Javna dela: V pomoč prizadetim v poplavah tudi brezposelni

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
19.09.2023 19:43

Za izvajanje programov javnih del v najbolj prizadetih občinah zagotovljena sredstva iz proračuna v skupni višini 5,6 milijona evrov. Prijave možne od ponedeljka. Zanimanje tudi med brezposelnimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na zavodu za zaposlovanje za zdaj ne vedo, koliko zanimanja bo v občinah, ki so jih prizadeli avgustovske poplave in plazovi, za programe javnih del, ki naj bi jim olajšala odpravo posledic. Javna dela lahko izvajajo neprofitni delodajalci, ki bodo oddali ponudbo in bodo izbrani na javnem povabilu. Ponudbo je mogoče oddati od danes v elektronski obliki preko portala za delodajalce na spletni strani zavoda.

Vključilo se bo lahko okoli 220 brezposelnih

"Izvajanje programov je po sprejetem interventnem zakonu predvideno do 31. decembra 2024, za kar so zagotovljena sredstva iz proračuna v skupni višini 5,6 milijona evrov, od tega 800.000 letos in 4,8 milijona evrov prihodnje leto. Razdeljena so kvotno po naših območnih službah (Celje, Kranj, Ljubljana, Trbovlje in Velenje), katerih občine so bile v poplavah najbolj prizadete. Ravno tako je v javnem povabilu opredeljena okvirna višina kvote za posamezno območno službo," so pojasnili na zavodu.

V javnem povabilu, objavljenem 11. septembra, najdete ga prav tako na spletni strani zavoda, je tudi podrobneje opredeljeno, katera dela se bodo lahko opravljala v okviru javnih del. To so izključno dela za odpravo posledic poplav in plazov, ki so navedena v katalogu programov javnih del za leto 2023. Med deli so ohranjanje in varovanje kulturne krajine, gozdov in obnova vasi. Poleg tega pridejo v poštev tudi dela za varstvo okolja, ohranjanje narave, upravljanje voda, spodbujanje trajnostnega prostorskega razvoja ter urejanje in vzdrževanje javnih površin in občinskih cest. V naboru je tudi pomoč starejšim in invalidom ter socialno vključevanje posebej ranljivih skupin, poleg tega še pomoč pri izvajanju programov za občane in pomoč v primeru elementarnih nesreč.

Koliko višja bodo nadomestila?

Predvidena sredstva za izvedbo programov omogočajo vključitev približno 220 brezposelnih. Vključevali se bodo lahko vsi brezposelni, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih, ne glede na trajanje brezposelnosti in raven izobrazbe. Kot pravijo na zavodu, je interes med brezposelnimi kar velik za vključitev v te programe javnih del. Kar nekaj jih je že poklicalo na zavod ali poslalo elektronsko pošto, beležijo pa tudi več obiska pri svetovalcih na zavodu. Po interventnem zakonu bodo namreč vsi, ki bodo vključeni v te programe javnih del, upravičeni tudi do višjega nadomestila, kot ga prejemajo zdaj. Višina bo odvisna od izobrazbe. "Tisti z do peto stopnjo izobrazbe bodo dobili 100 odstotkov minimalne plače (1200 evrov bruto), s šesto stopnjo 110 odstotkov (1320 evrov bruto), s sedmo stopnjo ali več pa 120 odstotkov (1440 evrov bruto)," pojasnjujejo na zavodu. Za primerjavo podatek, da najvišje nadomestilo za brezposelnost znaša 892 evrov bruto, najnižje pa 583 evrov bruto.

Brezposelni se bodo lahko v program vključili po uspešno opravljenem predhodnem zdravniškem pregledu, po sklenitvi pogodbe o vključitvi v program javnega dela z zavodom in pogodbe o zaposlitvi zaradi opravljanja javnih del z izvajalcem. Zavod bo prek programa financiral plače udeležencev v celoti, prehrano med delom, prevoz na delo in z dela, stroške predhodnega zdravniškega pregleda in odpravnine ob upokojitvi pod pogoji, ki jih določa delovna zakonodaja. V programe bodo lahko brezposelni vključeni največ eno leto. Invalidi in osebe, starejše od 58 let, pa se v program lahko vključijo ponovno, in sicer za skupaj več kot eno leto, vendar največ do izteka izvajanja programa, torej do konca prihodnjega leta.

Na vprašanje, kdaj lahko brezposelni, ki mu je ponujena vključitev v program javnih del, to zavrne, pa na zavodu odgovarjajo, da morajo za to obstajati utemeljeni razlogi. "Denimo zdravstvene težave ali omejitve, kar dokazujejo z ustreznim zdravniškim potrdilom. Razlog je lahko tudi, da so že v postopku zaposlitve, kar spet izkazujejo s podpisano pogodbo o zaposlitvi," razložijo. Kadar pa je odklonitev vključitve v javna dela neutemeljena ali za to ni drugega opravičljivega razloga, to pomeni prenehanje vodenja takšnega posameznika v evidenci brezposelnih in tudi izgubo pravice do nadomestila, če ga prejema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta