Kaj je novi direktor STA Igor Kadunc povedal po prvem sestanku z Urošem Urbanijo?

Matej Simič
02.11.2021 19:20
Sestala sta se novi vodja Slovenske tiskovne agencije Igor Kadunc in direktor Urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija, da bi razrešila problem vladnega nefinanciranja agencije. Agencija je brez plačila za opravljeno delo že 306. dan
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
STA je od začetka krize zapustilo že 15 zaposlenih, kar je krepko čez 10 odstotkov vseh sodelavcev. 
Robert Balen

Novi v. d. direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc, ki je funkcijo nastopil 31. oktobra, s polnim mandatom pa bo začel delovati v začetku prihodnjega leta, je bil že prvi delovni dan povabljen na pogovor k direktorju Urada vlade za komuniciranje (Ukom) Urošu Urbaniji.

Urbanija je Kaduncu danes predstavil in predal osnutek pogodbe glede opravljanja javne službe, ki med drugim predvideva takojšnje izplačilo predujma v višini 845.000 evrov, je Ukom sporočil prek twitterja. Razkrili so tudi časovnico nadaljnjih pogovorov: STA naj bi še ta teden podal pripombe na osnutek pogodbe, konec tedna pa bo potekalo novo usklajevalno srečanje obeh direktorjev.

"Oboji smo izrazili željo, da bi se našle rešitve," je za Večer dejal Kadunc. Kot je še dejal v izjavi za javnost, bodo kljub različnim pogledom intenzivno delali na iskanju rešitev "tako za letošnje leto, še bolj pomembno pa za prihodnje leto, kjer ni posebnih okoliščin, ki jih je za letos prinesel PKP 7".

Zaposleni si želijo čimprejšnji dogovor

Kaj je navkljub dvema zakonskima podlagama, ki Ukom zavezujeta k izplačilu sredstev, še vedno jabolko spora, bo Kadunc natančneje pojasnil prihodnji teden na tiskovni konferenci. V telefonskem pogovoru za Večer je izpostavil le nejasnost zakona o STA v delu, ki se nanaša na zagotavljanje fotografij naročnikom. Sporno je, ali se lahko fotografije naročnikom prodajajo ali naj jih STA zagotavlja v okviru javne službe. Po mnenju Kadunca bodo potrebne zakonske spremembe.

STA, ki bi morala glede na poslovni načrt na letni ravni za svoje delovanje prejeti nekaj več kot dva milijona evrov, je sicer že 306. dan brez plačila za opravljeno javno službo. Za zdaj je v zraku tudi mesečno izplačilo za opravljene storitve po uredbi, ki jo je vlada sprejela v juniju. Spomnimo, vrhovno sodišče je odločilo, da uredba kljub zadržanju upravnega sodišča ostaja veljavna, in ugotovilo dolžnost mesečnega financiranja javne službe STA na podlagi uredbe.

Ukom po besedah predsednice sindikata novinarjev in zaposlenih na STA Alenke Potočnik agenciji še vedno ni izplačal nadomestila za avgusta opravljene storitve. Rok za plačilo se izteče prihodnji teden. "Če za avgust dobimo denar, bodo verjetno decembra lahko izplačane novembrske plače," je dejala Potočnikova. Ob tem je opozorila, da mesečno plačevanje v skladu z uredbo ni stabilna niti dolgoročna rešitev, sploh zato, ker bo zaradi Ukomove drugačne razlage opravljenega dela v resnici plačilo verjetno za nekaj tisoč evrov manjše od zahtevanih 169 tisoč evrov. Zaposleni na STA si želijo čimprejšnjega dogovora glede pogodbe za prihodnje leto, s tem pa stabilno in redno mesečno financiranje, je dejala. Opozorila je še na kadrovsko šibkost agencije, saj jo je od začetka krize zapustilo že 15 zaposlenih, kar je krepko čez 10 odstotkov vseh sodelavcev.

Donacijska kampanja teče drugi krog

V. d. direktorja Igor Kadunc se je danes prvič sestal tudi z zaposlenimi na STA. Vzdušje na sestanku je Potočnikova opisala kot pomirjeno. Zaposleni imajo spet več upanja, da se bo spor ugodno rešil.

Kot je dejala, je Kadunc na sestanku izpostavil tudi pomembnost majske kampanje Društva novinarjev Slovenije (DNS). Donacije v višini skoraj 275 tisoč evrov so namreč omogočile, da je agencija preživetje podaljšala za kak mesec. Ponovni zagon kampanje v novembru bo pomagal, da STA ostane likvidna do konca leta, je zaključila Alenka Potočnik.

DNS je v ponedeljek na številne pobude iz javnosti zagnalo drugi krog donacijske kampanje #zaobSTAnek, v kateri lahko do konca meseca s poslanim SMS s ključno besedo STA5 na 1919 prispevate 5 evrov k finančni podpori STA. "Pomembno boste pripomogli, da bo STA po mesecih vladnega izčrpavanja in izigravanja zakonodaje lahko obSTAla. Brez izjemne podpore javnosti agencije že zdaj ne bi bilo več. Skupaj jo lahko ohranimo ter s tem ponovno jasno in glasno sporočimo, da neodvisnega in profesionalnega novinarstva ne damo," so zapisali v sporočilu za javnost. Podporo v poljubni višini zneska je še naprej mogoče nakazati na račun društva SI56 6100 0002 5727 075.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta