Klub slovenskih podjetnikov za nižjo obdavčitev dela. Pečečnik: Za prvi val podražitev lahko racionaliziramo porabo

14.10.2021 14:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joc Pečečnik
Barbara Reya

Klub slovenskih podjetnikov (SBC), ki mu po Marjanu Batagelju zdaj predseduje ustanovitelj Interblocka Joc Pečečnik, je v novih prostorih, ki so namenjeni druženju in delu podjetnikov, predstavil program SBC 2.0 in nov upravni odbor, v katerem so Andrea Volenik, Igor Akrapovič, Marko Bitenc, Martin Jezeršek, dr. Jure Knez, Janko Kuhar, Marko Lukić, Kristina Kočet Hudrap, Štefan Pavlinjek in Alen Šinko.

Tiskovna konferenca SBC ob otvoritvi novih prostorov.
Barbara Reya

Izvršna direktorica kluba SBC je s 1. oktobrom postala Sonja Šmuc in povedala, da ima SBC 238 članov, ki po rasti slovensko povprečje presegajo za dvakrat: "Prodajo so v petih letih zvišali za 43 odstotkov, zaposlenost za 38, dodano vrednost na zaposlenega pa povečali na 56.000 evrov. "Želimo, da se na mizah politikov premaknejo kamni, ki so tam že 15 do 20 let," ob čemer je izpostavila obdavčitev dela: "Ob sistemu, ki povzroča beg možganov v bolj stimulativna okolja, bomo težko povečevali dodano vrednost. Zato morajo biti izobraženi in kakovostni delavci pošteno nagrajeni, država pa mora to omogočiti s pošteno obdavčitvijo."

Pečečnik je dodal, da se bodo pogovarjali z vsemi, preden bodo predlagali rešitve, še posebej s sindikati. Slovensko gospodarstvo je po mnenju SBC v dobri kondiciji, skrbi pa povzročajo nestabilno globalno okolje z motnjami v dobaviteljskih verigah in še posebej rast cen energentov ter surovin: "Vsaka podražitev je težavna, saj vpliva na proizvodne stroške. To smo na neki način pričakovali, pričakujemo pa tudi, da se bo v roku 12 mesecev industrija ohladila na normalno raven," pravi Pečečnik. Ob podražitvah energentov pa je zanj prva naloga, da racionaliziramo porabo, kjer imamo po njegovem še rezerve.

Štefan Pavlinjek, ustanovitelj in prokurist podjetja Roto, je opozoril, da čutijo negativne vplive podražitev zemeljskega plina dvojno, ob nakupu surovin, predvsem plastike, in kot dražji energent. Zato poskušajo racionalizirati proizvodnjo tudi z robotizacijo, delno tudi z zvišanjem cen, žal pa bo to, kot pravi, vplivalo tudi na višino dobička in posledično na razvoj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta