Jelinčič napoveduje glasove proti Mlinarjevi, Alenka Bratušek: "Če ne deluje, pa pospravimo kovčke"

Žana Vertačnik, STA
18.12.2019 12:30

Potem ko kandidatka za kohezijsko ministrico Angelika Mlinar po skoraj šesturnem zaslišanju ni prepričala matičnih odborov državnega zbora, so zdaj vse oči uprte v poslanske skupine in njihove odločitve, ali bodo Mlinarjevo na plenarni seji podprli in ji omogočili, da lahko postane ministrica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angelika Mlinar, kandidatka za kohezijsko ministrico. 
Robert Balen

Premier Marjan Šarec je po zaslišanju kandidatke za kohezijsko ministrico Angelike Mlinar, ki članov pristojnih odborov za EU in gospodarstvo ni prepričala, predsednika DZ Dejana Židana obvestil, da se odpoveduje pravici predlagati drugega kandidata za ministra. DZ bo o njeni kandidaturi odločal v četrtek v okviru mandatno-volilnih zadev.
Šarec je imel po obvestilih odborov skladno s poslovnikom DZ tri dni časa za možnost umika kandidature Mlinarjeve, a kot je razvidno iz njegovega obvestila Židanu, vztraja pri kandidaturi kandidatke SAB za ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo.
Poslanci bodo o njeni kandidaturi tako glasovali že v četrtek v okviru redne seje DZ, je v današnji izjavi za medije napovedal Židan.
V zraku pa je podpora poslanskih skupin, ki se, kot kaže, ne morejo zediniti niti znotraj lastnih vrst. Mlinarjeva sicer za imenovanje potrebuje navadno večino, zato bi lahko bili ključni vzdržani ali odstotni poslanci.

Robert Balen

V Desusu neenotni, v NSi proti 

Najglasneje sta podporo kandidatki že v začetku postopka odrekli Levica in SDS. Glasove so na podlagi dobre predstavitve, kot so se odzvali še pred zaslišanjem, obljubili v poslanski skupini SD, podprli jo bodo tudi v LMŠ in SMC, slednji ne vidijo nobenega razloga, da je ne bi, saj izpolnjuje vse zahtevane pogoje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta