Kako bo Podgorškova afera vplivala na volilni izid NSi? "Tonin je očitno spoznal, da to ne bo minilo samo od sebe"

Luka Mlakar Luka Mlakar
20.04.2022 09:48

Kmetijski minister Jože Podgoršek je po razkritju, da ni poravnal hotelske namestitve v Bohinju, temveč je zanj in njegovo ženo to storila kmetijska družba KŽK, odstopil s položaja. Premier Janša ministrove odstopne izjave še ni prejel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmetijski minister Jože Podgoršek je odstopil s položaja.
Robert Balen

Potem ko so v NSi še včeraj zatrjevali, da je kmetijski minister Jože Podgoršek žrtev izsiljevanja, so danes obrnili ploščo. Prvak stranke Matej Tonin je pojasnil, da sta s Podgorškom imela dolg pogovor, v katerem sta se podrobno pogovorila o vseh stvareh. "Minister Podgoršek bo sprejel odgovornost za svojo napako in odstopil z mesta ministra za kmetijstvo," je dejal Tonin in dodal, da Podgoršek s tem kaže politično kulturo, ki jo NSi ne želi gojiti zgolj v besedah, ampak tudi v dejanjih. Ob tem je poudaril, da so v družbi KŽK, ki je plačala račun za januarski oddih ministra in njegove soproge v Hotelu Bohinj, želeli Podgorška prisiliti, da ravna v skladu z njihovimi interesi: "Minister Podgoršek se je postavil na stran gorenjskih kmetov. Zato ima vse priznanje in slovenski kmetje lahko vedno računajo na Novo Slovenijo, ker bomo vedno na njihovi strani in bomo vedno delali za njihove interese," je v izjavi prek Facebooka poudaril Tonin.

Podgoršek na nedeljskih volitvah kandidira na listi NSi.
Luka Dakskobler

Podgoršek je pojasnil, da odstopa izključno zaradi prepozno plačanega računa in da s tem sprejema odgovornost za to dejanje: "To je dejstvo in ga obžalujem. Obžalujem pa tudi, da so mojo površnost izkoristili tisti, ki so se želeli s tem okoristiti. Očitno sem s tem, ko nisem podlegel pritiskom in sem se postavil za gorenjske kmete, postal za nekatere zelo moteč." Minister vztraja, da sta z ženo bivala v hotelu za aranžma v znesku 800 evrov, ki sta ga poravnala sama in za to prejela tudi račun. Ko gre za račun v višini 578 evrov, ki so ga objavili na portalu Necenzurirano in iz katerega je razvidno, da so jima namestitev plačali v KŽK, pa je Podgoršek povedal, da je bil ta račun izstavljen na drugo ime in da z njim nima nič. Čeprav sta na omenjenem računu kot gosta navedena minister in njegova žena, je Podgoršek vztrajal, da gre za vnaprej zrežiran proces proti njemu in njegovi družini, ob tem pa je dodal, da je poskus izsiljevanja, ki ga je bil deležen, že prijavil kriminalistični policiji.

Kmetijskega ministra postavili na laž

Spletni portal Necenzurirano je konec prejšnjega tedna poročal, da Podgoršek po januarskem dopustovanju v Hotelu Bohinj ob odhodu ni poravnal računa v višini 800 evrov. Podgoršek je v petek zatrjeval, da so se v hotelu dogovorili, da mu račun pošljejo po pošti, ker se jima je z ženo mudilo, a da ga ni prejel. V začetku aprila je hotel pozval, naj mu spet pošljejo račun, da bivanja v hotelu nista plačala, pa naj bi z ženo ugotovila šele 7. aprila, torej na dan, ko so ga o tem spraševali novinarji. Ministrove izjave pa so včeraj demantirali v kmetijski družbi KŽK, kjer so poudarili, da so sami poravnali račun za namestitev ministra in njegove žene ter da naj bi Podgoršek od bohinjskega hotela zahteval, da stornira račun, ki so ga že plačali. KŽK je bil do nedavnega v lasti kriptomilijonarja Damiana Merlaka, ki je tudi lastnik Hotela Bohinj, v omenjeni družbi pa tožijo kmetijski sklad, ker jim je ta predčasno odpovedal pogodbo za zakup državnih zemljišč.

KŽK je bil do nedavnega v lasti Damiana Merlaka, ki je tudi lastnik Hotela Bohinj.
Osebni Arhiv

V KŽK naj bi del zemljišč nezakonito oddajali v podzakup nekaterim gorenjskim kmetom. Portal Necenzurirano je poročal, da naj bi v KŽK potrebovali ministrovo pomoč pri urejanju sodnega spora z državo, medtem ko v prej omenjeni družbi zatrjujejo, da v zameno za pokritje hotelskih stroškov za ministra in njegovo ženo niso zahtevali nobenih uslug s strani Podgorška. Na portalu Necenzurirano so medtem objavili elektronsko dopisovanje med ministrom in predstavnikom KŽK Davidom Poštrakom, ki kaže na to, da je Poštrak v imenu KŽK uredil hotelsko rezervacijo za Podgorška in njegovo ženo ter poskrbel za plačilo računa.  Ministrovo dopustovanje v Bohinju bo sicer pod drobnogled vzela protikorupcijska komisija (KPK).

Analitika: V NSi ne bi smeli odlašati s Podgorškovim odstopom

Podgoršek je v Janševo vlado vstopil kot kandidat stranke DeSUS. Sprva je bil državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, po odstopu Aleksandre Pivec pa se je oktobra 2020 zavihtel na vrh kmetijskega resorja. Kljub temu, da je DeSUS čez dva meseca izstopil iz vladne koalicije, se Podgoršek ni odločil za odstop z ministrskega položaja. Zaradi tega je bil kasneje izključen iz stranke upokojencev, na nedeljskih volitvah pa Podgoršek kandidira na listi NSi.

Ob tem se postavlja vprašanje, kako bo ministrova afera vplivala na volilni izid NSi na nedeljskih volitvah. Sociolog in nekdanji predsednik državnega zbora iz vrst Zaresa Pavel Gantar je poudaril, da NSi poskuša s Podgorškovim odstopom "rešiti, kar se rešiti da". "S kandidatne liste ga ne morejo umakniti, s plakatov, ki so po celi Sloveniji, ga ne morejo zradirati. Če bi ga poskušali, bi bilo to še huje. Najprej sem mislil, da bodo še naprej prisiljeni lagati z njim, ampak očitno so ugotovili, da je to edino, kar lahko naredijo,“ je poudaril Gantar, ki na Podgorškov odstop gleda predvsem kot na predvolilno potezo, v katero so bili v NSi bolj kot ne prisiljeni. Da je v ozadju ministrovega odstopa politična kalkulacija pred nedeljskimi volitvami, je ocenil tudi bloger, kolumnist in odgovorni urednik Radia Kaos Aljaž Pengov Bitenc. "Matej Tonin je očitno spoznal, da to ne bo minilo samo od sebe, vsaj ne tako blizu volitev. Lahko se pogovarjamo o tem, ali je ta odstop moralen ali ne, gotovo pa je na nek način to ravnanje, ki bi ga pričakovali vedno in povsod, ko se zgodijo takšne stvari," je dejal Pengov Bitenc.

Na vprašanje, ali so se v NSi za odstop ministra odločili dovolj zgodaj, da lahko omejijo potencialen vpliv afere na volilni izid, pa Pengov Bitenc odgovarja, da smo v situaciji, ko ne štejejo dnevi, ampak ure: "Zagotovo je bolje, da je to naredil danes dopoldne, kot da bi to naredil danes zvečer. Če bi to naredil že včeraj, pa bi bilo verjetno še bolje." Gantar je ob tem povedal, da je težko napovedati, koliko bo stranki škodovala Podgorškova afera, vsekakor pa takšna zgodba za stranko nekaj dni pred volitvami ni dobra. "Neka škoda verjetno bo, ampak mogoče niti ne pretirana, ker njihovih zvestih volivcev to gotovo ne bo odvrnilo. Ampak če bi minister odstopil dva dni prej, bi to zgodbo tudi končali dva dni prej. Vsak dan, ko so zavlačevali, se je to poznalo,“ je še dejal Gantar in dodal, da so v NSi ob ministrovem odstopu poudarili zgolj, da Podgoršek ni pravočasno plačal računa, ne pa tudi, da je v hotelu gostoval na račun kmetijske družbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta