Jure Leben ustanovil novo stranko: Gospod Janša, hvala lepa, novi ljudje smo pripravljeni

Luka Mlakar Luka Mlakar
08.05.2021 12:35
Nekdanji okoljski minister Jure Leben je v Mariboru s somišljeniki ustanovil novo sredinsko zeleno stranko Z.DEJ. Za predsednika nove stranke je 119 delegatov na virtualnem kongresu soglasno izvolilo Lebna, za podpredsednika stranke pa podjetnika Gregorja Erbežnika. Leben je po izvolitvi pojasnil, da ne želi gledati nenehne degradacije, ki se trenutno dogaja v Sloveniji. "Želim si, da Slovenijo ozelenimo in da zapojemo odo svobodi," je poudaril Leben. Ob tem je dejal, da je v slovenski politiki nastopil čas za menjavo generacij: "Gospod Janša, hvala lepa, novi ljudje smo pripravljeni delati dobro za Slovenijo."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prvi mož Stranke zelenih dejanj - Z.DEJ Jure Leben

Igor Napast
Kemis, Termit, Ekosistemi, Eternit in drugi nonšalantni onesnaževalci v Sloveniji nimajo mesta, je prepričan Leben.
Igor Napast

"Hvala vsem, ki ste podprli ustanovitev resnično prve zelene stranke v Sloveniji. Lahko bi v miru v fotelju ostal v gospodarstvu, ampak že nekaj časa nazaj sem ugotovil, da je politika na področju okolja in prostora moja usoda. Ne želim si gledati konstantne degradacije v Sloveniji, ki se trenutno dogaja. Želim si, da Slovenijo ozelenimo, da zapojemo odo svobodi. Verjamem, da nam bo skupaj uspelo," je v svojem govoru po izvolitvi za predsednika Stranke zelenih dejanj (Z.DEJ) povedal Jure Leben.

Za podpredsednika stranke je 119 delegatov soglasno izvolilo podjetnika Gregorja Erbežnika, v svet stranke pa so bili izvoljeni Katarina Babnik, Peter Majerle, Rustja Šiva, Luka Korošec, Peter Premk, Gorazd Plevnik, Matej Kalan, Tereza Novak, Jurij Kočar in Damjan Dragman. Na virtualnem ustanovnem kongresu stranke Z.DEJ je sodelovala tudi znana podjetnica Tanja Skaza, ki pa je pojasnila, da ni članica nove Lebnove stranke.

"Nonšalantni onesnaževalci v Sloveniji nimajo mesta"

Leben je v predstavitvi strankinega programa dejal, da živimo v času, ki ne prizanaša nekoč nedotakljivim postulatom moderne države. Po njegovih besedah trenutne razmere v državi zaznamujejo "razdvoljenost, nepotizem in cinizem, brezsramna igra elit, klientelizem, rasizem, podpihovanje sovraštva, teptanje kulture, izganjanje temeljnih človekovih, strahovladje, zaničevanje, načrtno blatenje medijev in premišljena degradacija javne besede". Živimo pa tudi v času smrtonosnega virusa, razkroja tkiva naše družbe in umiranja našega planeta, je poudaril Leben.

Kemis, Termit, Ekosistemi, Eternit in drugi nonšalantni onesnaževalci v Sloveniji nimajo mesta, je prepričan Leben.
Igor Napast

Verjamemo v demokracijo, svobodo, strpnost in neodvisne medije, temu se ne smemo odreči, je pojasnil Leben. "Nismo za kupovanje glasov v državnem zboru, ne verjamemo v utišanje in ustavno odvzemanje glasov nepovezanim poslancem. Ne verjamemo, da je nek minister za potrebe nekega glasovanja lahko poslanec in kasneje spet minister za nemo izvrševanje navodil predsednika vlade," je dejal Leben in dodal, da EU potrebuje tudi evropske javne tožilce iz Slovenije. Naša država po njegovih besedah znotraj evropske povezave ne spada na poljsko-madžarski, ampak na francosko-nemški vlak.

Predsednik stranke Z.DEJ je pojasnil, da vrednote, cilji in zahteve nove stranke ležijo v nedeljivem trikotniku med človekom, okoljem in razvojem: "Naše programske zahteve ne morejo biti utemeljene samo na okoljski politiki, četudi v osrčje svojega delovanja postavljamo pravičen trajnostni razvoj za vse prebivalke in prebivalce Slovenije." Na področju okolja se zavzemajo za hipno razglasitev okoljske krize, prepoved frackinga in dostop do pitne vode za vse prebivalce Slovenije. "Kemis, Termit, Ekosistemi, Eternit in drugi nonšalantni onesnaževalci v Sloveniji nimajo mesta," je bil jasen Leben.

Za zaprtje TEŠ 6 do leta 2030, a s prestrukturiranjem Šaleške doline

V stranki podpirajo tudi takojšnjo pripravo nacionalnega načrta za opustitev fosilnih goriv v Sloveniji in energetski načrt samooskrbe na nacionalni ravni. Zavzemajo se tudi za takojšnji sprejem zakona o zaprtju Premogovnika Velenje, medtem ko bi TEŠ 6 zaprli do leta 2030. Leben je sicer dejal, da glede tega noče zavajati javnosti z nerealnimi obljubami, ter poudaril, da je hkrati s tem potrebno razmisliti, kako bomo pomagali Šaleški dolini in njenim prebivalcem. Ob tem je dodal, da nasprotujejo gradnji hidroelektrarn na reki Muri.

Naše programske zahteve ne morejo biti utemeljene samo na okoljski politiki, je poudaril Leben.
Robert Balen

Ko gre za zaščito človeka, se v Z.DEJ zavzemajo za javno dostopno zdravstvo za vse in prenovo slovenskega zdravstvenega sistema, tudi ko gre za podeljevanje koncesij. Podpirajo tudi poenotenje javnega naročanja v bolnišnicah, nasprotujejo pa plačni uravnilovki. Ko gre za razvoj, v stranki verjamejo, da bi se naša država do leta 2030 lahko uvrstila med 20 najbolj konkurenčnih držav na svetu, rast BDP pa bi v naslednjih desetih letih povečali na od tri do pet odstotkov. Podpirajo tudi debirokratizacijo, decentralizacijo in digitalizacijo Slovenije, naklonjeni so uvedbi davka na sladke pijače in na nereciklirane plastične embalaže.

Leben: Gospod Janša, hvala lepa, novi ljudje smo pripravljeni

Leben je v okviru kongresa v bolj osebnem pogovoru dejal, da na trajnostni razvoj gleda kot na ravnotežje med okoljem in človekom. Pojasnil je, da se je v preteklih mesecih veliko pogovarjal z različnimi ljudmi, tudi s predstavniki nevladnih organizacij s področja varovanja okolja. "Urša Zgojznik (predsednica društva Ekologi brez meja, op. a.), s katero trenutno ne sodelujeva, mi je dala zelo veliko komentarjev in kritik," je pojasnil Leben ter ocenil, da med nevladnim sektorjem in politiko še vedno vlada veliko nezaupanje.

Na vprašanje, kakšen bo rezultat nove zelene stranke, pa je odgovoril, da verjame, da lahko zeleni vodijo državo. "Prišel je čas, da se generacije zamenjajo. Vsi starejši politiki so veliko naredili za Slovenijo in brez njih ne bi bili tam, kjer smo, vendar pa mislim, da je prišel čas za nove generacije in da rečemo, gospod Janša (Janez Janša, predsednik vlade op. a.), hvala lepa, novi ljudje smo pripravljeni delati dobro za Slovenijo," je dodal Leben.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta