Kdo so najbogatejši pri nas? 100 slovenskih milijonarjev je "težkih" 5,8 milijarde evrov

Kljub koroni so premoženje letos povečali za 147 milijonov, prag za vstop na lestvico je 21 milijonov. S 689 milijoni evrov sta najbogatejša Iza in Samo Login. Med novinci sta športnika Goran Dragić in Anže Kopitar. Malo je milijonark, večinoma so v paru s partnerjem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vrednost premoženja stoterice najbogatejših Slovencev na Managerjevi lestvici se je letos zvišala za 147 milijona evrov in se približalo šestim milijardam (5,8 milijarde evrov). Se pa je prag za vstop na lestvico znižal za šest odstotkov, na 20,9 milijona evrov. Jure Ugovšek s Financ pojasnjuje, da se je premoženje zvišalo zaradi novincev, ki so jih na podlagi novih dognanj dodali letos na lestvico, čeprav so bili premožni že v preteklosti: "Podjetja v lasti najbogatejših so se izkazala za odporna proti koronakrizi. Dalje: cene evropskih delnic, ki jih tudi uporabljamo pri vrednotenju, so v povprečju precej podobne tistim, ki so bile lansko jesen. Za nameček smo pri številnih v letu pred dvigom davčne stopnje na kapitalske dobičke zaznali rekordna izplačila dobičkov." 

Jure Ugovšek, Finance: "Podjetja v lasti najbogatejših so se izkazala za odporna proti koronakrizi."
Jure Makovec

Ugovšek še pojasnjuje, da predstavljajo glavnino premoženja, ki ga vrednotijo, deleži podjetij. V zadnjih letih pa k dodatnim milijonom pripomorejo tudi kupnine, ki letos pomenijo tretjino premoženja. 

Bi Loginova za Outfit7 letos dobila dve do tri milijarde dolarjev?

Na prvih dveh mestih ni sprememb, saj še naprej ostajata najbogatejša Slovenca zakonca Iza Sia in Samo Login (689 milijonov evrov), glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki so ga januarja 2017 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. "Ocenjujemo, da bi z današnjega zornega kota ob navdušenju uporabnikov in finančnih trgov nad računalniškimi igrami Outfit7 utegnil biti danes vreden dvakrat oziroma trikrat toliko kot v letu 2017," še ugotavlja Ugovšek. In kaj počneta zakonca Login s skoraj 700 milijoni evrov? Pred leti sta celotno kupnino prenesla na družinsko dobrodelno organizacijo, ki se bo neprofitno ukvarjala z reševanjem globalnih okoljskih problemov. V zadnjem obdobju vlagata v rešitve za brezmesno prehranjevanje. Tri leta po prodaji pa je kapital družine Login in še nekaterih nekdanjih outfitovcev tudi v nepremičninah.

Sandi Češko
Marko Vitas

Druga najbogatejša, Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc, sta z oceno premoženja pri 345 milijonih evrov zaostanek za Loginoma zmanjšala za približno 50 milijonov evrov. Glavnina premoženja je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna, razlog za rast pa je vroča prodaja ležišč v ZDA, kjer se kosata s tamkajšnjimi borznimi zvezdami. Z 210 milijoni je na tretjem mestu Marko Pistotnik, ki je prav tako obogatel s prodajo Outfit 7. S 164 milijoni evrov je četrta družina Lah, ki plemeniti realno premoženje izvorno pridobljeno iz privatizacije. Na 148 milijonov ocenjujejo premoženje petega najbogatejšega Slovenca Damiana Merlaka, ki kupnino od prodaje kripto borze Bitstamp plemeniti tudi z nepremičninskimi posli v Sloveniji.

Igor Akrapovič 
Tit Košir

Na šesto mesto se s 139 milijoni evrov uvršča svetovni proizvajalec izpušnih sistemov Igor Akrapovič. S 123 milijoni evrov sedmo mesto zasedata Albina in Tatjana Dobršek, ki se ukvarjata predvsem z mednarodnimi energetskimi inženirskimi posli. Dolenjski podjetnik Franc Frelih, ki ima v lasti tudi slovenje bistriško tovarno olja Gea, je osmi s 123 milijoni evrov. 120 milijonov premoženja družine Šešok, ki izvira iz skupine Iskra, zadostuje za deveto mesto. Deseterico najbogatejših pa s 118 milijoni zaključuje lastnik Medisa Tone Strnad

Jure Knez
Sta

Najvišji skok na lestvici, za 22 mest, je uspel Juretu Knezu, največjemu lastniku trboveljskega Dewesofta. Vrednost njegovega premoženja je podvojil, na 73,8 milijona evrov, in je letos 19. najbogatejši Slovenec. V intervjuju za prilogo Večer V soboto je Knez na vprašanje o lestvici najbogatejših Slovencev dejal: "Te lestvice so pa tako nepomembne … Zdi se mi, da bomo še zmeraj lahko pojedli tisti en zrezek na dan, ki je še zdrav za človeka."

Preberite si celoten intervju z Juretom Knezom.

Šest novincev

Anže Kopitar
Andrej Petelinšek

Novincev na lestvici je letos šest. Med njimi sta športna asa Goran Dragić in Anže Kopitar. Premoženje Gorana Dragića Manager ocenjuje na 51,4 milijona evrov, Anžeta Kopitarja pa na 31,5 milijona evrov. Luka Dončić, z ocenjenim premoženjem 16,5 milijona evrov, se je letos uvrstil na lestvico 20 milenijskih milijonarjev. {api_embed_photo_R30}606669{/api_embed_photo_R30}

Že prihodnje leto pa ga zaradi 10,2 milijona dolarjev bruto letne plače in sponzorske pogodbe z Nikejem pričakujejo na lestvici 100 najbogatejših Slovencev: "Ob tem povejmo, da ima davek na dohodke v zvezni državi velik vpliv na končno oceno. Če bi Kopitar celotno kariero igral, denimo, na Floridi kot Dragić ali v Teksasu kot Dončić, bi bila naša ocena za 10 milijonov evrov višja," še pojasnjuje Ugovšek.

Med novinci so poleg športnikov tudi nekdanji sanator Elana Uroš Korže, večinski lastnik proizvajalca kmetijske mehanizacije SIP Šempeter, družina Moškotevc, ki se ukvarja z gradbeništvom in uvozom pijač (VOC Ekologija in Ahac), izkušeni podjetnik in vlagatelj Boštjan Marovt (Metro) ter izdelovalec vrat Roman Pirnar.

Na lestvico pa so se po eno- ali večletnem premoru vrnili: družina Gantar (KD), družina Sekavčnik (KD), Aleksander Jereb (Kompas Shop, Akustika), Primož in Karmen Kompara (Vitanest), Miran Zagožen (Zagožen), Jože Udovič (REM), Janko Šemrov (ACH), Štefan Krajnc (Cablex), družina Kopriva (Cablex), Jožef Rupnik (Kolektor), Jožef Potočnik (Kolektor), Ivan Albreht (Kolektor), družina Mižigoj (Medex) in Andrej Poglajen (Trgograd).

Odzivi milijonarjev iz regije

Družina Jager (79,7 mio EUR): Na najnovejši lestvici slovenskih milijonarjev se je znašla tudi družina Jager, ki ima v lasti Trgovine Jager prek podjetja Jagros iz Rogaške Slatine. Pri uvrstitvi na lestvico so jim izračunali, da je njihovo premoženje vredno 79,7 milijona evrov, kar jih uvršča na visoko 17. mesto. Lani je skupina Jagros dosegla 148,6 milijona evrov prihodkov in 8,6 milijona evrov čistega dobička, trenutno pa zaposluje natanko 776 ljudi. Oče Franc Jager ni več med lastniki (sam se prek podjetja Gradnje Jager ukvarja s turistično dejavnostjo) podjetja Jagros, ampak imata sinova Aleš in Boštjan po 20 odstotkov lastništva podjetja, tretji sin Miha 10 odstotkov in nekdanja žena Marija Jager 4 odstotke, medtem ko je 46 odstotkov podjetja lastni poslovni delež. "Lestvico bi težko komentirali, saj so vrednosti relativne. Sami se trudimo, da poslujemo skladno z načrti in da se podjetje razvija. Letošnje leto je specifično, polno izzivov in prilagajanj, tako da tekočega poslovanja zaradi različnih omejitev še ne moremo komentirati. Smo pa v tem tednu predčasno zagnali našo spletno trgovino, tako da se uvajamo tudi na tem, za nas novem področju," so za Večer uvrstitev na najnovejšo lestvico slovenskih milijonarjev komentirali bratje Jager. 

Iztok Lipnik, Elrad International (36,6 mio EUR): Iztok Lipnik, ki se kot 30-odstotni lastnik uspešne gornjeradgonske skupine Elrad International (Elrad Group) s 36,9 milijona evrov ocenjenega premoženja nahaja na 43. mestu najnovejše lestvice slovenskih milijonarjev, pojasnjuje, da je z lestvico seznanjen, a da k njej in k svoji uvrstitvi nima posebnega komentarja. Dodaja, da bodo v letošnjem letu celo nekoliko presegli zastavljene načrte, da pa proizvodne procese zaradi koronavirusa in občasne odsotnosti določenih zaposlenih ustrezno prilagajajo, za zelo kritične komponente so si tudi naredili dovolj "varnostne" zaloge, tako da so njihovi letošnji poslovni rezultati do zdaj precej podobni lanskim.  

Brata Miha in Jure Šmarčan (27,4 milijona evrov) imata posredno, prek družbe I.P.S., vsak 12,5 odstotka podjetja ADK, ki izdeluje avtodvigala in komponente za tuje blagovne znamke, kot sta Liebherr in Sumitomo. Družba je nastala v devetdesetih letih s privatizacijo dela Metalne. Bogdan Špes, Vili Šumer in Friderik Čeček (vsak po 26,7 mio EUR), so direktorji podjetja ADK, ki je naslednik dela mariborske Metalne, in četrtinski lastnik I.P.S., krovne družbe ADK.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta