Javne finance: Brez izdatkov za covidne ukrepe bi proračun imel presežek

Darja Kocbek Darja Kocbek
05.04.2022 18:37

Ob tem, ko bi imel državni proračun v prvih treh mesecih brez covidnih ukrepov presežek prihodkov nad odhodki, fiskalni svet v prihodnjih mesecih pričakuje precejšnje umirjanje stopenj rasti davčnih prihodkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med odhodki za covidne ukrepe letos glavnino zajemajo stroški za testiranje in cepljenje. 
Igor Napast

Državni proračun je imel v prvih treh mesecih letos po začasnih podatkih 260 milijonov evrov primanjkljaja, če ne bi bilo izdatkov za covidne ukrepe, pa bi imel 15 milijonov evrov presežka, je objavil fiskalni svet. "Saldo državnega proračuna je v obeh primerjavah boljši kot v istem obdobju lani, kar je predvsem posledica rasti prihodkov ob okrevanju gospodarske aktivnosti," navaja v redni mesečni informaciji.

Prihodkov se je v prvih treh mesecih v proračun nateklo za 27,1 odstotka več kot v istem obdobju lani, upoštevanja neposrednega učinka covidnih ukrepov pa so bili višji za 25,4 odstotka. Odhodki so bili nižji za 9,6 odstotka, brez upoštevanja neposrednega učinka covidnih ukrepov pa bi bili za 10,3 odstotka višji kot v prvih treh mesecih lani. Iz državnega proračuna je vlada za covidne ukrepe od marca 2020 do konca februarja letos izplačala 5,1 milijarde evrov, od tega v prvih treh mesecih letos 315 milijonov evrov.

K letošnji rasti prihodkov državnega proračuna je v prvih treh mesecih letos okoli tretjino prispeval DDV, ki ga je država pobrala za okoli 150 milijonov evrov več kot v prvih treh mesecih leta 2019, ki je bilo zadnje leto pred covidno krizo. Rast prihodkov od dohodnine se je ob izteku izplačil covidnih dodatkov, ki so bili na začetku lanskega leta precej visoki, letos znatno umirila. Kljub temu so bili v prvih treh mesecih ti prihodki za okoli 110 milijonov evrov višji kot v istem obdobju predkriznega leta 2019. Ker je vlada z začetkom februarja zaradi visokih cen energentov znižala trošarine za gorivo, je rast prihodkov od trošarin razmeroma nizka. Fiskalni svet v prihodnjih mesecih zaradi učinka osnove in povečanih tveganj za gospodarsko rast pričakuje precejšnje umirjanje stopenj rasti davčnih prihodkov.

Odhodki za investicije so v prvih treh mesecih znašali 145 milijonov evrov, po proračunskih projekcijah pa naj bi bilo do konca leta izvedenih še 2,1 milijarde evrov investicij, kar je skoraj milijarda evrov več kot v celotnem lanskem letu. Fiskalni svet že nekaj časa opozarja, da je načrt proračunskih odhodkov za investicije nerealen.

Med odhodki za covidne ukrepe letos glavnino zajemajo stroški za testiranje in cepljenje. Za že tretji solidarnostni dodatek upokojencem v času epidemije je vlada namenila 68 milijonov evrov, izvajalci zdravstvene dejavnosti so za pokrivanje izpada prihodkov zaradi skrbi za covidne paciente dobili povračilo v višini 47 milijonov evrov, izplačila turističnih bonov so v prvih treh mesecih dosegla 30 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta