Kar nekaj čistilk, hišnikov, vzgojiteljic in učiteljev ni dobilo plačila

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
13.04.2022 12:29

Čeprav je pravica do stavke določena v ustavi, marsikateri ravnatelj vrtca in šole stavkajočemu zaposlenemu tega dne ni plačal. "To je kaznovanje," pravi glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stavkajoči zaposleni v vzgoji ni izobraževanju. 
Andrej Petelinsek

Marčevska plačilna lista marsikaterega zaposlenega v vrtcu, osnovni in srednji šoli je pokazala, da mu je vodja zavoda, torej ravnatelj oziroma ravnateljica, odrekel(a) plačilo nadomestila za 9. marec, ko je najmanj 37.224 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju stavkalo.

Anketa Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki so jo v minulih dneh izpolnili v več kot polovici vseh zavodov s tega področja, je pokazala, da je v njih le 56 odstotkov zaposlenih, ki so stavkali, za ta dan dobilo plačilo. Najmanj, 45 odstotkov stavkajočih, je dobilo plačilo v osnovnih šolah, največ, 92 odstotkov zaposlenih, v srednjih šolah. V vrtcih je med tistimi, ki so na anketo odgovorili, 61 odstotkov takih, ki so dobili plačan dan stavke.

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj vladno navodilo o neizplačilu dneva stavke razume kot kaznovalno.
Robert Balen

"To kaže na maščevanje in pa tudi kaznovanje tistih, ki so se odločili po legalni poti uveljavljati ustavno pravico do stavke," je rezultate ankete komentiral glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Slednji je opozoril, da so ravnatelji očitno povzeli interpretacijo vlade, ki se je sklicevala na zakon o volitvah, da nobena stavka v predvolilnem času ne bo plačana.

"To je čista izmišljotina, saj omenjeni zakon v nobenem od členov ne opredeljuje stavke," je jasen glavni tajnik, ki je dodal, da je le nekaj dni pred plačnim dnem uradnik ministrstva za izobraževanje - Boris Zupančič, vodja sektorja za osnovno šolstvo - v dopisu vodstva osnovnih šol, spomnil, da pogoji za izplačilo nadomestila za dan stavke niso izpolnjeni. "O tem je presojal uradnik, medtem ko se ministrica do tega sploh ni opredelila."

Štrukelj je spomnil, da bo o tem, ali bo stavka plačana, presojal arbitražni svet, v katerega sta svoje člane imenovali obe strani; sindikalna in vladna. 

Dejstvo, da zlasti ravnatelji osnovnih šol niso izplačali nadomestila, Štrukelj pripisuje temu, da so ti bistveno bolj povezani z lokalnimi oblastmi. Te so, zlasti tiste, ki so blizu sedanji oblasti, že med opredeljevanjem za stavko, pritiskale na zaposlene, naj je ne podprejo, je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta