Javnim uslužbencem že junija višje plače

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
31.05.2024 03:20

Cilj vlade je, da bi prihodnji teden zaprla stebrna pogajanja plačne reforme. "Ne bomo se zadovoljili s pomijami," sporočajo s stebra državnih organov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ambicija finančnega ministra Klemna Boštjančiča je, da bi bili na stebrih prihodnji teden sklenjeni dogovori.
Robert Balen

Čeprav še ni jasno, ali se bo vladi in sindikatom javnega sektorja uspelo dogovoriti o novi plačni reformi do konca junija, bodo javni uslužbenci z junijsko plačo dobili višje plače. Te bodo višje za 3,36 odstotka. Dvig je posledica januarskega dogovora med vlado in večino sindikatov javnega sektorja o delni, 80-odstotni uskladitvi plač z lanskoletno inflacijo.

Po vladnih izračunih bo iz proračuna za omenjeni dvig plač treba odšteti približno 110 milijonov evrov, kar je malenkost v primerjavi z 1,3 milijarde evrov, kolikor vlada načrtuje za plačno reformo. Glavni vladni pogajalec, finančni minister Klemen Boštjančič, je že večkrat povedal, da je cilj vlade doseči dogovor o plačni reformi do konca junija. Ne nazadnje jih k temu zavezuje tudi obljuba, dana v Bruslju. Že prihodnji teden naj bi bila, po vladnih željah, zaključena pogajanja po stebrih. V ponedeljek, ko bodo pogajanja potekala po vseh štirih stebrih, če bo treba pozno v noč, naj bi bil tako imenovani "dan D" za stebre. A sindikalni vodje po stebrih so previdni.

"Da bo to dan D za stebre, je pričakovanje, ki ga je izrekla vladna stran. Sindikati smo izziv sprejeli, vložili bomo vse napore, da pripeljemo pogajanja o zvišanju plač do konca, a zagotovila, vsaj v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS), ne moremo dati," pravi Branimir Štrukelj, vodja KSJS in sindikalni vodja stebra za vzgojo, izobraževanje, znanost in kulturo. Slednji poudarja, da bo pogajanja v omenjenem stebru prihodnji teden mogoče zaključiti le, če bo vlada pripravljena vsaj v manjšem delu upoštevati, da je treba odpraviti plačna nesorazmerja in ne izvesti zgolj pasovnih dvigov. Prav od tega, ali bodo dosegli dogovor po posameznih stebrih o vrednotenju določenih delovnih mest, je odvisno, ali je realno pričakovati do konca junija dogovor o plačni reformi. "To je vezna posoda," doda in izpostavi, da zeva med pogajalskima stranema pri vprašanju časovnice izvedbe reforme in usklajevanjem plač z inflacijo v tem času še vedno velik razkorak.

Še veliko bolj kritičen je Rok Cvetko, eden od sindikalnih predstavnikov stebra državne uprave, v kateri se pogajajo o odpravi plačnih nesorazmerij in novem vrednotenju delovnih mest policistov, vojakov, državnih uradnikov in drugih uniformiranih oseb. "V našem stebru je še vse odprto. Niti ene zadeve še nismo uspeli dogovoriti, saj je vlada ta steber eno leto zanemarjala. Če posluha z vladne strani ne bo, tudi dogovora ne bo," je jasen Cvetko. In dodaja, da če bo vlada nadaljevala tak pristopom do zaposlenih v državni upravi, jo bo uničila. "Medtem ko so v zdravstvu in šolstvu od leta 2018 v povprečju že dobili 3,6 plačnega razreda povišice in jih zdaj še dodatno nagrajujejo, nam ponujajo le pomije oziroma drobtinice. Ne bomo pristali na to," je jasen Cvetko, ki vodi tudi Policijski sindikat Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta