Koliko milijonov bo kulturno ministrstvo namenilo Muzeju slovenske osamosvojitve?

09.09.2021 12:08
Ministrstvo za kulturo je sporočilo, koliko denarja bo namenilo za obnovo stavbe, v kateri bo Muzej slovenske osamosvojitve, in kdaj bi ga lahko odprli. Na vprašanje o tem, kdo je bil imenovan za direktorja, pa odgovarjajo, da ta ni bil imenovan.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrstvo za kulturo (fotografija je simbolična).
Robert Balen

Medtem ko zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji (STA) še vedno opravljajo svoje delo brez plačila javne službe, torej že več kot 250 dni in sporočajo javnosti, da ne vedo, kako bodo v oktobru sploh poslovali, je ministrstvo za kulturo sporočilo, koliko denarja bo namenilo za ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve.

Pred dnevi smo razkrili, kdo je vršilec dolžnosti direktorja bodočega muzeja. Da bo to Željko Oset, nam je potrdil sam, ministrstvo za kulturo pa nam je po več kot tednu dni poslalo zelo skop odgovor. "Direktor muzeja še ni bil imenovan. Trenutno je odgovorna oseba muzeja v. d. direktorja muzeja, ki ga je minister imenoval v skladu z ustanovitvenim aktom muzeja," so odgovorili. Imena, ki smo ga objavili, niso omenili, pa čeprav smo jih izrecno vprašali tudi, kdo je bil imenovan na položaj direktorja. Ko smo jim zastavljali vprašanja, še nismo vedeli, da je bil Oset imenovan za vršilca dolžnosti.

Nekoliko nekonkretni so bili na ministrstvu, ki ga vodi Vasko Simoniti, tudi v odgovoru na vprašanje, koliko ljudi bo zaposlenih v muzeju. "Predvidoma manj kot 10," se glasi odgovor.

Precej bolj zanimiv pa je odgovor, koliko sredstev bo ministrstvo namenilo za obnovo in delovanje muzeja. Kulturno ministrstvo ima za obnovo stavbe na Roški v proračunu predvidenih sedem milijonov evrov, od tega tri milijone v letošnjem letu, ostale štiri milijone pa v prihodnjem letu. Letos sicer za ta namen ni bilo še nobenih izplačil, dodajajo. 

Spomnimo, da je obnova te stavbe bila predvidena že pred leti, a do nje ni prišlo. V njej bi moral imeti svoje prostore arhiv, ki je že v vzhodnem delu stavbe ob Roški cesti, a po obnovi bi se moral razširiti še na osrednji del stavbe, ki bo zdaj namenjen Muzeju slovenske osamosvojitve. 

Če nam je Oset odgovoril, da bi obnovitvena dela lahko trajala trideset mesecev, pa je ministrstvo očitno precej bolj ambiciozno, saj odgovarja, da bo muzej že predvidoma prihodnje leto lahko odprl vrata za obiskovalce. "Odvisno od dokončanja obnovitvenih gradbenih del," hkrati priznavajo. 

Izvajalca bodo izbrali na podlagi javnega naročila, ki je še v pripravi, po pričakovanju ministrstva pa bo "oddano v prvem trimesečju prihodnjega leta".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.