Kako se pripraviti na poslabšanje gospodarskih razmer? Denarna rezerva in čim manj kreditov

Urban Červek Urban Červek
14.10.2019 06:05

V zadnjih letih gre gospodarstvu dobro; prostih delovnih mest je vse več, brezposelnost pada, zvišujejo se tudi plače. Kako sedaj, še v dobrih časih, osebne finance pripraviti na naslednje poslabšanje gospodarskih razmer?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadolženost je lahko v času izgube zaposlitve zelo veliko breme.
Profimedia

V Sloveniji smo se z gospodarsko krizo soočili leta 2008, BDP je (z vmesnim kratkim porastom) upadal vse do leta 2013, na predkrizno raven pa se je vrnil šele leta 2015. V zadnjih letih pa Slovenija beleži nadpovprečne stopnje rasti BDP, čemur sledi trend zaposlovanja oziroma upadanja stopnje brezposelnosti. Število brezposelnih je tako septembra letos padlo pod 70.000 in se približalo rekordno nizki brezposelnosti, zabeleženi septembra 2008, torej tik pred nastopom gospodarske krize. Močan upad stopnje brezposelnosti, strma rast vrednosti nepremičnin, poceni zadolževanje, velike količine prostega denarja na tržišču in dolgo obdobje neprestane gospodarske rasti so med drugim tudi pokazatelji, ki napovedujejo možnost nove krize ali vsaj zmernega poslabšanja v gospodarstvu.

Profimedia

Finančna rezerva za vsaj leto dni

Finančni strokovnjaki zato svetujejo, da se morajo, tako kot podjetja (in države), tudi posamezniki pravočasno pripraviti na tako imenovane čase suhih krav, ko bodo podjetja odpuščala in bo novo službo težje najti. Osrednji nasvet strokovnjakov za osebne finance je oblikovanje denarne rezerve za nekajmesečno pokritje življenjskih stroškov v primeru izgube zaposlitve.

Mag. Karmen Darvaš, direktorica Finančne hiše
Osebni arhiv

Nevarni brexit in trgovinske vojne

Poleg denarne rezerve je pomembna tudi čim nižja obremenitev s krediti. "Glede kreditov moramo biti previdni že v času najemanja in predvideti vse možne negativne scenarije, ki se lahko pripetijo v času odplačevanja kredita. V času izgube zaposlitve ali v času gospodarske krize je žal prepozno. Kreditov, četudi so, zgodovinsko gledano, rekordno poceni, saj se še nikoli nismo zadolževali po tako nizkih obrestnih merah, ne najemajte, če res niso nujno potrebni in namensko uporabljeni," svetuje direktorica Finančne hiše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta