Je bilo izlitij celo več? V Begunjah zaskrbljeni zaradi nevarnih snovi v Elanu. Kaj se dogaja s filipinskimi delavci?

STA, Va
23.10.2024 10:50

"Zaskrbljujoče je, da je vsem, ki se vozimo mimo po glavni cesti, jasno, da v Elanu napačno hranijo kemikalije," pravi Andrej Čufer iz civilne iniciative.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež družbe Elan na Gorenjskem. 
Robert Balen

Potem ko je v begunjskem Elanu konec septembra prišlo do izliva nevarnih snovi, je podjetje  poslalo dodatna pojasnila o dogodku in preventivnih ukrepih. Civilno iniciativo pa še naprej skrbi način shranjevanja nevarnih snovi v podjetju, zadevo preučuje tudi Inšpektorat RS za okolje in energijo.

"Zaskrbljujoče je, da je vsem, ki se vozimo mimo po glavni cesti, jasno, da v Elanu napačno hranijo kemikalije, ki bi morale imeti ustrezne lovilce. Nalagajo več posod eno na drugo, čeprav to ni dovoljeno, in jih hranijo na soncu, kar povzroča segrevanje in izločanje lahko hlapljivih snovi, posledično pa lahko tudi izlitje iz posode," je sporočil Andrej Čufer iz civilne iniciative Poliester z razlogom iz vasi v industrijsko cono. Opozoril je, da so posledice izlitja lahko zelo hude, če bi se v cevi vneli visoko eksplozivni hlapi.

V vodstvu Elana so za STA zagotovili, da so vse potencialno nevarne snovi v podjetju hranjene v posebnem skladišču nevarnih snovi, ki je ustrezno urejeno in opremljeno, organizacijsko pa je sestavni del divizije, ki je certificirana tudi po standardu ISO 14001:2015. "Take snovi se ne hranijo na prostem, na soncu oziroma izpostavljene vremenskim razmeram," so zatrdili v podjetju in zavrnili tudi navedbe, da naj bi bilo do izlitja prišlo že vsaj drugič. "Tovrstnega dogodka najmanj v zadnjem desetletju ne beležimo, po naši vednosti pa tudi pred tem ne," so poudarili.

Prejšnji teden so iz Elana poslali sporočilo za javnost, s katerim so zaskrbljenim krajanom, ki so pričakovali več informacij o izrednem dogodku konec septembra, pojasnili še nekaj podrobnosti. Navedli so, da je v priročnem skladišču delavnice segmentov in trnov v diviziji Elan kompoziti prišlo do izliva trdilca za smolo. Zagotovili so, da so postopali skladno s protokoli in postopki, ki narekujejo ravnanje v tovrstnih primerih, ter o dogodku obvestili Center za obveščanje Kranj, intervencijsko enoto jeseniških poklicnih gasilcev in policijo. Poleg tega so pristopili k čiščenju onesnaženega dela kanalizacije in lovilca olj.

Stanje je 9. oktobra preveril državni inšpektor z ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki je potrdil, da so bili izvedeni ukrepi primerni ter da do onesnaženja okolja ni prišlo, so sporočili iz Elana. Podobno so za STA potrdili na Inšpektoratu RS za okolje in energijo. "Inšpektor za okolje je ugotovil, da je družba Elan ob izrednem dogodku ukrepala skladno z zakonom o varstvu okolja in po prvih ugotovitvah inšpektorja naj ne bi ni prišlo do onesnaženja okolja," so zapisali.

Na inšpektoratu so pojasnili tudi, da je v zvezi s skladiščenjem nevarnih snovi v Elanu uveden inšpekcijski nadzor, ker inšpekcijski postopek teče, pa ga ne komentirajo. V preteklosti so sicer v Elanu že večkrat izvajali inšpekcijske nadzore, pri katerih pa niso ugotovili nepravilnosti. Inšpekcijski nadzori so bili opravljeni glede ravnanja z odpadki, emisij snovi v zrak in emisij hlapnih organskih spojin iz naprav, v katerih se uporabljajo organska topila.

V Elanu so po septembrskem izrednem dogodku pripravili dodatni načrt preventivnih ukrepov, ki so, kot so poudarili v podjetju, že v izvajanju. Dodali so, da razumejo zaskrbljenost lokalne skupnosti in potrebo po več informacijah o dogodku ter skupnem sobivanju, zato so predstavnike lokalne skupnosti po prejemu uradnega zapisnika s strani inšpektorata povabili na sestanek.

V civilni iniciativi pa opozarjajo še na govorice, da naj bi Elan pred koncem leta odpustil od 120 do 160 ljudi, hkrati pa je na novo zaposlil 30 filipinskih delavcev, ki naj bi delali na najbolj izpostavljenih delovnih mestih in pri katerih naj bi se že pojavile občutljivost dihal in reakcije na koži. Vodstvo Elana omenjene očitke zavrača. "Vse navedeno so neutemeljene in pretirane govorice," so zapisali.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta