubljani, je zapisano na spletni strani Socialnih demokratov. Sodba z 21. oktobra lani je tako postala pravnomočna.

Socialni demokrati od Janeza Janše zahtevajo opravičilo ter objavo uvoda in izreka sodbe na njegovem Twitter računu, 10.000 evrov odškodnine in povrnitev dosojenih stroškov. "Sodba ima velik pomen, saj je višje sodišče še enkrat postavilo Janeza Janšo pred odgovornost za lažnive izjave," so še zapisali.

Janša bi moral objaviti naslednje opravičilo: "Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene židovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način."

Robert Balen

"Socialni demokrati bomo Janeza Janšo tudi pisno pozivali k izpolnitvi pravnomočne sodbe. Janša s tem, ko ne prevzema sodnih pošiljk, kaže prezir do države in pravnega sistema. Natančno je vedel, da ga v pošti čaka tožba SD zaradi njegovih laži, saj smo vložitev tožbe takrat javno objavili," je izpostavil Dejan Levanič, glavni tajnik SD.

Tožbo je pripravila in vložila odvetniška pisarna Pirc Musar & Lemut Strle.

Sodišče je tudi ugotovilo, da morajo politične stranke pokazati večjo stopnjo strpnosti do kritike, a da je Janša prestopil mejo spoštovanja pravic drugih, saj je vedoma in namerno zapisal neresnične žaljive trditve. Obravnavani tviti so po mnenju sodišča žaljivi že sami po sebi, ne glede na to, kdo bi jih zapisal, s kakšnim namenom in na koga se nanašajo. Kot še izhaja iz prvostopenjske sodbe, je sodišče ugotovilo, da je Janša sporne trditve objavil ob zavedanju, da njihova vsebina ni resnična ter da bo objavljena informacija doživela velik odziv javnosti.

Janez Janša se je na sodbo pritožil, a s pritožbo torej ni uspel, s čimer je sodba postala pravnomočna. Bivši premier se je odzval na twitterju. V svojem slogu. Višje sodišče je zanj "sodišče socialnih demokratov". "Ne samo da se udeležujejo istih strankarskih dogodkov - v Velenju domujejo celo na istem naslovu. Usklajevanje "neodvisnih sodb" lahko poteka tako v prostem kot v delovnem času," tako Janša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta