Kadrovske menjave: Čustven boj za zemljišča odnesel direktorico

Timotej Milanov
20.11.2021 06:00

Irena Majcen trdi, da kapital obvladuje kmetijsko politiko, v Kmetijskem gospodarstvu Lendava pa menijo, da ima nekdanja ministrica negativen odnos do nekdanjih družbenih podjetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

83 hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč, ki so ob enoti KG Lendava v Benici, je sklad namenil oškodovancem arbitražne odločbe. S tem so prilili olje na ogenj. 

Timotej Milanov

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je vladi predlagal razrešitev direktorice Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irene Majcen. Med razlogi za razrešitev je navedenih več zadev. Od tega, da ni poskrbela za zakonitost izplačevanja stroškov prevoza na delo, da je z zaposlovanjem presegla predvideni kadrovski načrt, da je kršila obveznost dobrega poslovanja, da z nevestnim delom ni dokončala prenosa kmetijskih zemljišč v last države … Za direktorja sklada, ki upravlja 60 tisoč hektarjev kmetijskih zemljišč, kar je strateškega pomena za državo, so vsa navedena ravnanja nedopustna in v nasprotju z interesi države, so ob tem zapisali na ministrstvu, kjer pa zadeve ne želijo komentirati, saj pravijo, da je postopek še v teku.

A Majcnova trdi, da je pravi razlog za razrešitev drugje. Gre za spor sklada z dvema močnima igralcema na področju kmetijstva: s KG Lendava in KŽK Kranj, ki sklad tudi tožita. "Kapital obvladuje kmetijsko politiko," je prepričana nekdanja Desusova okoljska ministrica v vladi Mira Cerarja. Kot pove, se je razrešitev zgodila tri tedne po pogovoru s Podgorškom, v katerem naj bi ji predlagal, da se poravna z omenjenima podjetjema, a mu je po lastnih besedah odvrnila, da to ni možno, saj da do tistega trenutka nobeno od podjetij ni pokazalo pripravljenosti za poravnavo. Podgoršek ji je, kot pravi, dejal, naj sama odstopi. Prepričana je, da je želel Podgoršek za njeno menjavo na čelu sklada poskrbeti še pred naslednjimi obravnavami na sodišču, ki morda ne bo odločilo v prid tožnikov.

"Dali so jim najboljša zemljišča pred našimi očmi," pravi Magyar, ki napoveduje, da bo zaradi duševnih bolečin Majcnovo tudi zasebno tožil. 

Timotej Milanov

Niso podaljšali zakupne pogodbe

Za kaj gre? Kmetijsko gospodarstvo Lendava je največji tržni pridelovalec žit v Sloveniji. Večinski delež v družbi ima podjetje Agrovita v lasti družine Magyar. Obdelujejo več kot dva tisoč hektarjev državnih kmetijskih zemljišč, ki so jih vse do konca preteklega leta imeli v zakupu, in še okoli 200 hektarjev lastne zemlje. S koncem lanskega leta se je iztekla zakupna pogodba, ki je bila sklenjena leta 2008. Zato so zaprosili za podaljšanje zakupa, a namesto odobritve prejeli obvestilo, da sklad z novim letom odpoveduje zakupno razmerje za veliko večino omenjenih zemljišč.

Zakaj se je to zgodilo? V skladu z zakonodajo mora namreč sklad zagotoviti zemljišča upravičencem do odškodnin zaradi odločitve arbitražnega sodišča v zvezi s potekom slovensko-hrvaške meje, ki je sicer hrvaška stran ne priznava. Gre za 22 kmetov, katerih zemljišča bi po odločitvi sodišča ostala na hrvaški strani, zaradi česar so upravičeni do nadomestnih zemljišč, če bi želeli še naprej uveljavljati kmetijske subvencije. To so na skladu v začetku tega leta tudi storili, a so pri tem prilili olje na ogenj. Dali so jim namreč 83 hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč, ki so takoj ob enoti KG Lendava v Benici. Jožef Magyar se je že od 70. let prejšnjega stoletja ukvarjal z odkupom tamkajšnjih zemljišč od lokalnega prebivalstva, ki pa so jih morali leta 1993 prenesti na sklad. Prav tako je skrbel za prve melioracije na omenjenih območjih: "70 odstotkov teh zemljišč je bilo nekoč močvirnatih travnikov." Na omenjeno zemljo je čustveno navezan, zato je bila odločitev sklada zanj nož v hrbet.

Najprej so ponudili druga zemljišča

Kot je razvidno iz dopisa iz lanskega septembra, je sklad sprva podal drugačen predlog. Ta je bil, da bodo upravičencem namenili 99 hektarjev v katastrski občini Lendava, za preostala zemljišča pa bodo s KG Lendava podaljšali zakupno pogodbo za deset let. S tem so v KG Lendava soglašali, kar izhaja iz njihovega odgovora na omenjeni dopis. A so kasneje izvedeli, da so se na skladu odločili drugače in upravičencem dali sporna zemljišča, ki so, kot pravi Magyar, tako rekoč na njihovem dvorišču. V dopisu o odpovedi zakupne pogodbe ga je še posebno zbodel zapis, da jih v skladu z odpovedjo pozivajo k prepustitvi posesti. "Zdaj govorijo, da jih moti, da so bila dana točno ta zemljišča, prej pa so govorili, kaj si sklad sploh domišlja, da jim jemlje zemljo," pravi Majcnova in še meni, da se bodo tudi po njenem odhodu glede tega težko poravnali, saj imajo kmetje upravičenci v rokah že veljavne zakupne pogodbe, prav tako so omenjena zemljišča že začeli obdelovati. KG Lendava zaradi tega toži sklad za motenje posesti. "Dali so jim najboljša zemljišča pred našimi očmi," pravi Magyar in napoveduje, da bo zaradi duševnih bolečin Majcnovo tudi zasebno tožil. Danes KG Lendava preostanek zemljišč, čeprav že skoraj eno leto nimajo nove zakupne pogodbe, v naravi sicer še naprej uporablja. Majcnova jim je ponudila sklenitev nove dolgoročne zakupne pogodbe za ta zemljišča, če se bodo strinjali, da upravičencem ostanejo sporna zemljišča v Benici. "Na to ne bom pristal, ker je to moje življenjsko delo," pravi Magyar in ne skriva, da je na enem od srečanj s Podgorškom tudi sam predlagal razrešitev Majcnove. Podgoršek je s primerom dobro seznanjen, saj si je že kot državni sekretar ogledal situacijo na terenu.

Irena Majcen meni, da jo je želel Podgoršek menjati še pred naslednjo obravnavo na sodišču, kjer dva močna kmetijska igralca tožita sklad kmetijskih zemljišč. 

Luka Cjuha

Spor izvira iz drugega posla

Kako so se lahko odnosi tako poslabšali, potem ko so s skladom vsa leta zgledno sodelovali? Magyar pravi, da se je to začelo prav s prihodom Majcnove, ki je vodenje sklada prevzela novembra 2018. "Takoj po prevzemu se je povsod začela pojavljati kot kupec zemljišč … Sklad bi moral biti po zakonu kot kupec na zadnjem mestu, če ne bi bilo drugih kupcev." Magyar ocenjuje, da je imela Majcnova ves čas negativen odnos do nekdanjih družbenih podjetij. Prvič so trčili že kmalu zatem v primeru nakupa sedmih hektarjev zemljišč, ki jih je KG Lendava kupila od 32 kmetov iz urbarialnih skupnosti v Petišovcih in Dolgi vasi. Območje je del širšega kompleksa, v katerem je sklad solastnik zemljišč. Sklad se je v zvezi s tem poslom neuspešno pritožil na ministrstvo za kmetijstvo, ki ga je takrat vodila Aleksandra Pivec. Nato so se v zvezi s tem pritožili še na upravno sodišče, to pa je po dveh letih potrdilo sklep ministrstva, ki je pritrjeval KG Lendava. Ta dogodek je po mnenju Magyara izvor vseh zamer. A Majcnova pravi, da primer pozna samo bežno, saj da gre za zadevo, ki se je začela v času prejšnje direktorice sklada, sama pa jo je samo nadaljevala v skladu z zastavljeno politiko: "Kaj drugega mi ni preostalo. Ne moreš kar tako priti na sklad in spremeniti kmetijsko politiko."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta