Kaj so od Črnčeca želeli izvedeti o Mercatorju in Lovšetu

DR
29.01.2020 17:42

Državnega sekretarja, pristojnega za nacionalno varnost, so prejšnji teden na Knovs spraševali tudi o njegovi domnevni vlogi pri prodaji Mercatorja, navezah s Tomažem Lovšetom, aktivnostih Sove v zvezi s tem, o Petrolu, Telekomu ... Da povezave med tem zaslišanjem in odstopom ni, trdijo pri Marjanu Šarcu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Han
Robert Balen
Damir Črnčec ob prihodu pred parlamentarne nadzornike varnostnih in obveščevalnih služb
Robert Balen

Damir Črnčec, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen (tudi) za nacionalno varnost, je v torek prišel v državni zbor "bojno" razpoložen. Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), ga je na zaslišanje v povabila, da pojasni zaposlovanje v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, predvsem razvpiti primer zaposlitve znanke Marjana Šarca. Že pred sejo je Črnčec ocenil, da Knovs deluje kot "politična policija iz starih časov." Član Knovsa je tudi Janez Janša, šef SDS, a do soočenja med nekdaj političnima zaveznikoma, zaupnikoma, ki sta se kasneje razšla, Črnčec pa je prestopil k Marjanu Šarcu, ni prišlo. Janše ta dan v parlamentu ni bilo. Med sejo, ko je potekalo zaslišanje, so bila vrata posebne sobe v parlamentarni kleti seveda zaprta.
A tudi brez Janše je bila seja za Črnčeca po naših podatkih eksplozivna. Člani Knovs, predvsem predsednik Tonin naj bi ga bili spraševali o njegovi vlogi pri prodaji Mercatorja, navezah do Tomaža Lovšeta, enega glavnih lobistov Agrokorja, njunem poznanstvu in poslovnem sodelovanju v tej poslovni operaciji, o Telekomu in Petrolu ... In predvsem tudi vlogi Sove, njenih poročil ter aktivnosti pri tem. O tem je pisal tudi Požareport. Spomnimo: Sova se je z Mercatorjem v preteklosti gotovo ukvarjala (in se verjetno še vedno). Finance so leta 2011 pisale o tem, da je tedanjega direktorja Agencije za varstvo konkurence (v tistem času je bil to je še Urad za varstvo konkurence) Damjana Matičiča obiskal tedanji šef Sove Sebastjan Selan. Črnčec je Sovo vodil sicer v času druge Janševe vlade. 

Tomaž Lovše
Delo

Državni sekretar zdaj ni več v ozadju

V petek, nekaj dni kasneje, se je v parlamentu, pred isto komisijo pojavil, še Marjan Šarec. Kot je dejal, "iz spoštovanja do parlamenta." V ponedeljek je odstopil kot predsednik vlade. Dan za tem, v torek, je povedal, da se je o tem odločil v petek. Torej po dveh zaslišanjih na Knovs. Da želi SDS demontirati Šarčevo vlado, da so se napadi stopnjevali - Janša je zadnje tedne govoril o "političnem truplu" - ni bila skrivnost. Petkova komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb je bila najbrž zadosten signal, kaj je med drugim "material", ki ga kani del politike v naslednjih tednih uporabiti oziroma kaj lahko vse pride na dan.

Brane Golubovič
Robert Balen

Od "najboljših prijateljev" do...

Vseeno velja v preverjanju okvirjev Šarčevega odstopa opozoriti na to, kar je rekel v torek Matjaž Han, vodja poslancev SD. Še dva tedna nazaj je Šarec vztrajal, da gre vlada naprej kljub vsem težavah, Polnarju, razkolu z Levicu, težavah pri proračunu. Odstopa Karla Erjavca in iskanja novega ministra ni videl kot problem. "Mislili smo, da smo najboljši prijatelji," se je izrazil Han. 

Matjaž Han
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta