K zobozdravniku na Hrvaško: hitreje in ceneje. Tudi kakovostno?

Tina Murko Gajšek
26.02.2019 17:08

Slovenci se že nekaj let odločajo, da kot samoplačniki pomoč zobozdravnika poiščejo v tujini, zlasti na Hrvaškem. Ob tem jim klinike in ambulante pogosto ponudijo tudi prenočitve, prevoze in oglede turističnih znamenitosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski pacienti najpogosteje potrebujejo implantate in zobne krone.
Alfa Dental

"Zdaj so od tega minila tri leta in je vse v redu," pripoveduje Valerija iz Slovenske Bistrice. Takrat se je aprila s sestro odpravila v Vinico na Hrvaškem. Sestra je bila naročena na zobozdravniški pregled, in ker je Valerija od več prijateljev slišala pohvale o zobozdravnici, ki jo je sestra izbrala, se je odločila, da se v to kliniko naroči tudi sama. Že nekaj časa je imela težave z zobmi, ravno takrat se ji je pojavilo vnetje. Prvi pregled je bil najtežji, se spominja. Izpulili so ji šest zob, ker so bile korenine globoke, so ji rane zašili. Do septembra so ji na še sedmih pregledih izdelali mostičke, sprednje zobe pa so ji zbrusili in ji nanje namestili umetne. "Ni res, da je na Hrvaškem kakovost slabša. Enaka je, le da so pri nas cene precej višje," pravi Valerija, ki je v Vinici za celotno zdravljenje plačala 2950 evrov. Pri nas, pravi, bi jo zobje stali 7000 evrov.
Valerija ni edina, ki je na zdravljenje zob kot samoplačnica odšla v tujino. Peter iz okolice Rogaške Slatine se je po priporočilih prijateljev na pregled naročil k zobozdravniku v Krapini. "Nisem iskal različnih zobozdravnikov, šel sem k tistemu, ki mi ga je priporočil kolega. Po prvem pogovoru z zobozdravnikom se mi je zdelo, da ima pravi pristop, slišal sem tudi, da velja za strokovnjaka za implantate," se spominja svoje izkušnje pred tremi leti. Potreboval je več vsadkov in zdravljenje korenin. Kar se ne opravi čez noč, če želiš, da je dobro narejeno, pravi. V Krapini je za polletno zdravljenje plačal 7000 evrov. Ko je primerjal cene s slovenskimi, je ugotovil, da bi ga posegi tu stali 12.000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta