Kakšno mnenje imate o vladnih ukrepih: Da maskam, ne pa zaprtju zdravstva

Rok Kajzer Rok Kajzer
19.10.2020 01:04

Kaj je pokazala javnomnenjska raziskava, v kateri smo vprašali, kako ste naklonjeni možnim omejitvenim ukrepom vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Za preprečitev nadaljnje širjenje okužbe z novim koronavirusom je vlada bodisi sprejela ali predlagala različne omejitvene ukrepe v javnem življenju. Anketirance smo vprašali, kakšno mnenje imajo o njih. Ukrepe so ocenjevali z ocenami od ena (popolna nenaklonjenost ukrepu) do pet (soglasje s predlaganim ukrepom). Največ podpore je dobil vladni ukrep, ki predvideva obvezno uporabo mask na vseh javnih mestih in v javnih prostorih, precejšnje strinjanje pa sta požela tudi prepoved obiskov v bolnišnicah in domovih za starejše ter omejitev števila ljudi v zaprtih javnih prostorih.

Naklonjeni bolj kot volivci SDS

Od tod naprej pa vlada nima več tako trdne podpore vprašanih. Prepoved vseh javnih prireditev, zaprtje trgovskih centrov, karantena za posamične občine in regije ter zaprtje državnih meja (in tudi še zaprtje šol) se gibljejo na sredini, opazno manj pa so anketiranci naklonjeni omejitvi gibanja med občinami, zaprtju vrtcev, zapori posameznih gospodarskih dejavnosti, precej nenaklonjeni pa so ustavitvi javnega prometa in zaprtju nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti.

Analiza podatkov med drugim pokaže, da so ukrepom ženske bolj naklonjene in da ukrepe najbolj podpirajo starejši od 60 let. Analiza ob tem še kaže, da so ukrepom daleč najbolj naklonjeni v NSi, ki je brez dvoma najbolj izrazit podpornik vseh vladnih ukrepov, celo bolj kot SDS. Pri kar devetih od vseh 13 ukrepov so po naklonjenosti pred SDS (zapiranje mej, trgovskih centrov, nenujnih zdravstvenih dejavnosti, zapiranje občin, karantene v občinah in regijah, zaprtje določenih gospodarskih dejavnosti, vrtcev, prometa, omejitve pri zbiranju).

Kje so enotni?

Med tem ko so volivci oziroma podporniki NSi in SDS opazno naklonjeni vsem ukrepom, je (ne)naklonjenost pri ostalih strankah precej različna od ukrepa do ukrepa. Dejstvo pa je, da je večina volivcev vseh strank enotna, da so nekateri ukrepi ustrezni. Med njimi izstopajo uporaba mask na vseh javnih mestih in v javnih prostorih, prepoved obiskov v bolnišnicah in domovih za starejše, prepoved vseh javnih prireditev in zaprtje trgovskih centrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta