Kaj vsebuje vladni protikrizni paket

Matija Stepišnik, STA
24.03.2020 20:34

Kaj prinaša zaposlenim, samozaposlenim, podjetjem, upokojencem, kmetom, funkcionarjem, kaj pomeni za javna naročila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potrošnja se bo za nekaj časa bistveno zmanjšala. 
Andrej Petelinšek

Delovna mesta

Čakanje na delo: Vse prispevke zaposlenih na čakanju plačuje država. Država bo vsem zaposlenim na čakanju pokrila 20 odstotkov neto plače, preostanek pa delodajalec. Ni več pogoja (ta je bil sprejet v četrtek v interventnem zakonu), da mora biti za pridobitev državne subvencije več kot 30 odstotkov zaposlenih na čakanju. Vsem na čakanju doma se odloži akontacija dohodnine.
Subvencionirane zaposlitve: Tiste, ki so subvencionirane že zdaj, država po novem sofinancira v višini razlike med polnim sofinanciranjem in siceršnjo subvencijo.
Nadomestilo za bolniške odsotnosti: Od prvega dne ga krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ne delodajalec.
Sistem nagrajevanja zaposlenih: Izplačuje se dodatek za nevarno delo in dodatne obremenitve v dejavnostih, kot sta zdravstvo in civilna zaščita, in sicer v razponu od deset do dvesto odstotkov osnovne plače. Podoben pristop se svetuje delodajalcem z zaposlenimi v bolj izpostavljenih gospodarskih sektorjih, denimo trgovcem. Nagrade​, s katerimi podjetja zaradi težkih razmer stimulirajo delavce, se razbremenijo vseh dajatev
Nedelo zaradi višje sile: Status vseh, ki ne delajo zaradi višje sile, ker denimo varujejo otroke ali nimajo prevoza na delo, se izenači s statusom čakajočih na delo.
Izguba službe: Vsem, ki v času epidemije izgubijo službo, od prvega dne avtomatično pripada nadomestilo za brezposelnost.
Nedelujoče javne storitve: Gospodinjstva jih ne plačujejo. To velja denimo za vrtce.

Upokojenci

Upokojenci: Tisti s pokojninami do 700 evrov so upravičeni do solidarnostnega dodatka, ki bo izplačan 15. aprila. Prejemniki pokojnin v višini do 500 evrov bodo prejeli 300 evrov, tisti s pokojnino med 500 in 600 evri bodo prejeli 230 evrov, tisti s pokojnino med 600 in 700 evri pa 130 evrov.

Samozaposleni

Izredna pomoč je na voljo samozaposlenim, ki s posebno izjavo prek elektronske aplikacije razglasijo prizadetost zaradi krize.
Mesečni temeljni dohodek: Za samozaposlene znaša 70 odstotkov neto minimalne plače.
Odpis prispevkov: Prispevke v zdravstveno in pokojninsko blagajno za samozaposlene plačuje država, pravice pa se ohranjajo.
Plačilo akontacije dohodnine: Odloži se do odmere za leto 2020.
Že prejšnji teden: Uzakonjena je bila možnost odloga plačevanja vseh obveznosti iz posojil (ne pa tudi lizinga!) pri slovenskih bankah in hranilnicah do 12 mesecev.

Podjetja

Prispevki zaposlenih v gospodarstvu, ki ostajajo na delu: Vse plačuje država, pravice pa se ohranjajo.
Pomoč: Ukrepi za izboljšanje likvidnosti podjetij in pomoč znanstvenoraziskovalnim projektom za boj z epidemijo.
Garancijska shema: Vzpostavi se tako imenovani finančni top in omogoči odkup terjatev do slovenskih podjetij.
Odlog: Odloži se tudi plačilo akontacije na dobičke podjetij oziroma vnaprejšnja plačila davka na predvideni dobiček za vsa podjetja. Davek se obračuna po odmeri prihodnje leto.
Pogodbene kazni: Uveljavljanje kazni za zamude pri izvajanju dobav in storitev javnemu sektorju se zamrzne.
Plačilni roki: Za plačila zasebnim dobaviteljem iz javnih sredstev se skrajšajo na osem dni.
Neizkoriščena sredstva iz Evropskega socialnega sklada: Usmeri se jih v pomoč podjetjem in institucijam, ki se ukvarjajo z raziskavami in razvojem cepiva, zdravila, zaščitne opreme za koronavirus.

Sejnine, plače, distribucija

Sejnine: Vse sejnine in druga denarna nadomestila nadzornikov v družbah v (ne)posredni večinski lasti države se zniža za 30 odstotkov.
Plače: Vse funkcionarske plače na državni ravni se zniža za 30 odstotkov. Sodstvo je iz tega izvzeto, a je pozvano, da se takšnemu deležu odpove samo.
Distribucija: Oprosti se plačilo distribucije TV-signala s strani RTV Slovenija za regionalne in druge televizije.

Kmetijstvo

Finančna pomoč obolelim: Kmetom, zbolelim za covidom-19, se za čas trajanja bolezni dodeli nadomestilo za nezmožnost za delo v višini 80 odstotkov minimalne plače.
Socialni prispevki: Kmetom se lahko zmanjša ali odpiše pokojninske prispevke oziroma odloži vse socialne prispevke.
Dajatev na katastrski dohodek za letos: Vsem lastnikom kmetijskih in gozdnih zemljišč ter čebeljih panjev se zniža za 50 odstotkov.
Nadomestilo plačila priveza za ribiška plovila: Imetniki dovoljenj za gospodarski ribolov so upravičeni do 40 odstotkov nadomestila.
Plačilo vodnega povračila: Gojiteljem vodnih organizmov se za letos zniža v višini 40 odstotkov.

Javna naročila

Mejne vrednosti tako imenovanih evidenčnih naročil: Za blago in storitve se zvišajo na 40.000 evrov, za gradnje pa na 80.000 evrov.
Občine: Naloži se jim samostojno izvajanje javnih naročil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta