Kaj bo ponudila letošnja Agra v Gornji Radgoni? Ohraniti želi evropski sloves, novost paviljon Čebelji svet

STA
13.08.2024 16:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Država partnerica letošnjega sejma bo Bolgarija, veleposlanik Krassimir Bojanov (drugi z desne) je med drugim dejal, da bodo na vrtu radgonskega sejmišča zasadili dren, ki ima sveto mesto v bolgarski kulturi. 
Ludvik Kramberger

Na razstavišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se bo 24. avgusta začel 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. V šestih dneh se bo na njem predstavilo 1720 razstavljavcev iz 35 držav. Izvršni direktor organizatorja, družbe Pomurski sejem, Janez Erjavec je napovedal "vrhunsko sejemsko doživetje" in ohranitev slovesa največjega in najpomembnejšega kmetijsko-živilskega sejma v tem delu Evrope.

Zvrstile se bodo predstavitve sodobne tehnike, opreme in sredstev za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. S strokovnimi razstavami živali in predstavitvami v maneži pa bodo na Agri prikazani najboljši rejski dosežki in sonaravne prakse.

Letošnja država partnerica Bolgarija se bo na sejmu predstavila tudi kot tradicionalna pridelovalka eteričnih oljnic. Veleposlanik Bolgarije v Sloveniji Krasimir Bojanov je povedal, da bo balkanska država pokazala ne le raznolikost in bogastvo svoje hrane, temveč tudi sodobne tehnologije in inovacije v živilski industriji. V skladu s tradicijo sajenja dreves partnerske države na sejmu se je Bolgarija odločila, da bo na vrtu radgonskega sejmišča zasadila dren. "To drevo ima sveto mesto v bolgarski kulturi, saj simbolizira mladost in svežino v tradicionalnih praksah," je pojasnil Bojanov.

Kot že več zadnjih let bo na sejmu kot država sodelovala tudi Madžarska. Podjetja, ki sodelujejo na skupnem razstavnem prostoru, bodo med drugim predstavila rejo hibridnih kokoši in proizvodnjo valilnih jajc.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo na svojem prostoru v hali A pripravilo ekološko svetovalnico, predstavilo ekološko kmetijo ter organiziralo strokovni posvet o digitalizaciji v gozdarstvu in živilski posvet. Pripravili bodo tudi srečanje o podnebnih spremembah, na katerem se bodo pogovarjali o tem, ali bo kmetijstvo brez namakanja obstalo.

Letošnja sejemska novost bo nova pridobitev, paviljon Čebelji svet, ki ga je kmetijsko ministrstvo oblikovalo z namenom ozaveščanja javnosti o pomembnosti čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo ter za kakovost življenja. Čebelarstvo bo na sejmu promovirala tudi Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju s Čebelarsko zvezo društev Pomurja.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo predstavljalo turistično kmetijo in vinarja, v sodelovanju s kmetijskim ministrstvom pa pripravljajo posvet o izzivih implementacije nove evropske uredbe o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov. Na še enem srečanju pa bodo govorili o pomenu kolektivnih blagovnih znamk za gastronomski turizem in razvoj podeželja. Pod okriljem ministrstva za naravne vire in prostor pa se bodo na Agri predstavili naravni parki Slovenije in druga zavarovana področja narave in krajine.

Tehnika, novosti, strokovne razprave in druženje
Igor Napast

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo medtem na sejmu gostovalo s temo Odgovorno do manj odpadne hrane v vseh fazah verige preskrbe s hrano. Udeleženci dogodka bodo lahko spoznali, kako so prehranjevalne navade povezane s podnebnimi spremembami, zakaj toliko hrane konča v smeteh in kakšne posledice to prinaša. Sejem bo odprla predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Prikazani bodo tudi najboljši rejski dosežki in sonaravne prakse.
Igor Napast

(sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta