Janša zavrnil očitke glede stikov z Dimnikom in Marčičem: "Vse te slike so iz časov, ko si mogoče tudi jaz lahko privoščim kakšen dopust"

20.09.2021 14:37
Predsednik vlade Janez Janša je zavrnil očitke, ki se v javnosti pojavljajo po objavi fotografij s poslovnežem Božom Dimnikom na jahti podjetnika Andreja Marčiča. Janša je v državnem zboru pojasnil, da z Dimnikom in Marčičem ni sklepal nobenih poslov. Janša je spomnil, da je bil v času, ko so nastale omenjene fotografije, v opoziciji, zato ne ve, zakaj bi kdorkoli pri njem lobiral.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša na jahti Andreja Marčiča avgusta 2016
24ur

Premier Janez Janša je očitke opozicije glede stikov z Božom Dimnikom in Andrejem Marčičem označil za "mlatenje prazne slame in brcanje prazne konzerve". Na poslansko vprašanje poslanca LMŠ Roberta Pavšiča, ali je kateri od družb, ki so v lasti ali povezane z omenjenima poslovnežema, omogočil posle z državo, je Janša odgovoril nikalno: "Na to konkretno vprašanje je odgovor ne. Ti gospodi so bili včasih spoštovani gospodarstveniki, zdaj ko so bili na fotografiji z mano, pa so naenkrat postali tajkuni. Z mano nikoli niso sklepali nobenih poslov."

Janša: Ko smo v opoziciji, pri nas nihče ne lobira

Janša je Pavšiču med drugim dejal, da on ni tisti človek, ki mu bo pojasnjeval, s kom se lahko zasebno druži ali mu poročal, če koga kje sreča. Ob tem je pojasnil, da se je z Dimnikom, čigar hči Diana Dimnik je ena od največjih dobaviteljic v slovenskem zdravstvu, srečal večkrat, a je hkrati vztrajal, da se nikoli nista pogovarjala o poslih. Po njegovih navedbah je namreč Dimnik v času osamosvajanja države deloval v Svetovnem slovenskem kongresu ter pomagal pri pridobivanju mednarodnega priznanja države, v času njegove prve vlade, torej v obdobju od leta 2004 do leta 2008, pa je bil predsednik Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva.

Božo Dimnik na domu Janeza Janše januarja 2017
Necenzurirano

Predsednik vlade je dejal, da je na različnih jahtah morda preživel deset ur svojega življenja, med drugim je omenil, da je bil nekoč na eni od jadrnic približno pol ure skupaj z nekdanjim predsednikom države Milanom Kučanom: "Vse te slike, ki jih objavljate, so iz časov, ko si mogoče tudi jaz lahko privoščim kakšen dopust, torej ko smo v opoziciji. Ko smo v vladi, teh dni praktično ni. Ko smo mi v opoziciji, pri nas nihče ne lobira. Pri meni ne lobirajo, ker vedo, da nisem tarča za to." Če bi imeli v opoziciji dokaze, da je bilo pri teh stikih karkoli sporno, bi jih že pokazali, je menil Janša in dodal, da je žalostno, da "opozicija utripa na starih slikah"."Vsi vaši mediji vedno, ko smo mi v opoziciji, pišejo, da SDS nikoli več ne bo v vladi, Janez Janša nikoli več ne bo vodil vlade. Torej, zakaj bi potem lobirali pri nekom, ki ne bo imel nobene moči," je dejal predsednik vlade.

Mesec: Teh naključij je bilo malo preveč

Premierjevi stiki z Marčičem in Dimnikom so zanimali tudi poslanca Levice Luko Mesca, ki je predsednika vlade vprašal, kako je druženje na jahtah in golfu vplivalo na politiko stranke SDS. Mesec je poudaril, da poslanci niso pristojni za presojanje o tem, s kom se zasebno druži premier, a dodal, da je Janša javnosti dolžan podati pojasnila o stikih z Dimnikom in Marčičem, ki da sta "skupaj obrnila za okoli 300 milijonov evrov poslov s slovenskim zdravstvom in slovensko državo""Pravite, da teh stikov niste prijavljali protikorupcijski komisiji, ker so bila vsa naključna. Ampak teh naključij je bilo malo preveč. Naključje na Novi Zelandiji, Mavriciju, pri vas na vikendu, pa na jahti. Teh naključij je bilo preveč, da bi kdo verjel vanje," je menil Mesec.

Janez Janša in Božo Dimnik na jahti Andreja Marčiča avgusta 2016
24ur

"Kar se tiče verjetij v naključja ali Karla Marxa, ima vsak svoje prepričanje. O tem se lahko vsak pogovarja, ko pa gre za težke obtožbe, pa je dobro predložiti kakšen dokaz," mu je odgovoril Janša. Po njegovih navedbah so podjetja, ki so povezana z Marčičem in Dimnikom, največ poslov z državo sklenila v času levih vlad: "Če poznate kakšnega tajkuna z jahto, kogarkoli, ki posluje v zdravstvu in je član SDS, mi ga pokažite. Če pa poznate kakšnega člana ali podpornika SDS, ki posluje v zdravstvu in ima jahto, mi ga pa še posebej pokažite. Nenavadno je, da lobirajo pri nas, mi jim zagotavljamo posle, potem so pa v SD, LMŠ, LDS in Zares. Res neverjetno."

"On je najboljši prijatelj gospoda Dimnika, ne pa jaz"

Ob tem je Janša dodal, da je bil v času vlade Boruta Pahorja minister za zdravje Borut Miklavčič: "Kakor vem, je on najboljši prijatelj gospoda Dimnika, ne pa jaz." Spomnil je tudi, da je koalicija KUL ob vložitvi konstruktivne nezaupnice za mandatarja predlagala prvaka DeSUS in Marčičevega tasta Karla Erjavca. Janša je bil zato kritičen do opozicije, ki ji je očital, da se ukvarja z zadevami iz preteklosti: "V Sloveniji se marsikaj dogaja in mislim, da bodo naslednje leto zelo pomembne volitve in bi bil čas, da začnemo tekmovati s programi, koncepti, s tem, kako se bo sodelovalo za to, da bo Slovenija napredovala hitreje." Ob tem je po poročanju STA pozval opozicijo, da naj, v kolikor se bori proti korupciji v zdravstvu, podpre zakon o drugačnem načinu javnih naročil, ki ga je predlagala koalicija in ki bo sistemsko onemogočil kakršnekoli podobne očitke, kot jih je deležen sam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta