Janša: Situacija, ki smo jo podedovali, je slabša kot v času, ko je Demos prevzel oblast od socialistične vlade

Uroš Esih Uroš Esih
29.09.2020 10:49

V sproščeni atmosferi Unionske dvorane v Ljubljani se je zjutraj odvil poslovni zajtrk v organizaciji ameriško slovenske gospodarske zbornice AmCham, tokrat še bolj na očeh javnosti zaradi visokega gosta. Prijazen pogovor, poimenovan dialog s predsednikom vlade Janezom Janšo je vodila Nevenka Črešnar Pergar, predsedujoča AmCham komisiji za spodbujanje investicij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Črešnar Pergarjeva je aprila pohvalila hitro in učinkovito delo Janševe vlade pri pripravi protikriznih ukrepov in dodala, da mora vlada razmišljati o obdobju po krizi ter spodbujati domače in tujce investicije. No, danes je Črešnar Pergarjeva povedala, da je AmCham zelo aktivno sodelovala pri pripravi protikriznih ukrepov in da jih je vlada zelo veliko upoštevala, za kar so zelo hvaležni. AmCham je v času protikoronskih ukrepov predlagal izdajo državnih ali občinskih obveznic, s katerimi bi se financirali veliki infrastrukturni projekti. O tem so denimo razmišljali tudi na 2TDK, ki je projektno državno podjetje za izgradnjo drugega železniškega tira Divača Koper.

V uvodu pogovora, ki je bil posvečen strateškim vprašanjem in izzivom nadaljnjega razvoja Slovenije, njenega položaja v EU in mednarodni skupnosti ter seveda odnosom med Slovenijo in ZDA, je Janša dejal, da je gospodarska situacija, ki "smo jo podedovali ob prevzemu moje tretje vlade slabša kot v času Demosa, ko je prevzel oblast od socialistične vlade". Razloge je pripisal uravnilovki v slovenski družbi, ki ne omogoča razvoja.

Glavni sponzor dogodka je bila banka NKMB v ameriški lasti. Janša je povedal, da praksa kaže, da se, kjer je neposredni interes, kjer je zasebni vlagatelj, projekt izpelje bolj racionalno in hitreje ter doseže svoj namen. Kjer pa tega ni, kot vidimo iz prakse zadnjih dveh večletnih finančnih okvirjev, pa se marsikateri projekt izpelje zgolj za to, da se počrpajo evropska sredstva.

Predsednik vlade je povedal, da se njegova vlada za razliko od prejšnjih drži koalicijske pogodbe. "Zaveze se prelivajo v proračunske dokumente za naslednji dve leti. Razbijamo miselnost, da se nič ne da narediti."

Janša je izpostavil, da se v tem mandatu, ki še ostaja do konca, ne bodo lotili celovite pokojninske reforme, bodo pa razbremenjevali živo delo. Korak k temu je ustanovitev demografskega sklada. Sicer pa je izpostavil, da potrebujemo več rojstev, da bodo vplačila v pokojninsko blagajno višja.

Glede ustanovitve demografskega sklada govorimo že 15 let, sedaj pa smo prvič prišli do dogovora, da se to poenostavi, racionalizira in naredi transparentno, je povedal Janša glede ključnega projekta njegove vlade: "Ne želimo razpršenega lovišča za lobiste, ampak učinkovito upravljanje državnega premoženja. Zdaj ne vemo, kaj se dogaja s premoženjem."

Glede položaja Slovenije v EU je cilj predsednika vlade, da se EU ohrani: "V tem trenutku Evropa potrebuje stabilizacijo, zajeti mora sapo. Zagotoviti moramo okrevanje in odpornost." Ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU bo obramba pred kibernetskimi napadi.

Glede odnosov z ZDA pa se Slovenija ne vidi znotraj konflikta med ZDA in Evropo. "Zavezništvo v Natu jemljemo zelo resno,“ je dejal Janša in dodal, da po drugi strani je tudi res, da se mora postaviti na lastne noge. V odnosih z ZDA, ne glede na to, kdo bo predsednik, bo po Janševi oceni treba streti trd oreh, digitalni davek. Še trivialna informacija: ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard je v karanteni, ker se je vrnila iz države, ki jo ima Slovenija na rdečem seznamu.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta