Kako se države EU spopadajo s širjenjem virusa: V Parizu in Madridu zaprti lokali

Vida Božičko
10.10.2020 05:30

Zaradi večjega števila okužb se ukrepi v večini evropskih držav zaostrujejo. Kaj pravijo prebivalci teh mest? Nekatere države že zapirajo svoja mesta, Švedska pa vztraja pri svojem manj strogem modelu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Pragi so sredi tedna odprli nov Covid center. 
EPA

V Evropi so v zadnjem dnevu prvič od začetka pandemije covida-19 potrdili več kot 100.000 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo včeraj objavljeni podatki Svetovne zdravstvene organizacije WHO. Evropske države so skupaj zabeležile 109.749 novih primerov okužbe, po vsem svetu pa 350.766. Preverili smo, kako se z razmerami spopadajo v nekaterih državah?

V Parizu kave ne strežejo

Francija širi seznam nevarnih mest. Zaradi poslabšanja kazalcev epidemije covida-19 so na ta seznam dodali Lyon, Grenoble, Saint-Etienne in Lille. Že od prej pa tam ostaja Pariz s predmestji. Za nova mesta na seznamu tako veljajo strožji ukrepi. To v praksi pomeni več sanitarnih protokolov v restavracijah, v Parizu pa tudi zaprtje vseh barov in kavarn za dva tedna. V tem času ne bodo obratovali sejmi, saloni, bazeni, število ljudi pa je omejeno v trgovinah in na predavanjih na univerzah. Maske so obvezne v vseh javnih prostorih.

V Madridu je najhuje 

Tudi Španija se že nekaj časa spopada z večjim številom okužb. Najhuje je v Madridu, kjer pa je vlada neuspešno pozivala, naj ukrepe zaostrijo. Ker se to ni zgodilo, so včeraj razglasili popolno zaprtje mesta, kar bo trajalo 15 dni. "Isabel Diaz Ayuso, ki je predsednica madridske regionalne vlade, je do zdaj zaprla le soseske delavskega razreda in se pritožuje nad vsem, kar je priporočila vlada. Zdi se mi, da gre za politični bolj, namesto da bi s skupnimi napori zajezili virus," je povedal Miguel iz Madrida, ki bo po novem za sprehod po mestu potreboval osebni dokument.

Češka: Več kot 5000 novih primerov v dnevu

Češka se je po deležu okuženih na število prebivalcev povzpela v vrh evropskih držav. V sredo so zabeležili več kot 5000 novih primerov, zato so že napovedali dodatne ukrepe. Kakšni bodo, še ni znano, a pristojni razmišljajo o popolnem zaprtju gledališč in kinodvoran, hotelske sobe pa bodo, če bo potrebno, uporabili za karantene. V državi že od ponedeljka veljajo izredne razmere.

Nemčija: Najbolj problematične zasebne zabave

Tudi v Nemčiji se število okužb povečuje, ukrepi pa zaostrujejo. "Večina se obnaša odgovorno. Maske uporabljamo vsi, redno in povsod, predvsem v notranjosti. Ljudje večinoma upoštevajo varnostno razdaljo med sabo in na njo opozarjajo tudi druge. Kljub vsemu občutek pretiranega strahu med ljudmi ni prisoten, življenje zaenkrat poteka dokaj normalno," tako Eva opisuje situacijo v Berlinu. Ker so najbolj problematične zasebne zabave, so v Nemčiji po novem omejili druženje na največ deset oseb, bari pa se zaprejo prej. "Čez noč so odprte le bencinske črpalke, kjer pa v tem času ne smejo prodajati alkohola," je še povedala Eva. 

REUTERS

Švedska: Vztrajajo pri milejših ukrepih

Na Švedskem maske še vedno niso obvezne, velja pa prepoved zbiranja nad 50 ljudi, izjemoma jih je lahko do 500. Sprostili so ukrepe v domovih za starejše, kjer so ponovno mogoči obiski. "Še vedno velja priporočilo, naj tisti, ki imajo to možnost, delajo od doma, vrtci in šole pa so normalno odprti. Vsak s simptomi ima pravico do testa in mora ostati doma," je povedala Urška, ki živi v Stockholmu. V teh dneh so spremenili strategijo izdajanja karantenskih odločb. Karantena je po novem obvezna le za tiste, ki živijo z okuženo osebo, traja pa sedem dni. Če je test po petih dneh negativen, lahko posameznik s samoosamitvijo konča. Otroci brez simptomov so iz karantene izvzeti, vsi drugi stiki, ki niso med družinskimi člani, pa so le opozorjeni. Tem priporočijo, naj en teden delajo od doma in se, če opazijo kakšne simptome, testirajo. Maske niso obvezne. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta