Kaj meni stroka o kandidatih za ministre v vladi Roberta Goloba?

12.05.2022 20:13

Iztok Čop, Rok Cvetko, Andrej Gnezda, Jošt Žagar in Alojz Šteiner o tem, kaj pričakujejo od kandidatov za ministre v novi vladi Roberta Goloba

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BOBO

Iztok Čop, nekdanji vrhunski športnik: "Zagotovo so simbioze med gospodarstvom, turizmom in športom, po drugi strani pa velik del športa sovpade z izobraževanjem oziroma vzgojo. Kakšen bo odslej položaj športa, bo predvsem odvisno od tega, kdo in s kakšno vizijo bo zasedel svoje mesto in kako bo izkoristil simbioze med področji. Ne vidim težav, če bodo tam pravi ljudje, ki vedo, kaj hočejo, in bodo delali dobro za šport. Treba je zamenjati strategijo in nameniti malo več sredstev športu, sistemsko urediti financiranje trenerjev, klubov … Šport predvsem preko rekreacije generira precej večji priliv v državno blagajno kot potem država vrača v šport. Je pa šport naložba na dolgi rok. Če investiramo v mladino, so veliki prihranki v zdravstveni blagajni in na drugih področjih." (mark)

Rok Cvetko, predsednik Policijskega sindikata Slovenije: "Izbiro dr. Roberta Goloba, da za notranjo ministrico predlaga Tatjano Bobnar, pozdravljamo. Gre za dolgoletno uslužbenko policije, ki uživa visok ugled tako med zaposlenimi kot tudi v širši javnosti. Je karierna policistka, ki je notranji in zunanji javnosti znana po spoštovanju načel pravne države, človekovih pravic, demokratičnih vrednot, je oseba z visoko stopnjo osebne integritete, 'neizprosna varuhinja' organizacijske integritete in zagovornica socialnega dialoga. Prav slednje v sindikatu ocenjujemo kot ključni dejavnik za ureditev področja sindikalnega delovanja, ki predstavlja temelj za ustrezno reševanje vprašanj na področju organizacijske klime, medsebojnih odnosov ter delovnopravnega in ekonomsko-socialnega položaja vseh uslužbencev policije in ministrstva za notranje zadeve." (epl)

Andrej Gnezda, Umanotera: "Premik oziroma povezava podnebnih politik z energetskim resorjem se zdi smiselna, saj je energetika pomemben vir emisij, ministrstvo za okolje in prostor pa v trenutni organizaciji ni imelo možnosti oblikovanja in izvajanja podnebnih politik na področjih, kjer so potrebni največji premiki. Predvsem pa je bil skrajni čas, da se podnebje postavi na višjo institucionalno raven kot doslej. Bojan Kumer kot predlagani kandidat za ministra je nedvomno domač na področju energetike in še posebno na področju sončnih elektrarn, kar je ob upoštevanju ogromnega zaostanka na področju razvoja sončne energije v Sloveniji vsekakor prednost. Če k temu še dodamo izrečene napovedi Roberta Goloba, da bodo v tem mandatu naredili maksimalno na področju solarizacije Slovenije, smo (previdno) optimistični." (uč)

Jošt Žagar, civilna iniciativa Infokolpa: "Predlagana ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je kot namestnica generalnega direktorja policije in direktorica policije v letih 2018 in 2019 s sopodpisovanjem notranjih direktiv glede delovanja policije na meji sodelovala v enem najhujših primerov množične kršitve temeljnih pravic v zgodovini države. Pod njenim vodstvom je policija v teh dveh letih izvedla skoraj 16.000 izgonov na Hrvaško, kljub dokazani resni nevarnosti mučenja in nečloveškega ravnanja hrvaške policije. Z zlorabo policije in usmerjanjem policijskih postopkov je neposredno odgovorna za ustvarjanje smrtonosnih razmer za begunce in migrante na balkanski poti in neposredno kršitev univerzalne pravice do življenje. Gre za dvolično potezo bodoče koalicije, ki se je v svojih programskih opredelitvah izrekla tudi za svobodo gibanja in za umik žice z meje. Bo Svoboda res alternativa prejšnjim garnituram?" (ala)

"Za ministra za obrambo je najpomembnejše, da je dober politik, ki bo lahko uresničil cilje, ki jih postavi državni zbor, ter cilje iz strateških dokumentov. Strokovna podkovanost ni vselej prednost, če minister koraka v prevelikih vojaških škornjih, se lahko hitro oddalji od vojaške stroke. Zato mora biti v prvi vrsti politik, ki obvladuje strateško vodenje in ima nadzor nad vojsko. Nakup oklepnikov Boxer bo gotovo obremenjeval njegovo delo in celotno koalicijo. Minister je namreč že vnaprej obsojen, da ne bo mogel uresničiti odločitve državnega zbora. Lahko se nam ponovno zgodi enako, kar se nam je z oklepniki že zgodilo, da jih bomo na koncu plačali še dražje, nihče pa ne bo odgovarjal za to, da se ta zadeva prestavlja. Obramba je preresna zadeva, da bi lahko glede tega vsakokratna oblast spreminjala odločitve." (tmi)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta