Kadunc: Imamo osnovo za normalno delovanje, problematična ostajata financiranje "na kos" in objava fotografij

Matej Simič Matej Simič
10.02.2022 13:29

Kljub zahtevnim finančnim izzivom v preteklem letu je Slovenska tiskovna agencija (STA) uspela ohraniti raven produkcije in tudi zaradi donacij poslovno leto končala uspešno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor STA Igor Kadunc
Robert Balen

V začetku meseca podpisana pogodba med Uradom vlade za komuniciranje (Ukom) in Slovensko tiskovno agencijo (STA), ki se bistveno ne razlikuje od lanske, predstavlja nujno potrebno osnovo za normalno delovanje servisa. "V pogodbi smo iskali konsenz, ki ga oboji sprejemamo. Žal je državna pomoč ostala v enaki višini kot prejšnja leta, vendarle pa daje osnovo, da lahko ob vseh aktivnostih na trgu zagotovimo sredstva za normalno delovanje uredništva," je dejal direktor STA Igor Kadunc.

Kljub temu pa so vsaj pri dveh spornih točkah zahteve Ukoma prevladale nad zahtevami STA. Prva je financiranje dejavnosti glede na število objavljenih povzetkov novic in ne povšalno nadomestilo na mesec. To določilo temelji na sporni vladni uredbi iz junija lani. Plačevanje novic glede na njihovo povprečno vrednost pomeni, da je zahtevna vsebina, ki je nastajala več dni, enako plačana kot denimo povzetek, ki ga je novinar spisal v kratkem času, je problem ilustriral odgovorni urednik STA Aljoša Rehar. "Financiranje na kos je za medijsko panogo neobičajno. Tuje tiskovne agencije, s katerimi smo v stiku, nimajo takšnega modela – ne moremo vnaprej predvideti dogajanja in količine naše produkcije. Upamo in pozivamo, da se v čim krajšem času najde rešitev, ki bo bolj podpirala kakovost in razvoj." je dejal.

Robert Balen

Že dalj časa trajajoč kamen spotike, zaradi katerega je Ukom pri Evropski pravni fakulteti Nove univerze naročil pravno mnenje, vredno osem tisočakov, pa ostaja različna interpretacija zakona o STA v delu o objavi fotografij v okviru javne službe ali tržne dejavnosti. Ukomova zahteva je, da STA o pomembnih dogodkih v okviru javne službe, ki jo krije državni proračun, objavi pet avtorskih fotografij, medtem ko je STA pristala na objavo treh. Obveljala je zahteva Ukoma. Kot je pojasnil Kadunc, so imeli v tem času dve odpovedi naročil na servisne fotografije. "Moj namen je, da se, takoj ko uredimo nujne stvari, posvetimo predlogu spremembe zakona. Namen je premakniti fotografije v okvir tržne dejavnosti," je pojasnil.

V burnem letu želi uspehe

Sicer pa je STA kljub vsem finančnim preprekam in kadrovskim odlivom uspela ohraniti enak nivo produkcije, je črto pod lanskim letom potegnil Rehar. Povečali so število prenosov dogodkov v živo, zdaj jih imajo mesečno že več kot 40, prav tako pa so ohranili zaupanje naročnikov in medijev. Analiza slovenskih spletnih novičarskih portalov kaže, da približno ena četrtina objavljenih vsebin temelji posredno ali neposredno na novicah agencije. "Ostajamo pomemben partner medijev," je ocenil.

Tudi rezultati finančnega poslovanja so vzpodbudni. Prihodke so dvignili na 4,3 milijona evrov, kamor je vključen tudi znesek donacijske kampanje Društva novinarjev Slovenije v vrednosti 275 tisoč evrov, je predstavil Kadunc. Del teh sredstev se je po plačilu dolgov države ohranil, porabili jih bodo za izobraževanje zaposlenih in poplačilo neizkoriščenega dopusta. Zaposleni niso uspeli porabiti čez 1000 dni dopusta, je opozoril Kadunc.

Agenciji je v preteklem letu glede na leto prej uspelo povišati prihodke na trgu za skoraj 6 odstotkov, stroške dela pa delno tudi zaradi odpovedi zaposlenih zmanjšati. "Moja želja je, da se čim več sredstev pridobi iz tržne dejavnosti. To je prava pot ob stagnaciji javnih sredstev," je zaključil direktor STA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta