Jereb: Žal se najbolj črne napovedi za november uresničujejo. Kdaj pa bi se covida rešili in pod katerim pogojem?

Va
18.11.2021 10:09

Na intenzivnih oddelkih UKC Ljubljana je danes 80 kritično bolnih covidnih bolnikov - največ od začetka epidemije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

UKC Maribor.

Andrej Petelinšek

Po besedah vodje oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike v Ljubljani Matjaža Jereba se žal uresničujejo najbolj črne napovedi, da bo v novembru v državi umrlo več kot 400 covidnih bolnikov. S cepljenjem bi se lahko temu izognili. "Posameznik, ki se ne cepi, v prvi vrsti ogroža sebe. Mora pa se zavedati, da je soodgovoren za razmere, s katerimi se soočamo," je poudaril. 

Na intenzivnih oddelkih v Ljubljani je danes 80 kritično bolnih covidnih bolnikov - največ od začetka epidemije. Razmere na intenzivnih oddelkih vUKC Ljubljana so kritične, poudarja Jereb. Z razpoložljivostjo intenzivnih postelj in s kadrom so (tudi) v UKC Ljubljana na robu. Osebje se trudi, delovna morala je še vedno na relativno visokem nivoju, je povedal, ne ve pa, kako dolgo lahko, spričo dnevnih obremenitev, to še zdrži.  

V tem trenutku po Jerebovih besedah še niso tako daleč, da bi se morali odločati, katerega bolnika bodo priklopili na aparat in katerega ne. Če bi se znašli v položaju, kot je bil v začetku epidemije v Italiji, pa ne ve, kaj bo. Starost vsekakor nikoli ni bila in nikoli ne bo kriterij pri zdravljenju, je dodal. Kot tudi ni, nikoli ni bil in ne bo kriterij obravnave na intenzivnih oddelkih cepilni status obolelih, je poudaril.

Lejko Zupanc: Ker nismo precepljeni, se bo vrh epidemije raztegnil

Pomoč iz tujine si na Infekcijski kliniki vsekakor želijo, je povedal Jereb, upajo, da bodo intenzivisti prišli čim prej. Brez kadrovske pomoči od zunaj, tudi napovedane iz tujine, ne bo šlo, poudarja tudi predstojnica Infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc - v trenutku, ko se na kliniki borijo za življenja. 

Najmanj 20 medicinskih sester je potrebnih za deset intenzivnih postelj, je povedala. Zdaj pa je tako, da na eno intenzivno posteljo prideta manj kot dve medicinski sestri, je odgovorila o "nenormalnih" normativih ta trenutek.  

"Če se ne bomo precepili, ne glede na to, da tudi cepljeni lahko zbolijo in morda koga tudi okužijo, se covida ne bomo rešli do 1. maja," poudarja Lejko Zupanc. Že zdaj kaže, je povedala, da se bo vrh epidemije raztegnil, predstojnica Infekcijske klinike je prepričana, da je to posledica slabe precepljenosti. 

Umrlo že 5000 ljudi

Po 9220 testih PCR so včeraj pri nas potrdili 3662 novih okužb s covidom-19, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). To je skoraj 600 manj kot dan prej, je pa bilo tudi testov PCR narejenih okoli tisoč manj. Pozitivnih je bilo 39,7 odstotka vseh.

Včeraj so naredili še 70.523 hitrih testov.

Po podatkih Sledilnika je za posledicami virusa v zadnjem dnevu umrlo še 23 ljudi, to pa pomeni, da smo že pri 5000 mrtvih od začetka epidemije.  

V bolnišnici so 1104 oboleli, na intenzivnih oddelkih jih zdravijo 253. 

Po oceni NIJZ je v državi "aktivnih" 45.395 okužb. Sedemdnevno povprečje novih primerov je 3269. Polno cepljeni smo v Sloveniji le 54-odstotno.   

   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta