Kaj Jelko Kacin pripoveduje o Belgiji, kako jo primerja s Slovenijo in kaj zares drži

DR
17.04.2020 13:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"V Belgiji nihče ne more z območja svoje občine. Nihče se ne sme v parku usesti, niti ustaviti. Nikomur ne pride na misel, da bi si želel imeti možnost, ki jo mi dajemo državljanom, da lahko potujejo do svojega imetja na območje tretje občine," je včeraj dejal uradni vladni govorec za obveščanje javnosti o ukrepih za zajezitev in obvladovanje epidemije Covid-19 Jelko Kacin.
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1250729562910216193{/twitter}
Izjava je na družbenih omrežjih sprožila kar nekaj polemik, zlasti glede belgijskih razmer, ki jih je v primerjavi z našimi navedel Kacin. "Ta opis ni odraz realnega stanja v Belgiji. Še več, celo z javnim prevozom greš lahko v drugo občino," se je odzval Klemen Vitkovič, asistent evropskega poslanca Klemna Grošlja in dodal: "Je pa res, da je policija zelo rigorozna do tistih, ki namerno kršijo priporočila (npr. skupinsko popivanje po parku). Vsaj v mojem delu Bruslja je tako."
{twitter}https://twitter.com/KlemenVitkovic/status/1250801120286556161{/twitter}

Na Kacinov tvit se je odzval tudi evropski poslanec Milan Brglez in zapisal: "Ne drži ... Je pa res, da v Belgiji nihče ne straši s Slovenijo."
{twitter}https://twitter.com/milan_brglez/status/1250837671276171267{/twitter}
K zapisu je Brglez pripel tudi povezavo na članek medija The Brussels Times, ki je povzel podatke flamske javne radiotelevizije in poročal, da Belgijci že potujejo več med občinami, kot pa so ob začetku ukrepov za omejitev širjenja epidemije novega koronavirusa. V raziskavi, ki je nastala pod okriljem ministrice za zdravje Maggie De Block in ministra za digitalno agendo in zasebnost Philippa De Backerja, so analizirali anonimizirane podatke mobilnih telefonov državljanov. Izkazalo se je, da se je pred tremi tedni, ko so v Belgiji uvedli stroge ukrepe, 80 odstotkov Belgijcev zadrževalo v domačem okolju. Pozneje pa se je delež tistih, ki so prehajali med občinami, povečal za okoli 10 odstotkov. V času velikonočnih praznikov pa je bilo takšnih za kar 30 odstotkov več. Minister De Backer je državljane opozoril in pozval, da bo treba zdržati še malo. "Ostanite doma," je dodal.

Govorili smo tudi z nekaterimi Slovenci, ki živijo in delajo v Belgiji. Nekateri trdijo, da so bile Kacinove ocene "malo na pamet" posredovane. Ob tem dodajajo, da je priporočeno, da ne hodiš iz občine, če ni nujno, a ni kontrol. Tudi v parku te ne bodo oglobili, če se boš na klop usedel - lahko te pa opomnijo, odvisno od okoliščin.

"Tudi belgijske občine so večinoma 'malo' večje od slovenskih. V Bruslju, ki je razdeljen na 19 občin, so glede tega odloka življenjski. Načeloma težijo, kadar se res kje naredi gneča, ne bodo pa vsakemu samotarju sredi noči. Pravilo je, da naj ne bi hodili izven svoje občine/kraja, če ni nujno - ni pa uradno prepovedano. Če te ustavi policija in rečeš, da si se malo okrog peljal, te bodo poslali domov. Če pa rečeš, da pelješ nakup ostarelemu sorodniku, te bodo spustili in ne bodo kontrolirali, a je to res, ker ti zaupajo. Na obali ne želijo imeti turistov in tudi v karanteno na vikend se ne moreš preseliti. Javni prevoz je za v službo, ne moreš pa se z njim kar malo voziti. Namen policijskih kontrol je navaditi ljudi na socialno distanco, ne strašenje in kasiranje kazni," pojasnjuje eden izmed naših bruseljskih sogovornikov.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta