Je med petimi evidentiranimi novi ustavni sodnik?

14.09.2020 16:55

Predsednik republike mora predlagati znova, potem ko sta odpadla oba njegova kandidata iz prejšnjega poskusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustavno sodišče.
Janko Rath

Na ponovni poziv predsednika republike za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije jih je v roku, to je do 11. septembra, prišlo pet, so pri predsedniku Borutu Pahorju objavili danes. Prijavljeni so dr. Anže Erbežnik, Marjan Lekše,  mag. Boštjan Pintar, dr. Rok Svetlič in mag. Marko Starman.
Pri predsedniku, ki predlaga kandidate za ustavne sodnike, voli pa jih državni zbor, so junija morali v ponovitev poziva, potem ko ni bil potrjen ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, vrhovna sodnica Barbara Zobec pa je prijavo, ko je že bila kandidatka, umaknila. Zaradi neizvolitve novega ustavnega sodnika ali sodnice čez devetletni mandat, ki se ji je zaključil julija, do nadaljnjega na ustavnem sodišču ostaja ustavna sodnica dr. Dunja Jadek Pensa
Kdo so prijavljeni? Ne prvič je to Mariborčan dr. Anže Erbežnik. Kazenski pravnik nekaj čez 40 let (to je starostna meja) ima impresivno kariero na strokovnih mestih v Evropskem parlamentu, služboval je od Luksemburga do Bruslja. Ob zadnjih volitvah za ustavno sodišče je zapisal, da mora biti ustavni sodnik pripravljen na argumentacijski spopad, ne na spopad z levo ali desno opcijo. Pravnik mag. Marko Starman (letnik 1969) je bil v dosedanjih slovenskih vladah dvakrat državni sekretar, je iz znane odvetniške družine, uči na Evropski pravni fakulteti. Pravnik in filozof dr. Rok Svetlič dela pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper in na koprski Fakulteti za humanistične študije. Bolj ali manj večna prijavljanca že več let, pravnik Pintar in nekdanji novinar Lekše, sta gotovo outsiderja, med katerima se ne bo odločalo.
Predsednik republike šele za konec septembra napoveduje posvete z vodji poslanskih skupin, pred volitvami v DZ sledi javna predstavitev izbranega.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta